”SAMMEN KAN VI MERE – tak for det brede samarbejde”

Ovenstående står skrevet med store typer i ny kampagne, som Socialdemokratiet (S) i går og i dag er udkommet med i dobbelt-opslag i flere af de største danske aviser.

På venstre side troner statsminister Mette Frederiksen og på det højre side er en mosaik af tiltag, som S har gennemført med andre politiske partier.

Jacob Holst Mouritzen, der konsulent og partner i strategibureauet Holst Mouritzen, bifalder grundlæggende Socialdemokratiets kampagne-greb.

”Rent kommunikativt er det fremragende. Det gør præcis, det det skal. Det viser socialdemokratiet som værende de store. Dem, der formår at samle de andre. Dem, der formår at lave brede aftaler til Danmarks bedste ud i alle krogene.”

Men samtidig ser han også en potentiel faldgrubbe for kommunikationen fra S.

”Det er storladent, og alt efter hvor den lander, er der en risiko for, at det kan opfattes voldsom arrogant i tidens politiske klima,” siger han.

Du kan se kampagnen i nedenstående tweet fra Nikolaj Rytgaard – politisk redaktør på Jyllands-Posten.

Utroværdigt i 2022?

Hvis kampagnegrebet ringer en klokke, så er det givetvis fordi Socialdemokratiet brugte tilbage i 2019, da de vandt regeringsmagten.  

Jacob Holst Mouritzen er i tvivl om, om budskabet fortsat fremstår troværdigt i 2022.

”Nu tre år senere har Socialdemokratiet været gennem corona, en krig, en potentiel mink-skandale, en FE-sag og mange, mange andre politiske sager, som alle peger solidt mod et Socialdemokrati, der gerne vil holde magten relativt tæt til dem selv,” siger Jacob Holst Mouritzen og tilføjer:

”Det klinger jo en anelse hult, at man går ud og siger, at man er rigtig gode til at samarbejde og lave aftaler på tværs. For det er i hvert fald ikke det, som oppositionen går rundt og siger.”

Tror du at kampagnen kan give decideret bagslag?

”Når man byder op til dans, så kan man jo godt blive afvist af de andre dansepartnere. Lige så snart du går ud og kommunikerer noget som helst, især som politisk parti, så må man forvente, at der kommer en modreaktion,” siger han og tilføjer:

”Og hvis man ikke er klar på den modreaktion og ikke kan stå imod de slag, man får tilbage, så kommer det til at stille dig dårligere, end hvis du bare tier stille.”

Ifølge Jacob Holst Mouritzen er partiet dog nok ikke i en position, hvor det kan tillade sig at tie.

”Man ved godt, at der vil komme en del sager rullende indenfor det næste stykke tid, som nok ikke vil være de bedste for dem. Derfor har de brug for at komme ud med positive fortællinger som denne.”

Genbrug er godt

Hvis man ser bort fra timingen, hvordan fungerer det på det kommunikative plan, at Socialdemokratiet genbruger et tidlige greb?

”Det er godt. Du kan næsten ikke gøre noget bedre end at blive ved med at bruge de samme brandgreb og visuelle kampagnegreb. Vores visuelle virkemidler gør jo, at folk over tid begynder at lære konceptet at kende, og det begynder at blive let at afkode, hvem det er, der kommunikerer – Socialdemokratiet – og vi forstår konceptet.”

”Det her med at genbruge, det burde mange danske kommunikatører og virksomheder benytte sig meget mere af,” tilføjer Jacob Holst Mouritzen.

Men lykkedes kampagne overordnet med at kommunikere, at Socialdemokratiet samler Danmark?

”Det kommer rigtig meget an på øjnene, der ser. Jeg synes jo, at socialdemokratiet overordnet set lykkedes med at få det budskab ud, som de gerne vil. Spørgsmålet er så bare, hvordan modtageren modtager det,” siger Jacob Holst Mouritzen og tilføjer:

”Kampagnen lander nok provokerende ude på højrefløjen. Og derfor – hvis det ikke allerede er kommet – så får de formentlig nogle hug for den.”