Der vil blive blandt andet blive set på turisme-effekt, medieomtale, omtaler på sociale medier og populariteten i befolkningen, når Tour de France-starten i Danmark skal analyseres.

De fortæller flere af de bureauer og institutter, der står bag den analyse, der bliver lavet efter Tour-starten i Danmark, til mediet Markedsføring.

Men fra sportsmarketing-ekspert Thomas Badura, der er direktør i bureauet Sponsorpeople, er der bekymring for, om analysen af Tour-starten giver et godt nok billede af, hvad branding-, markedsførings- samt den forretningsmæssige værdi af løbet bliver.

”Der bliver lavet en evaluering, og det kan sagtens være, at vi får mange gode indsigter. Men jeg kan dog være bange for, at vi ikke kommer til at få nok information, specielt set med kommercielle briller, som gør, at vi kan lave en samlet vurdering af brandingværdien og hele forretningspotentialet – også ude i byerne,” siger han. 

Thomas Badura ser derfor frem til at se den evaluering, der faktisk bliver lavet. 

”Det glæder jeg mig til at se. I denne type analyser savner jeg tit, at vi bevæger os ud over de klassiske evaluerings- og kommunikationsrapporter, som sjældent indeholder en model, der går i dybden med de kommercielle værdier. Vi skal i Danmark have skabt et framework, der kan bruges til at analyse denne slags mega-events, og her er eksempelvis Tour de France en oplagt mulighed,” siger han.

Købes ind på ”mavefornemmelse”

Ifølge Thomas Badura vil det være ærgerligt, hvis de enkelte kommuner og byer bag løbet ikke fik indgående data, der målte effekten af Tour-starten hos dem hver især.

”Men jeg både håber og tror naturligvis, der er taget højde for dette aspekt i forlængelse af årets Tour de France-start i Danmark,” siger han og tilføjer:

”Ofte stikker kommuner og byer bag store begivenheder lidt en finger i luften, når de vurderer marketing-effekten af en begivenhed. De skal måle på blandet andet PR, kommunikation, eksponering, branding og forretning, men de køber ind på begivenheder ud fra en mavefornemmelse og uden helt at vide, hvad det er værd i sidste ende. De håber typisk på, det er noget værd, men har sjældent forudsætningerne for at vurdere den samlede værdi, herunder specielt de kommercielle perspektiver,” siger Thomas Badura.

Fra ekspert i sportsbranding og sportsøkonomi Kenneth Cortsen fra Professionshøjskolen UCN har det også lydt til mediet Markedsføring, at det generelt kan være svært at give et billede af, hvad en Tour-start faktisk er værd i kroner og ører – også på brandingsiden.

”Det er vigtigt med et helhedsbillede. For i analyserne af denne slags begivenheder kan det være meget svært at sætte tal på de kvalitative og sociale effekter, det har. Modellerne er ikke altid senstive nok til at vise, hvad effekten faktisk er brandingmæssigt. Det er en folkefest, men i sidste ende er det svært at konkludere, om det er pengene værd,” lyder det fra Kenneth Cortsen.

Markedsføring har også i denne uge talt med tre borgmestre, der afviser selv at ville undersøge branding-effekterne af løbet for deres by. Den historie kan du læse her.

Ligeledes kan du her læse vores historie, hvor to forskere vurderer, at Tour-starten vil have en meget lille brandingeffekt for de mindre byer, som har kastet penge efter løbet.