Mens diskussionen om brugen af TikTok for en stund lægger sig lidt, står flere brugere og virksomheder, der er på platformen, måske tilbage med følgende spørgsmål:
Skal vi slette eller ikke slette app’en?
Flere SoMe-bureauer sagde i sidste uge til Markedsføring, at de umiddelbart ikke vil ændre noget. Nogenlunde sådan lød det også fra fire annoncører, der fortalte, at de vil blive på platformen, men holde nøje øje med, hvad der sker.
Nu anbefaler to eksperter i cybersikkerhed, at man som udgangspunkt ikke har TikTok på sin arbejdstelefon.
“Jeg vil fraråde, at man har TikTok på sin arbejdstelefon. Men det er en individuel risikovurdering i forhold til, hvad der ellers er på telefonen. Man skal grundigt overveje, hvilken data, man giver apps adgang til, og hvorvidt der kan være en bagdør, så der kan fås adgang til mere, end den umiddelbart beder om,” siger Jens Myrup Pedersen, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet i København, hvor han leder forskningsgruppen indenfor cybersikkerhed.
Del kun det, der må se verden
Både Jens Myrup Pedersen og Sofie Freja Christensen, der er Security and Compliance Manager i IT-sikkerhedsfirmaet Dubex, råder virksomhederne til at tage et nøje kig på, hvilke data TikTok kan nå på telefonen.
“Enhver virksomhed skal gøre op med sig selv, hvilke data man kan nå på enhederne. Hvis der er adgang til fortrolig og kritisk data, vil jeg ikke have det på arbejdstelefonen,” siger Sofie Freja Christensen og tilføjer:
“Enten skal du have en separat telefon til TikTok, eller også skal du have en containerløsning, hvor du deler din telefon op i private og fortrolige ting, og så burde TikTok ikke kunne tilgå det.”
Men marketingafdelinger skal ikke sætte gang i alle alarmklokkerne, siger hun også.
“Som marketingafdeling vil jeg ikke sige, at man skal være meget bange, men man skal gøre sig overvejelser om, hvor fortrolig information virksomheden sidder inde med,” siger Sofie Freja Christensen.
Fra Jens Myrup Pedersen lyder det simple råd, at man ikke skal dele noget, man ikke på sigt vil dele med andre.
“Det er svært at gennemskue, hvad der sker med ens data. Men worst case skal du forestille dig, at du deler kontaktbog, lokationsinformation, billeder, film, beskeder, og hvem du kommunikerer med, og der skal du være opmærksom på, at det kan ligge mange år et sted i verden, hvor du ikke kan kontrollere det,” siger Jens Myrup Pedersen.
Han mener også, at virksomheder og annoncører skylder at tænke over, hvad deres tilstedeværelse på TikTok indirekte bidrager til.
“Der er signalværdien i, at man er med til at skabe et fællesskab omkring TikTok, hvor man kan få lokket potentielle kunder ind. Hvis ingen lagde indhold på app’en, vil den jo ikke eksistere,” siger Jens Myrup Pedersen.
Forbyd ikke
Sofie Freja Christensen håber, at de seneste ugers heftig diskussion vil få det danske samfund til i højere grad at uddanne sig i cybersikkerhed.
“Vi skal ikke tænde alle de røde alarmklokker og forbyde brugen af TikTok for den almene borger. Men vi skal uddannes til at tænke kildekritisk om brugen af platformene,” siger hun.
Lige nu diskuterer vi TikTok, men er der en verden til forskel på, hvad Facebook og Instagram indsamler?
“Hvis vi tager øjebliksbilledet, så har vi bare et bedre politisk forhold til USA. Men jeg mener, at man, lige meget hvilken platform, skal have en separeret tilgang. Vi er så digitaliseret, at lige meget hvad, du interagerer med, giver du meget information ud.”
Når brands er på TikTok, kan de være med til at skabe en kultur, som unge mennesker opsøger. Er det problematisk?
“De unge mennesker er måske ikke så interessante for Kina at få information om. Men de er interessante, fordi de kan påvirke brugernes holdning. Unge mennesker får deres nyheder i deres newsfeed, og der kan eksempelvis TikTok manipulere dem i en bestemt retning,” siger Sofie Freja Christensen.