Elgiganten er ikke overraskende stadig den mest effektive salgsmaskine i den danske elektronikbranche digitalt. Det viser en ny Q-Faktor-analyse lavet af UserGap for Markedsføring.

Det er både på elementer som search på Google, reach på sociale medier og brugervenlighed, at Elgiganten topper analysen.

Humac følger lige bagefter på performance. Til gengæld halter Elgiganten bagud på innovation, hvor Humac er en smule foran. Og her er særligt et åbenlyst fravær af information om bæredygtige tiltag en synder, lyder konklusionen.

”Elgiganten er dygtige til mange ting. De er gode til at hjælpe med at finde den rette vare, og du ved altid præcis, hvad de har på hylderne,” siger Jacob Hvam fra UserGap, der er UX-ekspert og står bag analysen.

”Men bæredygtighed er helt fraværende. De har en aggressiv UX, der er fokuseret på mersalg. Det virker over for nogle, men vil støde andre væk,” siger han.

Hvad er Q-Faktor?

Q-Faktor er en score, som Markedsføring i samarbejde med UserGap giver til en række virksomheder inden for en branche som et samlet mål for, hvor stærkt virksomhederne står digitalt i kampen for overlevelse mod store giganter som Amazon

Q-Faktor-scoren baserer sig på to parametre. Den ene er, hvor innovativt virksomhedens website er bygget op. Det bliver vurderet på design, gennemsigtighed, troværdighed og bæredygtighed på web og mobil. Det andet er, hvor godt virksomheden klarer sig på brugervenlighed baseret på en test blandt 500 brugere samt elementer som reach på sociale medier og search på Google.

Analysen er lavet af UserGaps Thomas Kragh og Jacob Hvam på vegne af Markedsføring. Markedsføring har ikke økonomiske interesser i analysen. Du kan læse mere om analysen på www.usergap.com/qfaktor.

Et sort hul

Dermed lider Elgiganten af det samme grundlæggende problem som resten af den danske elektronikbranche digitalt: Bæredygtighed er forsvundet ned i et sort hul på et tidspunkt, hvor de fleste virksomheder skruer op for netop det.

”Det er klart, at når du sælger elektronik lavet i fjernøsten, kan det være svært at påstå, at det hele er totalt fri for ftalater, eller at det hele er lavet under gode arbejdsforhold på overenskomst,” siger Jacob Hvam.

”Men i andre brancher kan det afgøre salget. Derfor er det underligt, at ingen har åbnet ballet. Det er decideret svært at finde virksomhedernes CSR og værdier,” siger han.

Ifølge UX-eksperten byder netop det fravær på en oplagt mulighed for at sætte sig tungt på området.

”Hvis jeg var dem, ville jeg så absolut tage førertrøjen på. Det er også relativt nemt, fordi konkurrenterne er så ringe. Der er ingen, der har det. Selv hvis det kun er tre procent af markedet, der skifter, så gør det. Lav en bedre forretning og gør noget godt. Det kan godt være, du ikke kan se det på bundlinjen i morgen. Men det kan du om tre-fire år,” siger han.

Elgiganten har været varsomme

Hos Elgiganten kan marketingchef Jimmi Frederiksen kun nikke anerkendende af kritikken.

Han har nemlig bevidst været varsom med at kommunikere de bæredygtige tiltag, Elgiganten har sat i søen.

”Hvornår tør du sige det, og hvornår tør du ikke? Jeg overvejer meget, om jeg først skal sige noget, når vi er 100 procent i mål med tingene, eller når vi er på 90 procent. I 2019 fjernede vi eksempelvis tilbudsavisen. Det er en million aviser hver uge. Men jeg fortalte det først på LinkedIn i 2021,” siger han.

”Jeg vil ikke stå et sted, hvor vi kører en grøn profil ud, som jeg ikke kan stå 100 procent på mål for, bare for at sælge produkter,” siger marketingchefen.

På elgiganten.dk kan man faktisk, gemt godt væk helt nede i bunden, finde en underside, der handler om Elgigantens bæredygtige tiltag. Her kan du både læse om de containere til elektronikskrald, Elgiganten har sat op, om Elgigantens indsats med at reparere og sælge reservedele til elektronik, der er gået i stykker, og om Elgigantens arbejde for at gøre sine varehuse CO2-neutrale og skære ned på elforbruget.

De vil der ske i elektronbranchen i 2022

”Brugerne overvejer i større og større grad klima og bæredygtighed. Mange danskere har også oplevet, at deres elregning er eksploderet, så der er ingen tvivl om, at det er noget, kæderne og forbrugerne vil orientere sig imod. Derudover vil de også kredse mere om brugerne igennem loyalitetsprogrammer og kundeklubber. Og her skal de fokusere på mere end gode tilbud, men også bæredygtighed og familieoplevelser.”

Thomas Kragh, UserGap.

Vil sætte sig på markedet

Og det er netop planen, at Elgiganten fremover kommer til at skrue langt mere op for bæredygtighed udad til – kort sagt vil virksomheden som den første sætte sig på det i den danske elektronikbranche.

”Vi er et stort og kendt brand, så vi skal også tage ansvar. Jeg vil bare ikke sige noget, der ikke er sandt. Vi skal stå til ansvar over for det, vi kommunikerer ud,” siger Jimmi Frederiksen.

”Det er ikke nok, at vi bare skriver det på en underside. Et af vores strategiske tiltag er, at vi ikke kun skal være en webshop med produktpriser. Det skal også være en fortælling om vores brand og vores værdier. Det vil du se komme i 2022,” siger han.

Helt konkret har Elgiganten derfor indgået et samarbejde med firmaet Ecovadis, der er et internationalt certificeringsselskab, som vurderer leverandørers bæredygtighed. Her arbejder Elgiganten lige nu på at skabe et system, der konkret ved alle produkter vurderer, hvor bæredygtige de er.

”De kommer til ud fra parametre som etik, ansvar og bæredygtighed at give leverandørerne platin, guld, sølv og bronze, så kunderne i købsfasen kan beslutte sig for, hvor grønt de vil agere. Vi drømmer også om at have et produkt i alle produktgrupper, der er 100 procent grønt. Det findes bare ikke endnu,” siger Jimmi Frederiksen.

”Men der er mange ting, jeg kan gøre noget ved. Jeg kan sørge for, at vores lastbiler er helt fyldte både frem og tilbage til Sverige. Jeg kan sørge for, at de kører på biodiesel. Jeg kan sørge for, at vi har grøn energi i vores varehuse,” siger marketingchefen.

Sådan placerer de danske eletronikvirksomheder sig digitalt: Elgiganten performerer bedst, men samlet set er branchens websites klassiske – og bæredygtighed er helt fraværende.

Stort arbejde bag

Jimmi Frederiksen understreger, at det kræver et stort internt arbejde at blive mere bæredygtig.

”Da vi begyndte at arbejde med det, lavede vi en bæredygtighedsgruppe med folk fra hele organisationen. Det kræver, at du sætter ressourcer af, hvis du skal arbejde seriøst med det. Det rammer alle touchpoints i hele Elgiganten fra kundecenteret til butikkerne, hjemmesiden og vores leveringer,” siger han.

Og så glæder han sig over, at Elgiganten stadig er markedsledere på performance digitalt.

Særligt set i lyset af, at kæden i september i en investering på 800 millioner kroner i hele Norden lavede et samlet digitalt miljø for samtlige af sine kanaler – herunder websitet.
”Det er en kæmpe investering for at sikre, at vi kan blive i førertrøjen langt ind i fremtiden. Bag ved ligger, at vi over to år har lavet en stor customer-journey-manual på 350 sider baseret på svar fra 4.000 kunder i hele Skandinavien,” siger han.