Det er en lille legetøjsshop, der er den stærkeste af danske legetøjsbutikker digitalt og dermed har mest Q-Faktor.
Det er konklusionen i den nye analyse, UserGap har lavet for Markedsføring. Lirumlarumleg.dk kommer ud på toppen, fordi kæden har det stærkeste, enkleste og mest originale design af de i alt 12 legetøjskæder, som er blevet analyseret. De klarer sig også bedst i en brugertest, hvor 500 personer har testet hjemmesiderne for eksempelvis at se, hvor nemt de kunne finde produkter.
”De skal roses for at have et rent snit og en gennemtænkt hjemmeside, hvor designet er klart og enkelt, og det er nemt at finde produkterne. De klarer også vores brugertest bedst, også bedre end større spillere som Fætter BR,” siger Thomas Kragh, ekspert i UX og digital udvikling, der står bag analysen.
”Der er tænkt over indholdet, og det er ikke fyldt med splash-reklamer. Mobilmæssigt fungerer de også godt, og her vinder de,” siger han.
Hvad er Q-Faktor?
Q-Faktor er en score, som Markedsføring i samarbejde med UserGap giver til en række virksomheder inden for en branche som et samlet mål for, hvor stærkt virksomheden står digitalt.
Q-Faktoren baserer sig på to parametre. Den ene er, hvor innovativ virksomhedens website er bygget op – i forhold til design, gennemsigtighed, troværdighed og bæredygtighed baseret på en ekspertvurdering. Den anden er, hvor stærkt virksomheden klarer sig på brugervenlighed i en test blandt 500 brugere, reach på sociale medier og search på Google.
Markedsføring har ikke økonomiske interesser i UserGap. Du kan læse mere om Q-Faktor på usergap.com/qfaktor.
Fætter BR’s website halter bagefter
På andenpladsen i analysen finder vi Fætter BR. Kæden har ifølge analysen klare problemer med sin hjemmeside, som kan være forvirrende og i høj grad forsøger at skubbe hurtige tilbud og salg ud i hovedet på kunderne, lyder det.
”De taber på hjemmesiden og mobiloplevelsen. De har prioriteret at være mere sælgende og pushy digitalt. Lirumlarumleg er mere kundeorienterede, og det er nemt at finde produkterne. På BR bliver du mødt af salgsbudskaber,” siger Thomas Kragh.
Til gengæld er der ros at hente for Fætter BR, der klarer sig godt på digitale parametre som search og SoMe, der også betyder meget.
”De står stærkt på Trustpilot, på sociale medier og på Google. De har bare ikke det samme unikke udtryk som Lirumlarumleg. Til gengæld har de et større brand med flere muskler,” siger han.
I Fætter BR kan de godt nikke genkende til store dele af analysen. Det skriver Brand og Marketing Manager hos Fætter BR, Mette Helm-Petersen, i en mail til Markedsføring.
“Vi er klar over at vi kan blive endnu bedre på br.dk. Det er oprindelig bygget som et salgssite, og vi er i øjeblikket i gang med et større strategiforløb med henblik på at forbedre sitet, så det matcher den oplevelse, man får i butikkerne,” skriver hun og tilføjer, at SoMe- og SEO-arbejdet fylder meget hos BR:
“Det er noget, vi arbejder meget specifikt med på strategisk og taktisk niveau. Helt konkret betyder det meget, at vi i alt content arbejder på at få legen med.”

Vinder vil holde det unikt
Nyheden vækker glæde hos Lirumlarumleg.dk. Det siger Anja Lytzen, der er indehaver af legetøjsshoppen, som hun stiftede for 15 år siden.
”Det bliver jeg glad og stolt over. Vi går ikke og måler os med de andre, men vi gør tingene på vores måde. Jeg synes, vi har lavet et indbydende univers, som bærer præg af, at vi netop i 15 år har haft fokus på vores kundeoplevelse,” siger Anja Lytzen.
”Når du kommer ind på vores site, skal oplevelsen være god. Vi sælger kvalitet, og det skal hjemmesiden udstråle. Indpakningen skal være lækker, og det skal være anderledes end de andre,” siger hun.
Hun er også enig med analysen i, at Lirumlarumleg.dk kunne være stærkere på sociale medier og search.
”Faktisk sidder vi lige nu og optimerer på vores SEO med nye tekster på hjemmesiden. Så det er jeg ikke overrasket over. Det har længe været et hængeparti. Vi har mange år på bagen, men det er ikke altid, vi lige har økonomien til det hele,” siger hun.
Netop derfor har Lirumlarumleg.dk også droppet sin annoncering på Facebook, fortæller Anja Lytzen.
”Vi har både Instagram og Facebook, men vi har stoppet vores annoncering derinde. Det er blevet sværere at begå sig der, fordi der er flere om buddet. Og så er det også blevet dyrere. Du kan hurtigt fyre penge af til højre og venstre i din annoncering, og jeg synes ikke, vi fik nok for pengene derinde. Det har heller ikke haft en negativ effekt på vores omsætning.”
Hvor får I så jeres salg fra?
”Google er stort for os på annoncering. Vi er også gode på mund-til-mund. Og så har vi en genkøbsfrekvens på 60 procent. Vi gør os umage med at finde nye, gode produkter og holde vores kunder tilfredse,” siger Anja Lytzen.
Legetøjskæderne er truet på livet
Generelt er analysens konklusion, at de danske legetøjskæder står relativt svagt digitalt, lyder det fra Thomas Kragh.
”De ligger under niveau for andre brancher, også på brugertesten. Der er heller ikke god dialogsupport eller en særlig høj grad af innovation hos nogle af butikkerne,” siger Thomas Kragh.
Det kan andre lære af analysen
Thomas Kragh: ”Forventninger til tryghed, tillid, design og interaktion går igen på tværs af alle brancher. Det er forventninger, der er bygget ind i alle digitale kundeoplevelser, og her kan mange blive bedre. Og så viser analysen, at søgefunktionen på sites er meget vigtig, selvom det er en old-school-funktion. Så den er det virkelig vigtigt, webshops har styr på.”
Det bakker UX-ekspert Jacob Hvam, der har analyseret siderne, op. Ifølge ham risikerer kæderne at lade livet, når store spillere som Amazon for alvor ruller ind i Danmark.
”Det virker desværre som om de har glemt legen i eksekveringen – oplevelsesdesignet. Hårdt sagt, det ligner en branche, hvor flertallet nemt kan være væk i morgen. Det er reelt stadig kun et par ud af 12, hvor man kan mærke ”legen” på brugerens præmis. Lirumlarum er en af dem,” siger han.
Taberen i testen blev den lille legetøjsshop Legetoejseksperten.dk. De var ifølge Thomas Kragh en klar bundskraber og havde basalt set ingen gennemslagskraft på SEO eller SoMe. Og så blev deres hjemmeside i analysen vurdereret til at være utroværdig, fyldt med pop-ups og generelt meget svær at finde rundt på.
”De hænger på det hele,” siger Thomas Kragh, der mener, at andre brancher skal tage ved lære af legetøjsbranchens udfordringer.
”Der er virkelig meget inspiration at hente her – både på godt og ondt. Det er de konkrete ting, andre webshops også arbejder med, så det har stor værdi for andre at forstå,” siger han.
Markedsføring har taget kontakt til Legetoejseksperten.dk for en kommentar til analysen. Selskabet er ikke vendt tilbage på vores henvendelse inden deadline.