Forglemmeligt. Nogenlunde sådan kan UX-ekspert Jacob Hvam fra Novicell opsummere websitene og den digitale indsats hos landets største elselskaber.
I en tid, hvor strøm og elpriser måske aldrig har fyldt mere hos danskerne, har elselskaberne generelt svært ved at skille sig ud. Det er ekspertens konklusion i den seneste Q-Faktor-analyse lavet af UserGap på vegne af Markedsføring.
”Mange elselskaber gør et absolut hæderligt stykke arbejde med at sælge deres ydelser. Men de har også svært ved at differentiere deres produkter. De sælger primært sig selv på pris og på, at de sælger grøn strøm. Men det gør de nærmest alle efterhånden, så det er meget svært at skille sig ud,” siger Jacob Hvam.
Han forklarer, at elselskaberne digitalt faktisk er stærke på eksempelvis bæredygtighed, som andre brancher kæmper med. Men:
" Giv jeres kunder en chance for at komme ind i hjernestammen, så I kan blive husket.Jacob Hvam, UX-ekspert, Novicell
”Det, der hos andre ville være et Unique Selling Point, begynder at ligne en standardvare. Hvad gør så forskellen?”

Kom ind i hjernestammen
Og netop det retoriske spørgsmål kan elselskabet Ewii, der bliver kåret til landets stærkeste digitalt i Q-Faktor-analysen – et mulehår foran NRGI – hjælpe med at svare på, siger Jacob Hvam.
”Ewii skilte sig ud, fordi de har et brand og en tonalitet, som gør dem huskbare. Det lyder banalt, men når du har en forretning på et område med så små forskelle, så er det vigtigt, at du arbejder med din branding,” siger Jacob Hvam.
”Det er underligt, at elselskaberne generelt ikke arbejder med en større grad af brandkendskab. Imens Ewii er dygtige til det, så er der andre, der har skiftet navn flere gange på et år. Giv jeres kunder en chance for at komme ind i hjernestammen, så I kan blive husket.”
Og den konklusion vækker glæde hos Ewii, der de sidste to år har arbejdet hårdt på at rykke sig digitalt, siger Mette Daugård, direktør for marketing og kommunikation.
”Jeg er utrolig glad for at høre, at vores langsigtede strategi og investeringer de sidste to år – og alt vores hårde arbejde – begynder at bære frugt og blive bemærket af omverdenen,” siger hun.
”Det er ikke kommet ud af det blå. Hos EWII har vi en ambition om at blive Danmarks stærkeste og mest kundevenlige brand, der leverer el, vand, varme og internet.”
Om Q-Faktor
Q-Faktor er en score, som mediet Markedsføring i samarbejde med UserGap giver til en række virksomheder inden for en branche som et samlet mål for, hvor stærkt virksomhederne er rustet digitalt i kampen for overlevelse.
Q-Faktor-scoren baserer sig på to parametre: Hvor innovativt virksomhedens website er, og hvor stærkt virksomheden performer digitalt på blandt andet sociale medier og search. Analysen er lavet af UserGaps Thomas Kragh og Jacob Hvam fra Novicell. Markedsføring har ikke økonomiske interesser i analysen. Du kan læse mere om analysen på usergap.com/qfaktor.
Udgangspunkt i kunden
Bag Ewiis placering som det stærkeste elselskab digitalt ligger en grundlæggende digital transformation, forklarer Mette Daugård.
Selskabet har fået lavet ny visuel identitet og nyt design på sit website med hjælp fra Manyone, det har fået nyt CMS-system og ny IT-infrastruktur med hjælp fra Immeo – og det hele er sket på baggrund af en ny brandog kommunikationsstrategi, som elselskabet har udformet sammen med Dentsu.
”Det hele spiller sammen i forhold til, at vi gerne vil forbedre den digitale kundeoplevelse,” siger Mette Daugård, som fortæller, at næste skridt allerede er planlagt.
”Næste skridt er her, at vi bygger en ny selvbetjening på vores lukkede site for kunder, som vi lancerer senere på året.”
Samtidig vil Ewii forsøge at blive bedre til at sikre, at al dets kommunikation er personaliseret og relevant for selskabets kunder.
”Vores kommunikation skal tage afsæt i den specifikke kundes reelle forbrug. Tidligere har vores kommunikation meget handlet om mere generelle sparetips. Fremover er det ambitionen at gøre det meget mere personligt, så det for eksempel er tilpasset til, om du har solceller, elbil, bor til leje eller er husejer. Det skal være så relevant som muligt,” siger Mette Daugård.
”Senest har vi gjort det muligt for alle kunder at se elprisen time for time, så de kan få mere indsigt i, hvordan de optimerer deres personlige forbrug.”
Sådan ser designet ud på Ewiis website:

Gå ind på andre områder
UX-ekspert Jacob Hvam har en klar opfordring til de danske elselskaber: Gør mere for at skille jer ud og tilbyde services, som konkurrenterne ikke har.
”Jeg kunne godt savne, at de skilte sig ud med andre services eller tilbud til kunderne. I brugerrejsen kunne de have en større relevans for kunderne ved at have udviklet services rundt om deres kerneforretning,” siger Jacob Hvam.
”Hvad nu, hvis nogle af elselskaberne faktisk blev thought leaders på den grønne omstilling i forhold til strøm? Eller det kunne være dem, der med content var førende på at forklare, hvordan du køber en elbil, og forklarer forskellene på teknologierne,” foreslår han.
Han foreslår også, at elselskaberne eksempelvis kunne hjælpe dem, der gerne vil have et såkaldt ’smart home’.
Lige præcis de områder vil Ewii ikke kaste sig ind på i den nærmeste fremtid. Men Mette Daugård fortæller, at det er en konkret strategi for elselskabet, at de skal hjælpe kunderne mere, blandt andet via et nyt marketing automation-system.
”Det skal styrke vores proaktive kommunikation til kunderne, så vi kan sende dem flere relevante og personaliserede budskaber på de kanaler, de ønsker. Det kan være, de vil have en daglig sms om det næste døgns elpriser og CO2- belastning. Eller det kan være, at de vil have en månedlig analyse af husstandens strømforbrug,” siger hun.
Og det er generelt en god idé, mener Jacob Hvam.
”Kort fortalt er der flere indholdsområder, hvor private aktører fint kunne tage teten og generere leads,” siger UX-eksperten.