”Det er et voldsomt handicap. Vi er i slutfasen af valgkampen, og en tredjedel af vælgerne beslutter sig for, hvor de skal stemme i den sidste uge. Derfor er det vitalt – og det kan være katastrofalt ikke at kunne være med.” 

Sådan lyder det fra ekspert i kommunalvalg ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, som reaktion på, at flere kommunalvalgskandidater er blevet udelukket fra at annoncere på Facebook under kommunalvalget. Valget bliver afholdt i morgen, tirsdag den 16. november.

Én af dem er den 21-årige topkandidat fra Konservative i Københavns Kommune, Mathilde Kastbjerg, der frygter, at det kan koste hende muligheden for overhovedet at blive valgt.

”Jeg er sat helt vildt bagud,” lyder hendes kritik – og hun bliver bakket op af ekspert i digital kommunikation og Facebook, Benjamin Rud Elberth, der ser problemerne som et markant demokratisk problem, som i sidste ende kan afgøre flere valg. 

Og den vurdering er Roger Buch enig i. 

”Kommunalvalget er marginalernes valg. Det kan være fem, syv eller én stemme, der afgør, hvilken kandidat der kommer ind før en anden. Hvis man har haft det her problem, og man taber valget med nogle få stemmer, er der stor sandsynlighed for, at en bandlysning fra Facebook gør, at man ikke er blevet valgt. Det er et åbenlyst demokratisk problem for dem, det går ud over,” siger han. 

Facebook erkender fejl

Over for Markedsføring har Facebooks politiske chef for Norden, Martin Ruby, erkendt, at der er problemer og fejl med Facebook-annoncering under kommunalvalget, som rammer flere kandidater. 

”Jeg erkender også, at der sker fejl, og der er tidspunkter, hvor vi har været for langsomme til at løse sagerne. Og nogle har skullet vente for lang tid på at få godkendt deres ID. Der ligger fejl og misforståelser på alle sider,” har Martin Ruby sagt til Markedsføring. 

Roger Buch argumenterer for, at fejlene betyder, at visse politikeres ytringsfrihed reelt bliver begrænset under valgkampen. 

”Man får indskrænket sin ytringsfrihed og mulighed for at føre valgkamp. Det er selvfølgelig et problem. Men som privat virksomhed og med de betingelser, vi accepterer hos Facebook, vil jeg også tro, at de har deres på det tørre rent juridisk. Med andre ord har ikke mange rettigheder over for de her tech-giganter, og man kan stå i en situation, hvor man føler sig retsløs,” siger han og tilføjer: 

 ”Det er den risiko, der er, når man overlader sin skæbne til private virksomheder.” 

Et tydeligt problem

Facebook er langt fra den eneste faktor, der kan afgøre en valgkamp, understreger Roger Buch. Men det er en af de platforme, der har størst betydning i valgkampe. 

”Vi skal ikke overdrive betydningen, men platformen flytter helt sikkert stemmer. Det ved vi fra forskningsstudier ved kommunalvalget i både 2013 og 2017,” siger han og tilføjer: 

”Lang de fleste kandidater har en profil i dag. En valgkamp er en krig, og kandidaterne har altid taget alle redskaber i brug.” 

Han ved dog ikke, om det i sig selv er ensbetydende med, at Facebooks rolle i sig selv truer demokratiet. Han peger på, at der var store problemer ved det amerikanske valg i 2016, hvor russiske trolls og bots påvirkede valgkampen direkte via Facebook – her var Facebooks rolle et markant demokratisk problem. 

Men politikernes problemer under den nuværende valgkamp stammer netop fra Facebooks implementering af et nyt annoncesystem, der sætter foden ned over for politisk annoncering. Og det tiltag skal også roses, siger Roger Buch. 

”Vi er meget bekymrede for alle de løgne og konspirationsteorier, der florer på sociale medier og internettet. Det har tech-giganterne i lang tid fået kritik for ikke at gøre nok ved. Så egentlig er det godt, at de griber ind over for det. Men for meget styring er problematisk, og det tyder det på, at vi ser her,” siger han. 

Roger Buch tror på, at demokratiet nok skal klare de sociale mediers indtog. 

”Vi havde også politiske ekkokamre i form af partiaviser for 100 år siden. Demokratiet har altid været udsat for løgne og konspirationsteorier, og det skal det nok klare. Så vi skal nok ikke være så alarmistiske, som vi let bliver,” siger han. 

Men: 

”Når det er sagt, så er algoritmemagten med til at påvirke os, uden at vi ved det. Og bliver man som politiker udelukket, så mister man en påvirkningsmagt, men ellers kunne have. Ligebehandling og fairness er et grundelement i demokratiet. Derfor er det et åbenlyst problem, når nogle bliver ramt af det her.”