”Min far har ondt i ryggen”.
Sådan siger en teenagedreng indledningsvist i en film fra Sundhedsstyrelsen, der bærer samme titel – dog med en enkelt tilføjelse: ”Min far har ondt i ryggen. Altid”.
Filmen, der reelt er en kortfilm på godt seks minutter, er Sundhedsstyrelsens seneste kampagne, der sætter fokus på mennesker med kroniske smerter. Og dem er der ifølge styrelsen 1,2 millioner af i Danmark.
Formålet med filmen er at udbrede viden om kroniske smerter og derigennem skabe større forståelse, forklarer Mathilde Torp Carlsen, chefkonsulent for kommunikation, Sundhedsstyrelsen.
”Undersøgelser viser, at noget af det gennemgående for kroniske smertepatienter, uanset bagvedliggende sygdom, var følelsen af ensomhed. Følelsen af at stå alene med det, at blive mistænkeliggjort, og i det hele taget bare manglende forståelse fra omgivelserne,” siger hun i et interview med Markedsføring og tilføjer:
”Det har været vores afsæt for strategien og det kreative greb for dialogen om alt det, vi gerne vil være med til at skabe.”

Og filmen har tilsyneladende ramt rigtigt: I løbet af de første otte timer efter lanceringen var den blevet den delt over 2.000 gange – alene på Facebook. Og den er nået et stort publikum.
Castede patienter og pårørende
Filmen er skabt i samarbejde med Primetime som bureaupartner, mens Isaac Productions har produceret filmen og skrevet manus.
Og skuespillerne, der er castet til filmen, er mennesker, der selv lever med kroniske smerter eller er pårørende, forklarer Christian Lønhart, Executive Producer, Isaac Productions.
”Vi ville gerne lave en film, der føles ægte og upoleret. Og den indsigt, disse mennesker har, er enormt værdifuld, når man vil fortælle en historie om noget, der kan være svært at se og tale om,” skriver han på en mail til Markedsføring og uddyber:
”Filmen er blevet til på baggrund af et grundigt researcharbejde, og vi synes, det gav mening at bringe nogle af de her mennesker ind foran kameraet og fortælle deres egen historie.”
Mathilde Torp Carlsen siger, at valget af dén løsning helt og holdent har været produktionsskabets.
”Det har ikke været et særligt ønske eller valg fra vores side i forhold til casting, Men jeg synes, det virker meget stærkt. Det siger jo næsten også sig selv, at når en skuespiller har en erfaring at trække på, så bliver portrætteringen i filmen endnu mere troværdig,” siger hun og uddyber, at man desuden har haft kronikere med på sidelinjen i hele processen.”
" Vi har fået så mange taknemmelige henvendelser fra mennesker, der har givet udtryk for, at de for første gang for alvor har følt, at der bliver sat ord og billeder på deres daglige udfordringerMathilde Torp Carlsen, chefkonsulent kommunikation, Sundhedsstyrelsen
”De har læst med i manus og også set filmen for at sikre, om vi arbejdede med realistiske scenarier: Var det oplevelser, de kunne genkende, eller situationer, der gav mening for dem, siger hun og tilføjer:
”For eksempel det, at børn somme tider kan blive lidt forsvarsadvokater for forældre med kroniske smerter. Og det har de alle nikket til og følt sig spejlet i.”
Nuancer kræver tid
Modsat mange andre kampagnefilm med korte formater, som gerne skal kunne snackes på mobilen, har Sundhedsstyrelsen valgt at lave en kortfilm, der varer godt seks minutter.
”Det var vigtigt for os at vise konsekvenserne af et liv med kroniske smerter, så det både skabte genkendelse hos kroniske smertepatienter og øget forståelse hos deres pårørende,” siger Mathilde Torp Carlsen og uddyber:
”Det vil sige, at der skulle være plads til rigtig mange nuancer, og det havde vi svært ved at se kunne lade sig gøre i et kortere format. Vi havde flere overvejelser om format, men endte med kortfilm-grebet.”
Artiklen fortsætter under billledet.

Sundhedsstyrelsen kørte en lignende aktivitet i 2020 i samarbejde med Operate og Isaac Productions, og dengang oplevede man også, at det lange format kunne noget særligt, forklarer Mathilde Torp Carlsen.
”Derfor var det ikke svært at gå den vej igen. Vi har villet fortælle en historie om, hvordan kroniske smerter påvirker hele familien, og vise seerne, hvordan det kan opleves at blive mødt af fordomme eller mistænkeliggørelse – men uden at komme til at offergøre nogen, udstille nogen eller skabe distance til emnet hos modtageren.”
”En stor love bomb”
Filmen har rullet på Facebook, Instagram og LinkedIn som platforme i både organiske opslag og annonce, og ifølge foreløbige tal fra Sundhedsstyrelsen er filmen blevet taget imponerende imod.
”I løbet af de første otte timer, efter vi lancerede filmen, blev den delt over 2.000 gange, alene på Facebook-opslaget. Siden er det bare fortsat, og det har sådan set været på tværs af alle platforme,” siger Mathilde Torp Carlsen.
Credits
Client: Sundhedsstyrelsen
Agency: Primetime
Agency Creative: Sune Bruun
Production: Isaac Production
Director: Nicolai G.H. Johansen
Creative & Producer: Asta Olivia Hallum
Executive producer: Christian Lønhart
1AD: Emilie Fabricius Hacke
Production manager: Sophus Langdahl Königsson
Production assistent: Maja Klit
DoP: Søren Kahr
1AC: Martin Lundgaard Pedersen
Gaffer: Oscar Wad
Styling: Benedicte Morre
Make-up artist: Sofie Bau
Production design: Eva Julie Klitgaard
Sound: Thea NyboeEditor: Yifan Zhou
Grader: Søren Kahr
Composer: Jacob Weile
Skuespillere: Thomas Magnussen, Victor Rosendahl Madsen, Therese Glahn, Iben Amelieh Emine Dorner, Henrik Vestergaard, Ela Dorner, Sonja Hyldekvist.
Kilde: Primetime
Selve kampagnesitet havde på lanceringsdagen 1.700 besøgende, hvilket ifølge Mathilde Torp Carlsen er langt over de tal, styrelsen normalt ser på en enkelt dag.
”Vi mangler stadig at få tal fra LinkedIn og Instagram, men hvis man tager de to posts, vi lavede på Facebook, så er tallene meget høje i forhold til, hvad vi normalt ser,” siger hun.
Den første post på Facebook har i skrivende stund nået et reach på knapt 700.000, og en dark post – en form for annoncering på Facebook, som dukker op i et nyhedsfeed, men ikke på annoncørens egen Facebook-side – har haft et reach på over en million.
Dertil kommer knapt 10.000 likes 200 comments og 3.000 delinger på Facebook.
”Modtagelsen har været overvældende og meget rørende. Vores opslag har fået en stor love bomb. Vi har fået stribevis af positive og rørende kommentarer fra mennesker, som virkelig har følt sig set og kunnet spejle sig i filmen. Mange har beskrevet, hvordan de har haft behov for at få sat ord, eller rettere billeder, på, hvad det vil sige især at være forældre og have kroniske smerter,” siger Mathilde Torp Carlsen om reaktionerne.
Er du overrasket over modtagelsen?
”Vi havde en stærk formodning om, at det ville komme til at performe godt, men man skal jo altid have is i maven, når man træffer en beslutning, der går imod alle gængse forskrifter om, at man skal lave noget der er hurtigt og on the point,” siger Mathilde Torp Carlsen.
Hun kalder det ’overvældende’ at se, hvor meget forældre med kroniske smerter reelt føler sig spejlet i filmen.
”Vi har fået så mange taknemmelige henvendelser fra mennesker, der har givet udtryk for, at de for første gang for alvor har følt, at der bliver sat ord og billeder på deres daglige udfordringer,” siger hun og uddyber:
”For eksempel at man skal rationere sin energi, hvis man gerne vil være både en nærværende forælder og ven og kollega. At alting har en pris. Og at det ikke handler om ikke at ville ting, men at hvis man f.eks. tager med sin søn i ishockeyhallen og ser en kamp, så er der måske ikke energi til så meget dagen efter.”
Sundhedsstyrelsens film er stadig aktiv, og lige nu overvejer man, om den skal køre videre.
”Vi har haft 14 dage i første rul, og skal nu her i gang med at se på, om vi skal lade den fortsætte og i givet fald på hvilke platforme. Den analyse har vi ikke nået at gå ned i endnu,” siger Mathilde Torp Carlsen.
Se filmen her.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.
Opdater dine indstillinger