Både farvefabrikanten Flügger og optikeren Louis Nielsen har med annoncer kastet sig ind i debatten om DR-karakteren Onkel Reje.

Flügger har lanceret en annonce med farven Onkel Reje Pink, hvor de viser støtte til karakteren og manden bag, Mads Geertsen.

Og Louis Nielsen har lavet en annonce, hvor optikeren skriver: ”Snæversynethed kan vi desværre ikke afhjælpe. #OnkelReje <3”.

Det har de gjort, efter Mads Geertsen blev sygemeldt grundet en hetz fra en mindre skare af internetbrugere. DR har meldt sagen til politiet som chikane og trusler, skriver Journalisten.

Ifølge Flüggers kommunikationschef, Casper Paggio Hansen Felt, kaster selskabet sig ind i debatten for at vise sin støtte til karakteren og manden bag, Mads Geertsen.

“Jeg synes faktisk, vi har en rigtig god grund til at gøre det. Vi gør det, fordi vi som virksomhed mener, det er en grundlæggende del af vores DNA at støtte den mangfoldighed, som Onkel Reje giver udtryk for. Det er strategien bag,” siger Casper Paggio Hansen Felt.

Hvad håber I at få ud af det? 

“Målet er i høj grad at støtte sagen. Vi vil gerne bidrage til mangfoldighed. Og retten til at være den, du er. Det er en støtte til Mads Geertsen, som er inde i Onkel Reje. Men allermest er det en støtte til et åbent og diverst samfund.”

Flüggers annonce med støtte til Onkel Reje og Mads Geertsen:

Hos Louis Nielsen er formålet aktivt at skabe en modvægt til de kritiske stemmer, der har fyldt meget i sagen.

“Det er vigtigt for os at vise vores støtte, når tonen bliver, som den er blevet. Og så er det vigtigt for os, at vi har nogle værdier, vi vil støtte op om. Vi er tit ude og have en holdning,” siger Rune Steiness, der er PR-ansvarlig hos Louis Nielsen.

Hvorfor er det vigtigt for et brand som Louis Nielsen at have en holdning i samfundsdebatten?

“Det letteste ville være at lade være med at gøre noget. Og blive ved vores forretninger og sælge synstest og briller. Men her var der en vigtig sag, hvor vi kunne gøre en forskel. Og så er der noget kreativt om snæversynethed og synet, som også fungerer godt. Men det er værdierne bag, der er vigtige for os.”

Annoncen fra Louis Nielsen:

Ikke et forsøg på at sælge maling og briller

Hos Flügger er det langt fra første gang, at selskabet tager stilling til en skarp debat i samfundet.

Tidligere har de også lavet en annonce med farven Irma-blue, da der var heftig debat om Irma. De har også lavet en annonce med Thorning-rød, efter tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt fik kritik for en kjole, hun havde på.

Og det er et helt bevidst greb, siger Casper Paggio Hansen Felt:

“Vi støttede Pride sidste år som hovedsponsor, og vi synes selv som virksomhed, at vi er meget diverse. Vi er alt lige fra ordblinde til farveblinde til fabriksarbejdere i Kolding. Vi er en meget divers arbejdsstyrke, så vi går ind i initiativer, der har højt til loftet. Selvom vi ikke er verdens største virksomhed, vil vi gerne give vores mening til kende og deltage i debatten, fordi folk tager stilling til det, vi siger.”

Det er jo virkelig konfliktfyldt farvand at kaste sig ud i – hvad har jeres overvejelser været om det?

“Selvfølgelig er der nogen, der ikke er enige i programmerne og den her karakter. Det er derfor, han er sygemeldt. Det er OK at være uenig. Men det handler om at have en god debat om tingene. Der er også mange, der kommenterer inde hos os, men de fleste er langt overvejende positive. Vi har også lagt billederne op på LinkedIn, og der er ikke negativitet. Selvfølgelig er der lidt på Facebook, men det er begrænset,” siger Casper Paggio Hansen Felt, der fortæller, at Flügger har slettet nogle enkelte kommentarer, der var ”helt over grænsen”, men ellers har ladet kommentarerne stå.

Hos Louis Nielsen har de også fået mange positive kommentarer – men har også været udsat for heftig kritik i kommentarsporet på Facebook.

“Vi vil gerne tage debatten, og vi lader også saglige kommentarer stå. Langt de fleste er positive over for budskabet. Men vi har så slettet kommentarer, der er langt over grænsen for, hvad vi vil lægge platform til,” siger PR-ansvarlig Rune Steiness.

Hvilke typer kommentarer er det?

“Det kan være, hvis vi bliver beskyldt for at være pædofile eller i ledtog med mærkelige organisationer. Det er helt vanvittigt, hvad vi kan blive udsat for der.”

Styrker det jeres brand at gå ind i sagen?

“Vi skal vise det, fordi det er det rigtige at gøre. Vi gør det ikke for at lave en masse nye kunder. Jeg kan se, at nogle skriver i kommentarer til os, at det er derfor, men det er ikke tilfældet. Vi gør det, fordi det er rigtigt at vise, at man skal tale ordentligt til hinanden og opføre sig ordentligt på sociale medier. At der så enten kan komme nye kunder, eller at der kan komme opsigelser, tager vi med,” siger Rune Steiness.

Forsøger at skabe modspil til kritikken

Ifølge Casper Paggio Hansen Felt har annoncen med Onkel Reje ikke et skarpt kommercielt sigte for Flügger.

“I spurgte også sidst, da vi lavede Irma-blue, hvor meget maling vi så sælger. Flyver folk ned og køber onkel reje pink nu? Nej, det gør de ikke. Det handler ikke om, at vi skal lave reklame for vores pink. Vi kan ikke måle det i vores omsætning.”  

Men I skaber vel også noget opmærksomhed om jer som brand?

“Det er i hvert fald noget, hvor vi viser, hvem vi er? Så ja, det positionerer os. Vi er åbne om, hvad vi mener.”

Kan der være et etisk problem i at gå ind i en sag, hvor en mand er blevet sygemeldt, og egentlig gøre opmærksom på sig selv i kommerciel sammenhæng. Hvad har I overvejet her?

“Vi synes, det er en støtteerklæring. Det er vores overvejelse. Vi forsøger at støtte en ordentlig og saglig debat og et samfund, hvor man kan være den, man har lyst til at være. Hvis det var sådan, at vi efter Irma-blå kunne se, at alle købte Irma-blå, Så havde det været en anden overvejelse, for så havde det været meget mere kommercielt. Men vi ser ikke selv annoncen som særligt kommerciel.”

Han fortæller samtidig, at der gik kort tid fra idé, til annoncen rent faktisk lå klar til at køre ud på Facebook og LinkedIn.

“Vores SoMe-manager Mathis Schmidt ser nyheden og får idéen. Så har vi en dialog, og alle er med på den. Juridisk skal også lige ind over og sige, at det er OK. Vi får ikke bare idéen og så er den ude en time efter, men det er tæt på. Det hele sker på en arbejdsdag. Det er ikke én, der ligger længe. Det kan heller ikke ligge meget længere, for så er det slut.”

Hos Louis Nielsen mener Rune Steiness heller ikke, at det er uetisk som virksomhed at vise støtte til Onkel Reje – tværtimod.

“Vi gik ind i sagen, da det var meget aktuelt, og vi forsøgte at være et modstykke til den heftige kritik af manden bag Onkel Reje. Der var en uhyrlig kritik, og det fyldte meget i opfattelsen af, hvor mange der faktisk står bag ham. Det er altid principielt interessant, om man bare skal lade sådan nogle kritikere være i sit eget ekkokammer. Men de får taletid i medierne. Det er ikke os, der puster liv i det. Vi tager en aktuel historie og forsøger at være en positiv modvægt til den voldsomme kritik.”

Markedsføring har siden sidste uge forsøgt at få en kommentar fra DR. DR er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Opdateret kl. 15.05: Det er tilføjet i bunden af artiklen, at Markedsføring siden sidste uge har forsøgt at få en kommentar til annoncerne fra DR.