”Du skal finde din egen vej, du skal finde dit eget liv.”

Sådan lyder det fra erhvervskommentator og forfatter Henrik Ørholst (61), der i går, torsdag, udkom med bogen ”Fremtiden er din – karrieren efter de 50”, hvis mål er at inspirere ældre på arbejdsmarkedet til at ”forvandle deres karrieres efterår til en Indian Summer.”

I sidste uge kunne mediet Markedsføring fortælle, at gennemsnitsalderen i marketing og kommunikation er en usædvanligt ung branche –  og at mange føler sig presset ud af branchen, når de er over 50 år. 

Men at være tvunget til at skifte job er snarere en gave end en katastrofe, lyder det fra Henrik Ørholst.

”Ingen tvivl om, at det er nederen at blive fyret. Men en fyringsseddel er samtidig også noget, der kan puffe en i en anden retning – og se på nye muligheder,” siger han.

Ifølge Henrik Ørholst fremmer tidens ”gig-economy”, hvor flere arbejder i projektansættelser, et opbrud på arbejdsmarkedet. Og det er godt nyt, hvis man er kommet op i alderen og ikke længere kan lande et fuldtidsarbejde i branchen – eller bare ønsker sig et mere fleksibelt arbejdsliv, mener han.

”Det er ikke længere nødvendigt, at du kun er ansat fuld tid i én virksomhed mange timer om ugen. Du kan sagtens have 10 forskellige jobs fire timer om ugen, eller fem forskellige steder hvor de lægger otte timer. Arbejdslivet behøver ikke længere være så firkantet,” siger han.

Windows of opportunity

Derfor er det ifølge Henrik Ørholst vigtigt at være fleksibel, når du når en alder, hvor du kan opleve at blive forfordelt i branchen.

”Man skal kunne tage de muligheder, der dukker op. Hvis man er alt for fastlåst, så ser man ikke de chancer, der ligger. Indenfor militæret har man et begreb, der hedder windows of opportunity – når der opstår en mulighed, så skal man være der. I det gamle Sovjetunionen havde borgerne altid havde en pose i lommen, hvis nu der skulle være tilbud på et eller andet – så skulle de være parat til at slå til. Det er det mindset, man skal kopiere,” siger Henrik Ørholst.

Udover at have et stærkt netværk, når du er erfaren, så mener han også, det er vigtigt at sætte fokus på sin faglighed, når man jagter nye karrieremuligheder. 

”Det er altid godt at have et netværk, der kan hjælpe en lidt på vej, men hvis du er rigtig god til en særlig ting, så vil du efterspurgt for det. Hvis du er en fantastisk tekstforfatter, så skal du nok blive efterspurgt. Og det gælder også, hvis du er en fantastisk snedker.”

Kig udenfor din branche

I arbejdet med ”Fremtiden er din – karrieren efter de 50” har Henrik Ørholst talt med en masse forskellige mennesker, der er sprunget ud i et helt anderledes arbejdsliv efter de er fyldt 50. Blandt andet omtaler han en revisor i bogen , der efter 32 år i faget fandt ud af, at han skulle noget helt andet.

”Hans store passion var at bage brød. Så han åbnede et bageri, der hedder Skjold, der ligger på Østerbro i København. Passion er noget af det allervigtigste – det er selve drivkraften for forandring,” siger Henrik Ørholst og tilføjer:

”Mange går og laver noget i et helt liv og overser, at der er noget helt andet, de er helt vildt gode til og brænder for. Om din passion er et bage brød, skrive digte, at synge eller indtale bøger, så kan det sagtens være, at du kan tjene penge på det på den ene eller anden måde.”

Et generelt råd fra Henrik Ørholst er at lade være med kun at kigge på den branche, man har kendskab til eller allerede arbejder i. 

Sagde selv sit job op som 49-årig

Selv sagde Henrik Ørholst som 49-årig gik han på halv tid som Marketing Manager i PA Consulting Group efter mere end 15 år i virksomheden.  Siden da har han ernæret sig via en række forskellige jobs og varierende opgaver.

”Jeg ser folk, der begynder at arbejde som Wolt-bud, taxachauffør eller snedker, men man kan også lave bestyrelsesarbejde eller undervise. Det er underordnet, hvad man gør. Det er tankegangen, der er det vigtige, og at det er noget, man har lyst til og er god til,” siger Henrik Ørholst.

Han pointerer, at det er en god at forberede sig på sit arbejdsliv efter de 50 allerede, når man er i starten af 40’erne – også selvom man ikke vil forlade sit faste arbejde, fordi der er en risiko for, at man en dag mister sit job.

”Hvis man mister sit arbejde, efter man er fyldt 50 år, gør man sig en stor tjeneste ved at acceptere, at det rent faktisk er svært at finde et nyt job indenfor samme felt og være åben overfor alternativer,” siger han. 

Men i stedet for at forberede sig på at fyringen indtræffer, kan man så ikke bare sørge for, at man er uundværlig på sin arbejdsplads, så man ikke bliver fyret?

”Problemet er, at ingen rent faktisk er uundværlig. Man hører mange folk sige, at det er en katastrofe, hvis der er en, der skal stoppe. ”Det bliver aldrig det samme igen uden denne person”. Men det gør det. Alle kan erstattes, så det er svært – om ikke umuligt – at gøre sig uundværlig,” siger han, men tilføjer dog, at man aktivt godt kan blive ved med at holde sig mere relevant for sin arbejdsplads.

Man skal blive det, han kalder en ”gråhåret revolutionær”.

”Det handler om at være i stand til at genopfinde sig selv – kunne forny sig igen og igen, og finde nye måder at gøre tingene på. Man behøver ikke holde fast i sin position i den samme virksomhed med næb og klør, selvom det umiddelbart kan virke som det nemmeste,” siger han.