Ifølge anklager i en retssag USA har Google mellem 2010 og 2019 snydt sig til ekstra annoncekroner fra udgivere og annoncekøbere.
Det skriver The Wall Street Journal ifølge Politiken.
Ifølge det amerikanske medie har Google systematisk oplyst en lavere pris til udgiverne for annoncerne, imens annoncekøberne har betalt en markant højere pris. Prisforskellen, der har været på op til 40 procent på flere milliarder handler, er angiveligt røget direkte ned i Googles lommer.
Google forsøger i USA at få søgsmålet afvist.
En talsmand fra Google siger ifølge The Wall Street Journal at søgsmålet er “fuld af unøjagtigheder og mangler juridisk substans”.
Annoncører mangler transparens
At der mangler transparens i, hvad pengene egentlig går til i medieindkøbet, er ikke en nyhed i sig selv.
En undersøgelse, Transparensbarometeret fra Danske Annoncører, som Markedsføring kunne breake, viste, at at kun fire ud af ti annoncører oplever at have fuld indsigt i, om deres annoncer rammer de rigtige målgrupper. Cirka samme andel oplever at have det fulde indblik i kampagneeffekter. Kun hver tredje annoncør oplever at have det fulde indblik i godtgørelser, rabatter og teknologiomkostninger, når de køber medieplads.
Det har i den danske branche og hos danske mediebureauer og annoncører ført til øget debat om, at der bør være mere transparens i, hvad pengene går til i medieindkøbet.
Fra CMO i Jysk, Michael Gade, lød det blandt andet, at Jysk mente at kunne spare 200 millioner kroner ved at få bedre indblik i deres mediespend.
JYSK er en af de største annoncører i Danmark med et samlet årligt internationalt mediespend på knap to mia. kroner.
”Jeg kan fuldt ud genkende, at det økosystem er komplekst, og det bliver kun mere komplekst. Men jeg synes i høj grad, det er vores eget ansvar som annoncører at forstå, hvad pengene går til,” sagde Michael Gade dengang til Markedsføring.