”Vi åbner et marked, der slet ikke findes.”
Sådan siger Lars Damgaard Nielsen, der er CEO i det danske tech-startup MediaCatch. Her er der store ambitioner og drømme om, at virksomheden kan revolutionere sponsor-, brand- og medieovervågning.
Konkret har virksomheden udviklet en software baseret på kunstig intelligens og maskinlæring, der via logo- og ansigtsgenkendelse kan overvåge, om et brand bliver vist og omtalt på tv eller YouTube eller bliver omtalt i radio og podcasts ”på alle kanaler i alle genrer” 24 timer i døgnet.
”Vi overvåger døgnet rundt og afrapporterer nær live, så du får viden om, hvordan dit brand eller din kampagne performer før, den overhovedet er slut,” siger Lars Damgaard Nielsen, som forklarer, at det er alt fra, om en Mærsk-container bliver vist i en krimiserie, til effekten af konkrete placeringer af sponsorbander under en fodboldkamp, som MediaCatch’ teknologi kan fange.
Hvor revolutionerende er det her?
”Det kommer til at ændre den måde, man laver kampagner på,” siger han.
”I stedet for de klassiske bakspejlsanalyser, der er flere uger gamle, kan du reagere realtime på din marketing og justere. Det er en teknologi, der simpelthen ikke findes lige nu. Er du et kæmpestort, globalt brand, kan du godt få lavet sådan en analyse. Men det koster flere millioner. Vi har lavet en stærk, agil og billig teknologi, så alle kan være med,” siger han.
Og Lars Damgaard Nielsen er ikke den eneste, der tror på projektet. Tre erfarne investorer har nemlig skudt penge i foretagendet.
Store navne bag projektet
Den ene mand, der kaster økonomi og tid i MediaCatch, er bureaustjernen Henrik Juul, som er medejer af Wibroe, Duckert og Partners. Og han tror massivt på projektet, siger han i en pressemeddelelse.
”Det er nogle vanvittigt dygtige mennesker hos MediaCatch, og potentialet er kolossalt,” siger han og tilføjer:
”Det, som MediaCatch kan, er at kreere simple løsninger på komplekse problemer. Det gør dem blandt andet snart i stand til at tilbyde en her-og-nu situationsrapport på brands’ reelle status ude hos forbrugerne. Det kunne være rart i fremtiden at slippe for bakspejlsopdateringer fra diverse analyser, der jo er forældede, inden de overhovedet er påbegyndt. MediaCatch kan allerede nu blandt andet tilbyde en avanceret, tilbundsgående overvågning af sponsoraters værdi og impact, hvis lige ikke findes noget sted.”
Derudover har medieveteranen Keld Reinicke, der har været med til at starte DR2, TV 2 Zulu og TV 2 Charlie, investeret i projektet tidligere på året, ligesom Jørgen Lindemann, der er bestyrelsesformand i Miinto Group og i otte år har været topchef i MTG, med ombord som investor.
”Perspektivet for MediaCach er enormt. I en medieverden, som bevæger sig mod audio og visuelt indhold, er selskabets visioner om at levere indsigt, personlige analyser og datavisualisering – drevet af AI med smarte teknologier – helt rigtigt,” siger Jørgen Lindemann i en pressemeddelelse.
Lars Damgaard Nielsen kan ikke oplyse, hvor meget de skyder i projektet. Men det har stor betydning, understreger han.
”Jeg er næsten mundlam. Det betyder sindssygt meget. De har enormt unikke kompetencer, fordi de angriber markedet fra tre forskellige vinkler og har alle kontakterne,” siger han.
”Jørgen Lindemann har været i verdensligaen i forhold til at skalere og arbejde med sponsorkontrakter. Keld Reinicke ved alt om nye medier som TikTok og Instagram og kender den branche indgående. Og Henrik Juul er nok den, der ved allermest om dansk reklamevirksomhed. Men det allervigtigste er, at de ikke bare lægger penge. De lægger deres tid i projektet. Det har lige så stor, hvis ikke større, værdi,” siger han.
I gamle dage brugte man et stopur
Oprindeligt er MediaCatch startet som en del af et udviklingsprojekt på Syddansk Universitet, som skulle skabe en bedre mulighed for at lave medieovervågning.
”Når du har lavet medieovervågning og analyser tidligere, har du eksempelvis i en uge haft 50 studentermedhjælpere til at se alt danskproduceret indhold på tv. Det er kort sagt de 50 studentermedhjælpere, vi har digitaliseret og automatiseret og gjort langt mere effektive,” siger han.
I alt er der fem fuldtidsansatte i projektet. Udover Lars Damgaard Nielsen selv er det Filip Wallberg, Anders Glent Buch, Cecilie Bach Kjærulf og Joackim Penti.
Hidtil har tre af dem arbejdet på Syddansk Universitet og lavet MediaCatch som et projekt ved siden af deres faste arbejde. Men takket være investorerne kan de nu satse al deres tid på projektet.
”Fra i går er vi fem ansatte. Og vi skal også ud og ansætte nogle flere,” siger Lars Damgaard Nielsen.
Hvis jeg stod for et stort brand, hvilken værdi har jeres teknologi så for min virksomhed?
”Grunden til, at du skal bruge vores teknologi, er, at du ikke før har kunnet få den her viden. I gamle dage har folk bogstaveligt talt siddet med et stopur for at måle, hvor meget omtale og eksponering et brand fik. Det her betyder, at du kan optimere din kampagne realtime og få det maksimale ud af dine kampagner eller et sponsorat,” siger han.
Hvor bredt tror I, at den her teknologi rent faktisk har interesse i branchen?
”Vi kan sagtens se teknologien blive brugt af kæmpestore brands. Vi laver også klassiske analyser af deres sponsorater, som de kan bruge. Men det har også stor værdi for reklamebureauerne, der lever af at skabe omtale for brands – og det har også markant værdi for folk, der arbejder med kommunikation og lobbyvirksomhed. Vi kan se produktet brugt i rigtigt mange vertikaler. Det kan også bruges til klassisk research for medier,” siger han.
Der er stadig ting, MediaCatch’ teknologi ikke kan. Eksempelvis kan de ikke overvåge Instagram eller TikTok endnu. Men det er målet, at snart kan lade sig gøre.
”Vi skal også kunne overvåge TikTok og Snapchat og Instagram. På længere sigt skal vi være de øjne og ører, der kan se og lytte alt, der sker på digitale medier,” siger Lars Damgaard Nielsen.