AI er ved at gå fra legetøj til værktøj.

Det siger en række brancheprofiler, som Markedsføring har talt med i forhold til, hvad kunstig intelligens kan i et marketing-perspektiv

Vi har bedt designer Morten Boysen fra Nørgaard Mikkelsen, der vandt Markedsførings forside-konkurrence med en AI-assisteret illustration, om at give en indføring i de tre AI-værktøjer, du med fordel kan inddrage i dit arbejde lige nu. 

1. Midjourney

”Midjourney er et billedskabelsesværktøj. Brugeren sætter Midjourney i gang ved at skrive en tekst-kommando til programmet i chat-interfacet Discord. AI’en i Modjourney tolker teksten og skaber et billede ud fra indholdet af teksten, som også kan indeholde kommandoer i forhold til stil og udtryk. Det er også muligt at uploade et billede til Midjourney for at pege den i en bestemt retning.”

Hvem kan bruge det i sit arbejde?

“Det er åbenlyst anvendeligt for grafikere, Art Directors og designere. Men det har også åbnet en helt ny verden for flere af vores copywritere, der bruger det til at spille idéer op ad. Hos Nørgaard Mikkelsen har vi også folk, der sidder i kundekontakt, der er blevet bidt af at lege med det. Det er jo ikke typisk dem, der sidder og idégenererer og laver koncepter, men nu har de fået en hjælpende hånd til deltage i den del.”

Hvor svært er det at gå til?

“Noget, der godt kan være lidt tricky ved Midjourney, er, at det ikke som sådan er sit eget program. Det er en chatbot. Så du skal igennem et program, der hedder Discord, som er uafhængig af Midjourney for at bruge det. Men det er ikke mere kompliceret end at bruge Microsoft teams eller andre chatprogrammer. Hvis man ikke er så teknologisk minded, så kan opstarten godt være lidt svær, men når du først har forstået systemet, så er den meget nem at kommunikere med.”

Hvordan interagerer man med AI’en?

”Det handler sådan set bare om, at du sidder og skriver til botten i Discord. Du starter med at skrive en skråstreg og så ”imagine” efterfulgt at de keywords, som du vil have AI’en til at genere. Og så interagerer du videre med den på den måde.”

Morten Boysens vinderillustration, der er på forsiden af seneste udgave af magasinet Markedsføring. Billedet er stærkt inspireret af den italienske renæssance-kunstners, Michelangelos værk, ”Adams skabelse”, der pryder hvælvingen i det Sixtinske Kapel i Rom. Illustration: Markedføring / Morten Boysen / Midjourney

Hvad er Midjourney god til? 

“Det er fantastisk godt til at få koncepter visualiseret. Og til at idégenerere og få hjælp til at tænke ud af boksen. Hvis du for eksempel beder den om at visualisere noget konceptuelt som kampen mellem himlen og helvede – det er den exceptionelt god til at komme med løsninger på.”

Hvad er Midjourney mindre god til?

“Midjourney er svag, når du vil skabe noget, der er helt eksakt lig med en konkret forestilling, du har i hovedet. Jeg har et eksempel, som jeg kalder “banan-testen”. Her bad jeg den bare om at visualisere en banan på et bord. Det ville man jo umiddelbart tænke, at den burde kunne. Men de bananer, den lavede, var simpelthen ikke brugbart materiale på nogen måde. Så AI’en har nogle faldgruber. Hænder er for eksempel også noget, som den har rigtig svært ved. Som man kunne se på forsiden af Markedsføring, kan den ikke finde ud af at lave naturtro fingre.”

Hvad er dit bedste tip til at komme godt i gang med Midjourney? 

“Mit bedste tip er, at du bare kommer i gang med at ‘brænde en masse billeder af’. Hvis du f.eks. vil ha’ et billede af en hund, der står på skateboard i det ydre rum, så skal du ikke nøjes med at skrive det en gang. Du skal skrive det mange gange, hvor du prøver at tilføje ting og fjerne ting. AI’en har det nemlig med gerne at ville defaulte tilbage til nogle bestemte ting, men du kan faktisk rimeligt let presse den rigtigt langt i de retninger, du ønsker.” 

Hvad kan være en faldgrube, når man går i gang med Midjourney?

“En af faldgruberne ved billedgenerering er, at man tænker, at hvis man bare giver den rigtig meget beskrivende tekst, så må det blive godt. Og det er ikke tilfældet. Det bedste er egentlig at begrænse sig og gøre op med sig selv, hvad der er essensen og kernen af det, man vil have den til. Hvis man kan koge det ned til nogle korte og præcise vendinger, så får du det bedste resultat ud af den.”

Hvad koster Midjourney at bruge?

“De første tyve billeder er gratis, og derefter kan du som privatperson vælge at købe et abonnement til 200 billeder om måneden eller til et ubegrænset antal billeder om måneden. 200 billeder om måneden koster 10 dollars, og uendelig koster 30 dollars. Hvis du vil købe det til en virksomhed med adgang til er ubegrænset antal billeder, koster det 600 dollars om året.”

Du kommer ind på Midjourney her. Vær opmærksom på, at du skal kommunikere via programmet Discord, som Midjourney selv leder dig hen til. Her kan du logge ind med email eller telefonnummer. Du skal skrive /imagine for at kunne skrive en såkaldt “prompt” til Midjourney i Discord.

Ifølge Morten Boysen har Midjourney udviklet sig eksplosivt over de sidste fire måneder. Nedenfor kan du se de resultater som AI’en er fremkommet med fra juli til november ud fra søgningen “A Dog Riding a Scooter.”

Illustration: Morten Boysen / Nørgaard Mikkelsen / Midjourney

2. ChatGPT

“ChatGPT er en interessant tekst-fokuseret AI, fordi den åbner for, at folk, der måske ikke har evnerne til nogle specifikke ting, får dem foræret. Så hvis du gerne vil skrive en sang, men ikke har talentet, så kan du få den til at lave en sang for dig, der er bygget op i rigtige strukturer – rim, vers og broer. AI’en har en grundforståelse for mange ting og kan give dig noget ret udviklet materiale, som du kan arbejde videre ud fra.”

“På Nørgaard Mikkelsen har vi på samme måde fået ChatGPT til at programmere for os i Java-script og Html. Her kan den både guide dig frem, som et slags opslagsværk, men den kan også skrive selve koden for dig ud fra dine ønsker.”

Hvad er ChatGPT allerbedst til? 

“Den er allerbedst som hjælp eller kickstart til at komme i gang med en idé-proces.”

Morten Boysens syn på AI

Morten Boysen blev assisteret af den kunstige intelligens Midjourney til at kreere vinderbilledet i Markedsførings forside-konkurrence.

Vinderbilledet er inspireret af Michelangelos ”Adams skabelse”, men i Morten Boysens version er den ene af de to udstrakte menneskehænder udskiftet med en robot-hånd, og begge hænder er anatomisk ukorrekte – hvilket samlet meget godt illustrerer både designeren og Nørgaard Mikkelsen syn på AI.

”Jeg synes, at det er imponerende, hvad AI kan. Hos os ser vi dog ikke AI som en kunstig intelligens, men som en Assisterende Intelligens. Intet af det, den laver, kan stå alene. Der skal et menneske indover det og vurdere det, før det kan komme i mål.”

På Nørgaard Mikkelsen har alle bureauets medarbejdere de seneste år ”stresstestet”, hvad kunstig intelligens kan i deres kreative arbejde.

”Vi prøver at finde AI’ernes ydre grænser,” siger Morten Boysen, der mener, at AI som praktisk værktøj stadig er umodent og kræver en betydelig arbejdsindsats at sætte sig ind i.

”Det er lidt som med de første computere, hvor man sad og skrev kommandoer i ren tekst for at få computerens programmer til at reagere. Programmerne kunne en masse, hvis man kunne huske kommandoerne. AI kan også en masse allerede, men det kræver lidt tålmodighed at få frem.”

Hvad er ChatGPT dårligst til?

“AI’en har ikke sin egen holdning, så du får meget 1:1, hvad du beder den om. Du kan ikke få den til at komme op med noget kreativt og fantasifuldt. Den er meget faktuel. Men samtidig er den også kodet til altid at forsøge at svare. Det betyder, at den kan kombinere sin viden på måder, som ender med at være faktuelt forkerte. At den eksempelvis opfinder citater, som ikke er sagt på netop den måde eller opfinder produktegenskaber, som ikke eksisterer.” 

”På nuværende tidspunkt er der en tendens til, at det, som AI’erne kommer op med, rent kreativt, lige mangler det sidste. Derfor er det ofte nødvendigt, at man tilføjer et lille twist for, at det bliver rigtig spændende eller interessant.”

Hvilken rolle på bureau kan have mest nytte af denne AI? 

“I og med at, at den er en god hjælp i idégenereringsfasen, så er det nok mest anvendeligt for copywriteren eller Art Directoren, der skal sparke en idé-proces i gang. Hos os har ChatGPT faktisk åbnet en helt ny verden for flere af vores copywritere, der bruger programmet det til at spille idéer op ad. Når man først sætter sine ord ind i den, og AI’en giver noget tilbage, så afføder det ofte nye tanker, som leder en videre til at prøve andre vinkler og nye idéer.”

Har du nogen tips til, hvordan man arbejder bedst med ChatGPT? 

“Jeg har lært, at man skal være meget præcis i sine formuleringer. På et tidspunkt ville jeg have den til at skabe en historie om en ridder, der brugte en cykel i stedet for en hest, når han skulle ud og kæmpe. Men min formulering var åbenbart skæv, så AI’en skrev en historie, hvor ridderen brugte cykler som håndvåben og fægtede med dem. Så man skal lige lære, hvordan man snakker til den.”

Hvor god er den i forhold til en menneskelig copywriter? 

“I forhold til tekstgenerering har vi prøvet at lave nogle helt hardcore beregninger. Og det viser sig, at vores copywritere kan udføre et bedre stykke arbejde end AI’en. Men det er dog samtidig dyrere og langsommere at få mennesker til at skrive en tekst. Så vi arbejder med at starte opgaven op sammen med AI og så gøre opgaven færdig med en rigtig copywriter.”

”På nuværende tidspunkt er det, AI’en kommer op med, llidt småkedeligt. Så hvis du skal have skabt den rigtig gode tekst, så skal du skal have nogle bagvedliggende indsigter på plads – og det kan den ikke klare endnu.”

Hvad koster ChatGPT at bruge?

“Det er åbent for alle og er fuldstændig gratis at bruge.”

Du kan tilgå ChatGPT her, men vær opmærksom på, at du skal oprette en bruger eller logge ind med for eksempel en Google- eller Microsoft-konto.

"Hos os ser vi dog ikke AI som en kunstig intelligens, men som en Assisterende Intelligens. Intet af det, den laver, kan stå alene," siger Morten Boysen, der er designer på Nørgaard Mikkelsen. Foto: PR

3. Jasper

“Folkene bag Jasper har brugt den frit tilgængelige kode fra OpenAI (et AI-research laboratorie, red.) til at skabe et meget brugervenlig AI-værktøj, der kan bruges til at skrive posts på sociale medier.”

Hvordan fungerer den?

”Jasper-AI’en giver dig mulighed for at vælge hvilket medie, du skal skrive SoMe-tekster til. Du bare udfylde nogle felter med dine centrale nøgleord, og så kommer AI’en med et udkast til teksten.”

Hvorfor er Jasper et fedt AI-værktøj? 

“Det er en AI, som vi stadig tester. Men det er meget brugervenligt at gå til, og så er det målrettet til helt specifikke rugbrøds-SoMe-opgaver, som sædvanligvis kan være meget tidskrævende.”

Hvem på bureauet er Jasper mest oplagt for at bruge?

“Jasper er helt ideelt til folk, der skal indrykke på sociale medier – SoMe-folk som copywritere. Men AI’en kan for eksempel også være en stor hjælp for folk i kontaktafdelingen, der indrykker annoncer. Den kan i bedste fald betyde, at de ikke behøver hjælp fra en copywriter til deres opslag.”

Hvilke typer virksomheder kan få allermest nytte af dette AI-værktøj?

“Den vil være særligt god for mindre virksomhed, der gerne vil lave sine egne indrykninger og SoMe-posts, men ikke har nogle specialister til det – og har lidt svært ved at finde ordene.”

Hvad koster det at bruge Jasper?

“Når man opretter sig, starter man med at få 10.000 gratis tokens. Alt efter hvilken betalingsløsning, du vælger i Jasper, kan du betale alt fra 24 dollars om måneders til over 500 dollars om måneden i den helt store pakke til en virksomhed. Så du skal geare Jasper efter, hvor meget du regner med at skulle bruge.”

Du kan komme ind på Jasper her. Du kan teste det gratis i et tidsrum, og du kan logge ind med en email eller Google-konto.