Ingen over og ingen ved siden af.

I den danske ejendomsmæglerbranche skiller Danbolig sig klart ud med det bedste website og den bedste digitale performance. Det er konklusionen i den nye Q-Faktor-analyse lavet af UserGap og UX-designer Jacob Hvam fra Oday på vegne af mediet Markedsføring.

”Alle ejendomsmæglerne har en nogenlunde løsning. Men Danbolig går videre,” siger Jacob Hvam.

Han roser især Danbolig for at have et ”stort nabounivers”, hvor sælgere og mæglere fortæller nærmere om, hvilket nabolag husene ligger i. Med andre ord lykkes det Danbolig at gøre mere end at fortælle om en bolig. De giver inspiration til at forstå, hvilket liv man faktisk kan købe, siger Jacob Hvam. Og det er fraværende hos de andre ejendomsmæglere digitalt.

”Det er virkelig godt. De excellerer på nabokendskab. Og de gør også meget ud af at vise boligen med flotte billeder og design, ligesom de også har en gode måde at bruge plantegninger på, så man forstår lysindfald og virkelig kan bruge det til noget. Deres salg og deres storytilling hænger sammen,” siger han.

Samtidig er det også lykkedes Danbolig at skabe et site, der ikke kun har fokus på at sælge boliger. Der er også en tydelig indgang, hvis du er interesseret i at sælge, hvis du vil have nyt om boligmarkedet, eller hvis du vil i direkte kontakt med en ejendomsmægler.

”Alle hjemmesider spørger, om jeg vil søge efter en bolig. Men her konkurrerer man også med Google og store boligportaler. Her er det tydeligt, at Danbolig godt ved, de er i en konkurrencesituation, hvor den slags normalt foregår på en anden platform. De excellerer altså ud fra et strategisk UX-perspektiv,” siger Jacob Hvam.

Q-Faktor

Mediet Markedsføring giver i hvert magasin en Q-Faktor-score til de største virksomheder i en branche i samarbejde med UserGap. Scoren er et samlet mål for, hvor stærkt virksomheden er rustet digitalt.

Q-Faktor-scoren baserer sig på en dybdegående UX-analyse lavet af Jacob Hvam, stifter af UX-bureauet Oday. Herunder ser han på: Hvor innovativt er sitet? Hvor god er brugervenligheden? Hvor godt er designet? Hvor troværdigt er det? Og rummer det ekstra features og services, der giver brugerne en særligt god oplevelse.

Analysen baserer sig derudover normalt på svar fra 500 brugere, der har testet ejendomsmæglernes sites. UserGap har oplyst til Markedsføring, at der denne gang har deltaget 180 respondenter i undersøgelsen, hvorfor denne ikke ligger til grund for analysen i denne omgang.

Derudover baserer den sig på en SEO- og SEM-analyse lavet af bureauet Novicell.

Du kan læse mere på usergap.com/qfaktor.

Stolthed hos Danbolig

Hos Danbolig vækker konklusionen i Q-Faktor-analysen stolthed.

”Vi bliver super glade for at blive fremhævet af fagfolk. Vi er super stolte, så det tager jeg virkelig med tilbage til teamet,” siger Anne Mette Koch, der er kommerciel chef hos Danbolig.

Samtidig kalder hun analysen ”spot-on” i forhold til den strategi, Danbolig i flere år har haft digitalt.

”Vores website er et sted, hvor du nemt og hurtigt skal få det bedste overblik, så du kan finde det, du leder efter. Og så skal vi give vores brugere noget mere, end de forventer, så de bliver hængende,” siger Anne Mette Koch.

Hun er især stolt over, at det bliver fremhævet, at Danbolig har sat fokus på andet end bare søgninger efter boliger.

”Vi prøver virkelig at være noget for alle behov. Skal du købe et hus, så står du ofte også et sted, hvor du skal sælge. Derfor har vi på baggrund af adfærdsanalyser set, at vi skulle skabe flere indgange og muligheder på vores site alt efter, hvilket behov for rådgivning, man har. Det har vi arbejdet meget med,” siger hun.

”Det er en flydende strategi, hvor du kan finde ting på flere måder og i flere forskellige rækkefølger.”

Samtidig har netop inspirationen på sitet være et stort fokus for Danbolig helt siden 2017, forklarer hun.

”Det er ikke altid, man helt ved, hvad man kigger efter. Vi vil gerne give en wow-fornemmelse af, at vi har noget mere. Så netop viden om nabolaget med smutvejen til skolen, den gode legeplads eller den fede løberute, som du normalt får hen over hækken, giver vi også plads til,” siger hun.

”Vi lancerede det helt tilbage i 2017. Og vi prioriterede også at få det med ind, da vi lancerede et nyt site for godt et år siden. Det er et meget vigtigt fokus for os.”

Sådan fordeler landets seks største ejendomsmøglere sig på digital performance og innovation. Illustration: Markedsføring

Mere inspiration

Netop inspirationen er et sted, hvor Jacob Hvam anbefaler, at hele branchen skruer op i de kommende år. Han har selv tidligere arbejdet med UX hos amerikanske ejendomsmæglere, der har et stort fokus her.

”Det kan også handle om antallet af vuggestuer i nærheden, demografien i nabolaget, og om generelt at få en større indførsel i det miljø, du bliver en del af,” siger han.

”Jeg mangler generelt på mange sites, at man eksempelvis kunne kryds af og få tre huse, der ligger i stille områder. Eller at jeg kunne få huse, hvor der er særligt gode muligheder for at løbe, eller på alle mulige andre parametrer. Det er jo ikke kun et hus, vi køber. Det er et godt liv, vi leder efter,” siger Jacob Hvam.

Så at få mere inspiration som eksempelvis når man leder efter en rejse, faktisk?

”Ja. Og det er ikke helt vildt at skrue op for, det er bare best pratice,” siger han.

Særligt noget som kunstig intelligens tror Jacob Hvam vil hjælpe ejendomsmæglerne i større grad på netop de områder fremadrettet.

”Jeg tror, det vil hjælpe ejendomsmæglerne med ud fra deres data i langt større grad at kunne lave langt mere komplekse måder at vise boliger på. Og bedre måder at søge boliger frem på. Jeg tror, det bliver et must for ejendomsmæglerne at have styr på i fremtiden,” siger Jacob Hvam.

Svært at skille sig ud

Hos Danbolig drømmer Anne Mette Koch også om, at man i fremtiden bliver endnu bedre til at udnytte data og inspirere potentielle købere.

”Det vil vi arbejde mere med. Det kunne eksempelvis være, at vi indtænkte emner som klima og miljø endnu mere i vores univers,” siger hun og tilføjer:

”Og så vil vi gerne gøre det til vores særkende, at vi lader brugerne berige boligerne med informationer. Om deres favoritsteder og livet i nabolaget. Vi vil også gerne bruge data bedre. Men lige præcis den slags informationer er ikke noget, du kan datamine,” siger Anne Mette Koch.

Grundlæggende handler det om, at det er en den bedste måde for Danbolig at kommunikere ”ægthed og autenticitet”, siger hun.

Er det her generelt et marked, hvor det kan være svært at skille sig ud?

”Det er mest af alt et marked, hvor vi skal gøre det nemt og vise, at vi er tilgængelige. Om vi rammer folk på Facebook, Google eller vores website, så handler det om, at vi bygger noget, der er nemt at bruge, så man bedst kan møde vores brand. Du må ikke skulle igennem den samme slagne vej hver gang,” siger Anne Mette Koch.

Og så kunne hun også godt forestille sig, at AI på sigt blev relevant for Danbolig.

”Det ser vi meget på. Boligmarkedet er en størrelse, hvor brugerne skal have så mange relevante informationer som muligt. Og hvis AI kan hjælpe med det, så ligger det lige for – ligesom det også kunne være oplagt til at give bedre anbefalinger end blot en Google-søgning,” siger Anne Mette Koch.

Opdateret den 10/07 kl. 10.34: Der er i faktaboksen om analysen tilføjet, at analysen fra UserGap også rummer svar fra 180 brugere, der har testet ejendomsmæglernes sites. UserGap har oplyst til Markedsføring, at der normalt er 500 respondenter på undersøgelsen, som ved en fejl er stoppet før tid af UserGap, hvorfor denne ikke ligger til grund for scoren i analysen.

Opdateret den 11/09-2023 kl. 14.28: Det er tilføjet, at Novicell har lavet en SEO/SEM-analyse.