I MyImage 2020 overhalede de digitale bureauer for første gang reklamebureauerne som annoncørernes vigtigste bureaupartner.

Med det berømte mulehår.

Men nu øger de digitale bureauer afstanden til reklamebureauerne yderligere. Det viser MyImage 2021, som MyResearch for 13. år i træk står bag. 

Således siger nu 40 procent af de 936 marketingansvarlige, der deltager i analysen, at de anser de digitale bureauer som deres vigtigste bureaupartner. 

– Vores seneste analyse styrker tendensen: Der er ingen tvivl om, at de digitale bureauer i dag står klart stærkere end reklamebureauerne, når det gælder positionen som annoncørernes foretrukne bureaupartner, siger Mogens Østergaard, adm. direktør i MyResearch.

Overraskende føring

Ifølge MyImage 2021 mener 31 procent, at reklamebureauerne er den vigtigste partner.

Mogens Østergaard, adm. direktør, MyResearch. Foto: PR.

Dermed ses en tydelig ændring sammenlignet med sidste år, hvor de to bureautyper lå på et ”tipping point”: Dengang sagde 37 procent digitale bureauer, mens 36 procent sagde reklamebureauer.

Og kigger vi to år tilbage, var det 40 procent, der mente, at reklamebureauerne var deres vigtigste bureaupartner, mens 34 procent sagde de digitale bureauer.

– Faktisk har reklamebureauerne i år tabt mere, end de gjorde sidste år, hvor magtbalancen tippede, og det er jeg en smule overrasket over, siger Mogens Østergaard.

Hvorfor er du overrasket over det?

– Fordi jeg var overbevist om, at reklamebureauerne i stor udstrækning havde tilegnet sig mange af de nødvendige kompetencer i kampen mod de digitale bureauer. 

Udvikling over flere år

Udviklingen frem mod situationen i dag har – som Mogens Østergaard også peger på – været undervejs gennem en årrække.

– Første gang vi så konturerne af et skift, var faktisk helt tilbage i 2013-14, siger Mogens Østergaard.

I 2013 sagde 54 procent af annoncørerne i MyImage-analyse således, at reklamebureauerne var deres primære bureaupartner. Blot 18 procent sagde digitale bureauer. 

Året efter, i 2014, var tallet for reklamebureauer faldet fra 54 til 43 procent, mens tallet for digitale bureauer var steget fra 18 til 27 procent.

Om MyImage

MyImage er gennemført af MyResearch for 13. år i træk.

936 marketingansvarlige har denne gang gennemført undersøgelsen – en vækst på 8,5 procent sammenlignet med 2020-målingen.

I 2021-analysen bedømmer annoncørerne i alt 63 bureauer, fordelt på 26 reklamebureauer, 24 digitale bureauer og 13 mediebureauer.

Du kan læse mere om analysen her.

Siden fulgte et par år med nogenlunde stabilitet på dét niveau.

Men siden 2017 har stadig flere annoncører peget på de digitale bureauer som vigtigste partner.

Og sidste år kom så det tronskifte, som altså i MyImage 2021 tager yderligere fart.

Kan det fortsætte?

Men ifølge Mogens Østergaard, så fortsætter udviklingen næppe:

– Jeg tror det ikke. Det er jo tydeligt, at reklamebureauerne i høj grad også besidder eller er i gang med at tilegne sig digitale kompetencer, så faktisk forventer jeg ikke, at udviklingen fortsætter med samme kadence, siger Mogens Østergaard, der fortsætter:

– Det kan være de digitale runder 41 procent i næste års analyse, men derefter forventer jeg en mere stabil balance.

Og mediebureauerne?

– Ja, de har jo holdt stand på nogenlunde det samme niveau i mange år. Omkring 16-17. I år peger igen 16 procent af annoncørerne på mediebureauerne som den vigtigste bureaupartner, siger Mogens Østergaard og tilføjer:

– Men også her bliver det interessant at se udviklingen. Flere mediebureauer går ind på reklamebureauernes klassiske territorier. Og så arbejder de helt generelt med data og digitale kompetencer på en helt anden måde, end de gjorde for bare tre år siden.