”Man skal have levet under en sten, hvis man ikke ved, at problemet historisk har eksisteret i branchen. Men det er ubehagelig læsning, at det er så voldsomt.”

Sådan siger direktør i brancheorganisationen Kreativitet & Kommunikation, Charlie Stjerneklar, efter mediet Markedsføring fredag kunne afdække, at reklame- og marketingbranchen har markante problemer med seksuelle krænkelser.

En fjerdedel er blevet krænket på arbejde de sidste 10 år – og for kvinder under 40 år har 48 procent oplevet en krænkelse i perioden.

Det er problematisk, lyder det fra Charlie Stjerneklar.

”Det er forfærdeligt. Det er vel også det, vi generelt har set i metoo-debatten: At det desværre er unge kvinder, der er hårdest ramt. Tallet er voldsomt, og det er langt voldsommere, end det bør være. Et tilfælde er altid for meget, men det her er tal, vi har et ansvar for at bringe betydeligt ned,” siger han.

Samtidig roser han de fire kvinder, som med navn står frem og fortæller om deres oplevelser med krænkelser og uønsket seksuel opmærksomhed i branchen.

”Det er så flot, at nogen tør lægge deres egen person og historie ud. Vi kan i virkeligheden først forstå det, når der er rigtige mennesker, der fortæller deres historier. Det har jeg så meget respekt for. Det kræver et meget stort mod, og jeg er enig i, at der skal gøres noget. Vi skylder at få ryddet op,” siger Charlie Stjerneklar.

Vil have retningslinjer ud at leve

For cirka halvandet år siden indførte KreaKom efter drøftelser med sine medlemmer, der udgør en stor del af branchens bureauer, en vejledning til at undgå krænkelser på arbejdspladser.

Men siden KreaKom indførte retningslinjerne har i hvert fald 6 procent af respondenterne i Markedsførings undersøgelse stadig oplevet krænkelser på arbejde. Og det viser, at der stadig er lang vej, siger Charlie Stjerneklar.

Er det gået godt nok med KreaKoms indsats?

”Der er ingen, der skal møde krænkende adfærd på sin arbejdsplads. Er de her anbefalinger nok? Nej, det er de helt tydeligt ikke. Derfor håber jeg også, at vores konkollegaer og andre i branchen vil være med til at sætte os ned, så vi kan se på, hvad der skal gøres,” siger han.

Hvad skal der gøres?

”Vi lavede i 2020 en række anbefalinger for at undgå sexisme og seksuelle krænkelser. De er ret gode, og hvis alle levede op til dem, var vi allerede langt. Men fordi vi kan se, at det stadig eksisterer, er vores løsning ikke tilstrækkelig. Vi skal have fulgt op på de her anbefalinger, og vi skal have dem ud og leve bredt i branchen,” siger Charlie Stjerneklar og tilføjer:

”Det kan være, at vi sammen med Dansk Markedsføring eller andre organisationer skal lave en taskforce, som kan pege på, hvad vi konkret skal gøre. Jeg tror, reglerne lever mange steder, men ikke alle steder, og det skal de.”

Ved I, hvor mange der har taget retningslinjerne op af jeres medlemmer?

”Vores medlemmer, som repræsenterer en stor del af branchen, comitter sig til at følge vores etiske retningslinjer og anbefalinger generelt. Jeg regner med, at vores medlemmer bruger dem aktivt. Men man klikker ikke af noget sted og siger, at man følger dem, så jeg ved det simpelthen ikke.”

“Er det nok? Nej”

I KreaKoms retningslinjer er der blandt andet fokus på, at arbejdspladserne skal indføre politikker, og at ledere og medarbejdere skal efteruddannes på området, at der skal gennemføres trivselsundersøgelser på arbejdspladserne, og at der kommer særskilt fokus på praktikanter.

En stribe af landets førende eksperter, som mediet Markedsføring har talt med, peger på en lang række af de samme ting som løsninger på problemet. Allervigtigst, siger de dog, er det, at man ikke laver vejledninger og politikker, som ender med at ligge og samle støv på en hylde, men rent faktisk bliver italesat og integreret som en del af virksomhedernes DNA til daglig.

Grundlæggende siger eksperterne, at arbejdspladserne skal ændre kulturen – er der nok fokus i jeres vejledning på, hvordan man ændrer kulturen i branchen?

”Anbefalingerne er gode, men kommer de ikke ud og leve, så vil der ikke blive snakket om det på arbejdspladserne. Men i punkt fem peger vi på, at ledelserne skal udpege en troværdig samtalepartner for medarbejderne, og punkt syv handler om at uddanne og hjælpe medlemmerne, ligesom vi også har fokus på at forankre viden hos lederne. Vi har otte punkter, der handler om at få skabt en naturlig og reel samtale, så det er fortegnet at sige, at det ikke er der,” siger Charlie Stjerneklar og tilføjer:

”Men igen: er det nok? Nej, det er det ikke.” siger han.

Alle eksperter peger på, at det vigtige er, at der kommer dialog om emnet på arbejdspladserne til daglig. Er der sket det, at jeres retningslinjer er endt med at samle støv på en hylde?

”Vi skal løbende følge op på det her, og ender det bare i en skuffe, er vi lige vidt. Det er ikke min opfattelse at det er sket – men det kan være sket nogle steder,” siger han.

Arbejder på whistleblowerordning

Ifølge Charlie Stjerneklar arbejder KreaKom lige nu på at få lavet en whistleblowerordning for branchen, ligesom KreaKom i langt større grad vil måle på, om deres retningslinjer har reel effekt.

”Vi er ved at etablere en whistleblowerordning sammen med Karnov for branchen, så vi kan få en skarp pris til alle bureauer, og de kan tage den ind med ind, så de ansatte kan sige, hvis der sker noget,” siger Charlie Stjerneklar.

”Jeg har også kun sat mig i stolen som direktør for tre måneder siden. Men jeg vil gerne have, at vi bliver meget bedre til at måle på, at de her ting kommer ud at leve. Det er fint at lave god tiltag, men vi skal måle på, om det bliver brugt. Vi skal undersøge, hvor mange der faktisk kender de her anbefalinger, og hvor mange der bruger dem aktivt – så ved vi også, hvordan vi kan få mere gang i det. Det er vores ansvar,” siger han.

Synes du samlet set, at KreaKoms arbejde i forhold til krænkelser i branchen har været godt nok?

”Vi tog et godt initativ, da metoo-bølgen rullede sidste gang. Branchen har også rykket sig rigtigt meget de sidste to-tre år. Vi er på rette vej, men det er klart, når vi ser de her tal, så er vi slet ikke i mål endnu.”

Ville du være tryg ved at sende dine egne børn ud i denne branche?

”Jeg tror, min søn bliver en rigtig god lobbyist, når han bliver voksen. Og jeg ville aldrig være bange for at sende ham ind på et bureau, når jeg ser på det arbejde, vi satte i gang for et par år siden. Det er forfærdeligt, at tallene er så grelle. Men jeg er glad for, at det kommer frem i lyset, så vi kan rykke på det.”