Leonardo Da Vincis ’Mona Lisa’, Vermeers ’Pige med Perleørering’, Bartholdis ‘Frihedsgudinde’ og et selvportræt af Van Gogh er enige: ’Lad være med at stå i timelange turistkøer for at se på mig – tag til Danmark i stedet’.
Og nej, de ikoniske kunstværker kan selvfølgelig ikke selv tale, men i en ny kampagne, som Brandhouse har skabt for VisitDenmark, gør de det alligevel – ved hjælp af ChatGPT og en form for ’deepfake’ kaldet motion synthesis.
Kampagnen har premiere i dag, mandag den 6. marts, og ruller ud i 10 lande. Det er mere end den håndfuld lande, der i første omgang var planlagt.
Ideen fra Brandhouse havde nemlig så stort internationalt potentiale, at VisitDenmarks folk i Kina, Indien, Frankrig og Italien også ville være med.
Hos VisitDenmark er Erik Mortensen, Head of Global Brand & Business Development, ikke i tvivl om, at det er nødvendigt at træde nye stier. Også i PR og Marketing.
”Som rejsemål er Danmark ikke specielt kendt i udlandet, så der skal noget ekstraordinært til for at få opmærksomhed,” siger han i en pressemeddelelse fra organisationen.
Kasserede et hav af idéer
Udgangspunktet for kampagnen ligger i en analyse, VisitDenmark har gennemført i Storbritannien, Tyskland og Sverige.

Den viser, ifølge organisationen, at mere end halvdelen af respondenterne var enige i, at ”overfyldte turiststeder og attraktioner gav anledning til ferieskuffelser”, mens 46 procent var enige i, at det ’at føle sig som turist’ kunne ødelægge en ferie.
Og opgaven til Brandhouse lød på at skabe en PR-båret aktivering af en stor TV-båret reklamekampagne med titlen ”Don’t be a tourist, be an explorist”, som VisitDenmark om kort tid ruller ud sammen med det britiske bureau Fold7.
”Vi havde en bucket-liste med idéer, som vi reducerede til syv og gennemgik med VisitDenmark. Siden justerede vi sammen yderligere ned af et par gange og endte med denne, som vi kaldte AItracctions,” siger Thomas Martin Hansen, Group Client Director hos Brandhouse, i et interview med Markedsføring.
Tanken fra de kreative på bureauet var, at vende den klassiske turistkommunikation lidt på hovedet ved at få de attraktioner, som tusinder hvert år står i kø for at se, til at være en slags talspersoner for at holde ferie i Danmark.
Og dén idé foldede sig undervejs mere og mere ud.
”Sig det det lidt sjovere, lidt vildere, lidt kortere”
For at få det til at lykkes benyttede Brandhouse og VisitDenmark teknikker som motion synthesis til at give kunstværkerne en levende mimik, mens alle manuskripterne til voice over er skrevet af ChatGPT.
" Jeg synes, vi har prøvet at være på forkant, men ja, når du laver noget med kant, så er der jo altid en lille risikoThomas Martin Hansen, Group Client Director, Brandhouse
”Helt konkret spurgte vi ChatGPT: ’Hvis du nu var Mona Lisa, hvordan ville du så med et glimt i øjet anbefale, at man ikke skulle stå i kø til dig, men i stedet rejse til Danmark?’,” siger Thomas Martin Hansen.
I processen ’promptede’ bureauet de forskellige værker flere gange og udbyggede for eksempel med spørgsmål som: ”Kan du sige det lidt sjovere, lidt vildere, lidt kortere” osv.
Bureauet understreger, at man hele vejen har været opmærksom på at holde en balance i brugen af teknologien, men hos VisitDenmark er Erik Mortensen ikke i tvivl.
”Selv om det kan virke risikabelt at lægge budskaberne i hænderne på ChatGPT, er det vigtigt at eksperimentere med de nye teknologier, som vi helt sikkert kommer til at bruge mere i fremtiden.”
Fravalgte kunstværker undervejs
Netop det at gå ud og eksperimentere med de nye teknologier som ChatGPT og ’Deepfake’ gjorde også, at Brandhouse og VisitDenmark var meget varsomme med budskaberne, og hvordan de blev leveret.
Credits
”Det har for eksempel været meget vigtigt for os, at kampagnen bygger på en vis grad af humor, og at vi ikke ’taler værkerne ned’. Så hvis du ser filmen, vil du til sidst også høre Mona Lisa ’sige’: ”That being said, please drop by next time you’re near”, siger Thomas Martin Hansen.
Nu er der jo tale om ganske gamle værker. Hvad har jeres overvejelser været i forhold rettigheder?
”Først og fremmest har både vi og VisitDenmark fået det hele tjekket igennem af jurister med speciale i netop det, og som udgangspunkt udløber ophavsretten 70 år efter ophavsmandens død. Så jeg synes, vi har prøvet at være på forkant, men ja, når du laver noget med kant, så er der jo altid en lille risiko.”
Undervejs valgte parterne at tage enkelte værker ud af kampagnen. Fordi det blev vurderet, at risikoen her kunne være for stor.
”Michelangelos David-statuen var faktisk med i første runde, men vores advokater havde fundet en sag fra 2017 om netop det værk. Så vi valgte at tage værket ud af kampagnen,” siger Thomas Martin Hansen.
Se den nye kampagnefilm her.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.
Opdater dine indstillinger