Da Lau Mikkelsen i forrige uge kom på arbejde hos Burger Shack, fik han en melding, han ikke ligefrem havde ventet: Du er fyret.
Hans stilling som CMO ville blive nedlagt på grund af besparelser som følge af krisen, lød forklaringen. Det var en melding, han godt kunne forstå, men i første omgang ramte det hårdt, siger han.
”Jeg forstod til fulde bevæggrundene, og det hele foregik på stille og rolig vis under ordentlige forhold. Men jeg synes, det var noget lort. Det synes man altid. Jeg ville gerne have fortsat videre i projektet, og jeg blev da bekymret for, hvad der skulle ske nu, og hvordan det ville påvirke min karriere og mit cv,” siger Lau Mikkelsen.
Den første uges tid var den sværeste efter fyringen, og han oplevede også, at hans tanker svingede meget mellem bekymring og optimisme.
”Det var en meget splittet følelse. Det var min første reelle lederstilling, og efter 10 måneder havde jeg allerede mistet jobbet. Så det var en bekymring. Men jeg prøvede også at sige til mig selv, at jeg stadig har et fint CV. Det var en meget splittet følelse,” siger han.
Tvivlede på sine egne evner
Efter nøje overvejelse valgte Lau Mikkelsen derfor uden omsvøb at dele nyheden om sin fyring på LinkedIn. Her skrev han tydeligt, at han var blevet fyret. Og tilføjede, at selvom han fik ros for sin indsats fra Burger Shack, så ramte nyheden hans faglige stolthed.
”Det har alligevel ført til, at jeg den sidste uge har lidt af en akut omgang imposter syndrome med overtænkning som det mest fremtrædende symptom. Selvom der er en form for tryghed og lise i, at være blevet fældet af omstændigheder, jeg ikke har indflydelse på, så er der stadig en grad af skam forbundet med at blive fyret og ikke mindst en masse tvivl og spørgsmål,” skrev Lau Mikkelsen.
Hvordan var dine følelse efter fyringen?
”Det svingede meget. Jeg begyndte at tænke på, om jeg egentlig er så dygtig, som jeg går og tror. Og om andre arbejdsgivere kan se det. Det var et sammensurium. På den ene side stoler jeg på min faglighed, men jeg kan ikke lade være med at sætte spørgsmålstegn ved det også. Jeg sagde til mig selv, at det nok skulle gå. Men du får også en nagende tvivl i sådan en situation.”
Efterfølgende har reaktionerne på Lau Mikkelsens LinkedIn-opslag dog været stærkt positive. Og derfor er han glad for, at han har delt sin oplevelse med at blive fyret.
”Jeg ser flere og flere på LinkedIn og andre steder tale åbent om ting, der er sårbare. Det kan for eksempel være en fyreseddel. Men det kan også være angst eller depression, som jeg mener er langt mere alvorligt end en fyring. Der er en bevægelse i gang, hvor man taler meget mere om ting, der er sårbare. Og det, synes jeg, er fedt. Det er jeg også inspireret af – og jeg kan se, det bliver modtaget ekstremt positivt og forstående,” siger han og tilføjer:
”Derudover var jeg også lidt beregnende. Jeg var interesseret i at gøre mig attraktiv for andre arbejdsgivere igen og sige, at jeg er ledig på markedet. Det kunne jeg kommunikere til mange mennesker på kort tid – og her kom jeg også frem til, at det ville være mærkeligt ikke at skrive, hvorfor jeg ledte efter et nyt arbejde.”
Hvordan har du oplevet reaktionerne?
”Overvældende. Der er mange tusinde mennesker, der har set opslaget. Og så har jeg været på røven over, hvor søde og rare folk er til at kommentere, like eller dele. Der er en direktør for et af Danmarks største bureauer, jeg slet ikke kender, der delt det. Det bekræfter mig, at det er det rigtige at fortælle om det i mit tilfælde.”
Energi og gåpåmod
Og Lau Mikkelsen fortæller, at det ikke kun har kastet ros af sig at fortælle om fyringen. Han har også fået henvendelser fra flere potentielle arbejdsgivere, der gerne vil drikke kaffe med ham, og han skal til jobsamtale lige efter interviewet med Markedsføring.
”Jeg har ikke landet et nyt job endnu. Men jeg er i dialog med og skal mødes med flere virksomheder,” siger Lau Mikkelsen, der grundlæggende gerne vil “op på hesten igen”.
Er du klar til det?
”Ja, og jeg synes, det er super fedt. Det har været lidt angstprovokerende for mig at udbasunere, hvad der er sket. Men jeg er glad for, at jeg har gjort det. Jeg havde måske ikke gjort det, hvis jeg var helt nede i kulkælderen. Jeg er meget afklaret nu og har masser af energi og gåpåmod for at rykke videre. Man skal også videre i teksten,” siger Lau Mikkelsen.
Samtidig håber han også, at hans erfaring kan vise andre i branchen, at Jorden ikke går under, hvis man får en fyreseddel.
”Jeg tror, det er noget, mange kan sætte sig ind i – og de fleste vil på et tidspunkt enten støde på det eller oplever, at det sker for kolleger. Derfor tror jeg også, at det helt generelt er en rigtig god idé at fortælle åbent om det, hvis man bliver fyret. Men jeg er også med på, at det måske kan være lidt nemmere for mig, fordi det ikke var på grund af min faglighed, at jeg blev afskediget,” siger Lau Mikkelsen.