”Jeg ved egentlig ikke, om jeg skal fortælle dig det her,” siger Lena Dixen i telefonen.

Dagen forinden mødte jeg hende på et solbeskinnet LEGO Campus i Billund. Vi talte om det øjeblik i hendes karriere, hvor hun sov allerdårligst. Om at føle sig naiv og isoleret som kvinde i en ledelse med mandlige tech-eksperter. Om som ung kontorelev på B&O at få at vide, at hun ikke var højt nok uddannet til at arbejde med det, hun drømte om.

Om aldrig at give op. Om at bevare det positive sind i modgang. Om at håndtere ansvaret for et astronomisk budget på flere milliarder som Senior Vice President hos verdens største legetøjsbrand. Alt det kan hun fortælle uden at kny. Men nu tøver hun. Hun fortalte mig også, at hendes far gik bort efter kort tids kræftsygdom, da hun var 13 år. At det påvirkede hende meget dengang.

”Men det er noget, jeg ikke fortæller så mange om. Det er ikke svært for mig at fortælle. Men det er meget personligt,” siger hun.

" Jeg har utroligt mange gange i min karriere befundet mig i situationer, hvor jeg egentlig var underkvalificeret, ikke gammel nok, ikke højt nok uddannet, ikke alt muligt.
Lena Dixen

Ikke desto mindre er det vigtigt for den person, Lena Dixen er i dag.

FIRE DAGE FORINDEN sidder vi i en sofa i indre København. Lena Dixen er klædt i et hvidt jakkesæt og et kæmpemæssigt smil. Hun har lige vundet prisen som Årets CMO, og bag hende står hendes søn, Carl, der er med for at fejre dagen. Konstant dribler folk forbi og afbryder vores interview med lykønskninger.

Foto: Jacob Nielsen

Lena Dixen har arbejdet i LEGO Gruppen i 20 år. Først som kommunikationsmedarbejder og siden marketingansvarlig for udvalgte produkter i legetøjsselskabet. Siden som ansvarlig for lego.com. Og derfra har hun taget skridtet op i topledelsen, hvor hun i dag har ansvar for et budget på 47 milliarder kroner og 250 hårdtarbejdende medarbejdere. Det er et stort ansvar, men det tynger hende ikke.

”Ansvaret betyder ikke, at jeg er alene. Det er ikke mig, der bare sidder og driver de her resultater,” siger hun.

Først og fremmest forsøger Lena Dixen at lede igennem optimisme.

”Jeg har et meget positivt livssyn. Jeg har meget nemt ved at se det gode i mennesker og situationer. Den livsindstilling fylder meget for mig,” siger hun.

At blive hædret for at være den dygtigste til sit fag er et øjeblik, Lena Dixen havde svært ved at se for sig, da hun fik sit første job i branchen.

I starten af sine 20’ere blev hun ansat som ”allround kontorelev” hos B&O. Med i rygsækken havde hun et års rejse i Spanien og en uddannelse som merkonom i international marketing fra Handelshøjskolen.

”Jeg ville utrolig gerne ind i den internationale afdeling af B&O, men jeg var helt grøn. Jeg fik at vide, at det kunne man ikke, for der skulle en langt højere uddannelse til,” siger hun.

”Jeg har utroligt mange gange i min karriere befundet mig i situationer, hvor jeg egentlig var underkvalificeret, ikke gammel nok, ikke højt nok uddannet, ikke alt muligt. Men jeg tager sjældent no for an answer. Jeg er absolut ikke bange for at hoppe ud på dybt vand.”

Tilfældet ville dog, at B&O skulle være sponsor på verdensudstillingen, som lå i Spanien det år. Og Lena Dixen, der netop havde været dernede i et år, kunne flydende spansk.

”Efter 12 måneder sad jeg alligevel i B&O’s internationale afdeling,” siger hun og smiler skælmsk. Efterfølgende arbejdede hun 10 år i B&O – fem af dem i Bruxelles, hvor hun også tog en Master of Arts i Communication og Public Relations.

EN KÆMPESTOR LEGO-MAND har sat sig uden for LEGO Campus i Billund. På taget stikker store, gule LEGO-klodser op, og indenfor praler en lysende tavle med, at LEGO har lært børn at lege i 90 år. Lena Dixen undskylder, at vi ikke kan lave interviewet på hendes kontor.

”Det ligger i den bygning, hvor vi opfinder og udvikler LEGO Gruppens produkter. Selv hvis du skrev under på NDA’er, ville jeg ikke kunne tage dig med ind,” siger hun.

Lena Dixen er flydende i både fagbegreber og LEGO, når hun fortæller. Helt naturligt popper der engelske fagord ud af hende som ”packaging”, ”insigths” og ”consumer group”. Hun ånder og lever LEGO, erkender hun.

”Jeg synes på en måde, at LEGO Gruppen er min virksomhed. Og at medarbejderne er mine medarbejdere. Jeg synes, vi gør en fantastisk forskel for børn. Nogle vil måske mene, at det en floskel, men jeg mener det virkelig,” siger hun.

Uden for lokalet står et af beviserne på, at LEGO gør en forskel: En LEGO-model af det nye Børneriget – et børnehospital, som er blevet bygget tæt på Rigshospitalet med massiv støtte fra LEGO-fonden. Samtidig har Lena Dixen de senere år været med til at gøre LEGO til en arbejdsplads og et brand, der har endnu mere fokus på diversitet – og hun kunne ikke forestille sig et bedre sted at arbejde.

”Der er simpelthen så mange muligheder her. Man er privilegeret. Når jeg siger, jeg kommer fra LEGO, åbner dørene sig bare. Vi er ikke kommet sovende til det, men vi har adgang til de nyeste trends og data og den nyeste viden på vores område. Jeg har svært ved at få øje på, at der er mere spændende ting andre steder,” siger hun.

DER KAN OGSÅ VÆRE MODSTAND I LEGO. Det oplevede Lena Dixen, da hun i 2010 fik sit første lederjob som ansvarlig for lego.com.

”Marketing skulle ind i det digitale, og det var svært at gennemføre den transformation,” siger hun.

Lederdelen af jobbet oplevede hun som relativt nemt. Lena Dixen har altid været god til at kommunikere tydeligt, skabe struktur og få sine medarbejdere med. Men hun var også grøn i det spil, der kan foregå i en stor virksomhed.

Jeg var helt klart naiv. Der gik lang tid, før det gik op for mig, at det var et politisk miljø, jeg var kommet ind i,” siger hun.

" I stedet for at gå ned i detaljen og fikse ting selv, skal du lære at lede ved at sætte en retning, så andre løser problemerne. Det har hun skullet og skal hun stadig øve sig på.
Janne Silberg, daglig rådgiver for Lena Dixen

”Jeg var den eneste kvinde i den ledergruppe, og de var alle sammen folk med dyb teknisk baggrund. Jeg var bragt ind for at lave forandring. Og fordi jeg har den positive livsindstilling, jeg har, var jeg overbevist om, at de syntes, det var helt fantastisk. Men det gjorde de ikke alle sammen. Det kostede nattesøvn og blod, sved og tårer.”

Hvad mener du med blod, sved og tårer?

”Det var stressende, fordi jeg havde svært ved at navigere i det. Jeg forstod ikke de skjulte agendaer. Og det var stressende, fordi mine medarbejdere kom under pres. Det er der, jeg har det værst som leder: Når jeg ikke kan give mine medarbejdere de rette betingelser for at arbejde og forløse deres talent. Det er, når der er noget menneskeligt galt, at jeg ikke sover godt.”

LENA DIXEN

  • Senior Vice President for Core Business i i LEGO Gruppen siden 2021.
  • Kåret til Årets CMO 2022.
  • Opvokset på landet mellem Juelsminde og Vejle.
  • Uddannet merkonom i international marketing fra Handelshøjskolen i Aarhus – og er Master of Arts i Business Communication & Public Relations fra European University i Bruxelles.
  • Arbejdede 10 år i B&O i starten af sin karriere – fem af dem i Bruxelles.
  • Ansat i LEGO Gruppen i 2002, først som communication manager, siden som marketingansvarlig for flere produktlinjer, lego.com og siden 2017 med ansvaret for en af de globale produktgrupper.
  • Har haft ansvaret for kampagner om ligestilling og diversitet som Ready for Girls og lanceringen af Everyone is Awesome.

Har du lært at navigere i det senere?

”Jeg er blevet bedre. Men det er stadig et område, hvor jeg har det svært. Det, tror jeg, mange har. Men jeg lærte at stole på min mavefornemmelse i den periode. Det gav mig rygrad, lærte mig at bede om hjælp og rykkede mig utroligt meget både fagligt og i forhold til ledelse. Og jeg lyttede til min mand, der sagde, at det ikke virkede sundt,” siger hun.

Efter en periode blev Lena Dixen hentet tilbage til kerneforretningen af LEGO Gruppen. Selvom hun føler, hun ”forlod en opgave og en transformation, jeg slet ikke var færdig med”, var det den rette beslutning, mener hun.

”Det er både en styrke og svaghed hos mig, at jeg sjældent giver op. Jeg klør bare på. Ikke at lykkes med noget er ikke en ting for mig, og jeg plejer at angribe alting fra flere vinkler. Og jeg var ked af at forlade teamet i en svær situation. Men fordi det var hårdt, følte jeg, at jeg havde udtjent min værnepligt der,” siger hun.

Netop den benhårde vilje til at lykkes, har hun et særligt sted fra.

”En del af det kommer måske fra den historik, jeg har fra dengang, jeg mistede min far. Det med bare at klemme ballerne sammen og få tingene til at fungere,” siger hun.

”Af de svære omstændigheder lærte jeg også, at det betyder virkelig meget at have et job og kunne klare sig. Jeg ved ikke, om det kun kommer derfra, men det ligger dybt i mig, at jeg er meget målrettet. Jeg har ikke haft nogle svinkeærinder i min karriere. Var jeg i Tyskland, var det for at lære tysk. Og var jeg i Spanien, var det for at lære spansk. Jeg har sjældent gjort noget uden et formål. Det, synes jeg selv, nogle gange er lidt kedeligt. Men der er kommet noget fantastisk ud af det.”

Lena Dixen, da hun bliver kåret som Årets CMO. Foto: Jacob Nielsen

UTÅLMODIG. TAGER FOR HURTIGE beslutninger. Glemmer at få nok perspektiver på et problem. Har svært ved at sige nej. Og har svært ved at skuffe andre. Sådan opsummerer Lena Dixen det, hun er dårligst til i sit arbejde.

”Jeg ved ikke, hvorfor jeg blev kaldt tålmodig på scenen, da jeg vandt Årets CMO. For det er jeg absolut ikke,” siger hun med et smittende grin.

”Jeg har virkelig krudt i røven. Der er så meget, vi kan gøre og så meget, der skal gøres, så min energi og lyst gør, at jeg ikke har så meget tålmodighed. Det kunne jeg godt have mere af,” siger hun.

Det betyder blandt andet, at hun ”helt klart træffer beslutninger for hurtigt”. Det er måske godt, når der skal rykkes, men:

”Det kan helt klart være et problem. I lige præcis den stilling jeg har nu, kan jeg med fordel sove på tingene og inddrage andre synspunkter, der er helt anderledes end mine, før jeg træffer en beslutning. Jeg skal være langt bedre til aktivt at søge alternative input,” siger Lena Dixen, der også bruger stor energi på hele tiden at prioritere benhårdt imellem sine mange opgaver.

”Det betyder, at jeg nogle gange må skuffe nogle mennesker. Jeg beundrer de mennesker, der bare kan sige nej til ting. Jeg er ikke verdensmester i at sige nej.”

Det afføder et grin hos hendes mangeårige kollega Poul Schou, designchef i LEGO Gruppen, da jeg fortæller ham, at hun beskriver sig selv som utålmodig og som en leder med ”krudt i røven”.

”Det kan jeg i hvert fald genkende. Da hun stadig refererede til mig, har vi også snakket om, at det ikke skulle kamme over,” siger han.

”Hun er også perfektionist, men det betyder, at hun arbejder utroligt meget. Og det er vigtigt for mig, at man husker at passe på sig selv og genoplade. Vi kan alle sprinte, men vi kan ikke sprinte et maraton. Og hun kører sig selv hårdt.”

Han er stolt over at se, hvordan Lena Dixen er gået fra at være ansat med ham som leder i 2004 til at være topleder i koncernen.

”Det har været utroligt inspirerende at følge hende. Hendes største styrke er, at hun er utroligt interesseret i andre mennesker og i at se dem vokse. Hun skaber en smittende og positiv energi og går forrest,” siger han.

Det er klart, at den energi også nogle gange kan være for meget for nogle, siger han. Og det er en vigtig balance som leder.

”Der er nogle, der ikke altid har den samme optimisme og passion, der kan føle sig kørt over. Hun skal holde fast i den passion, men hun har også skullet lære at lede mennesker, der tænker anderledes end hende selv,” siger Poul Schou.

Én af Lena Dixens nærmeste sparringspartnere i det daglige er Janne Silberg. Hun er såkaldt ”People Partner” i LEGO Gruppen og agerer blandt andet daglig rådgiver for Lena Dixen.

”Hun er en stærk kvinde, modig, har et exceptionelt overblik over forretningen og er en second-to-none-menneskeleder,” lyder det fra Janne Silberg, der også beskriver Lena Dixen som åben og tillidsvækkende.

Hun siger også, at LEGO-chefen har skullet lære, at det er OK at give slip på sin perfektionisme.

”I stedet for at gå ned i detaljen og fikse ting selv, skal du lære at lede ved at sætte en retning, så andre løser problemerne. Det har hun skullet og skal hun stadig øve sig på.”

DET HÅRDE ARBEJDSPRES lægger Lena Dixen som regel væk i det øjeblik, hun drejer ned ad grusvejen til sin skovejendom i det jyske.

Her kan kun høre gruset knirke under bilens dæk, og når hun træder ud af bilen, kan hun høre fuglefløjt. Hun flyttede i skoven med sin mand for et par år siden. Både for at få et sted med ro og plads til at lægge arbejdet væk. Men det var mildt sagt også et sted, som trængte til en kærlig hånd. Renoveringsarbejdet er de stadig i gang med. Og det elsker hun.

”Det har været så skønt at komme derud. Vi arbejder fysisk og renoverer selv. Jeg elsker at tage ved og at skabe noget med hænderne derhjemme. Og min mand og jeg elsker især at skabe noget sammen,” siger hun.

" Det er både en styrke og svaghed hos mig, at jeg sjældent giver op. Jeg klør bare på.
Lena Dixen

Netop det sidder dybt i hende. Hun er opvokset på en landejendom med sine forældre midt imellem Juelsminde og Vejle, hvor der var brug for at kunne tage fat.

”Vi havde ikke kreaturer, men vi havde heste og hunde og katte. Jeg er ikke bange for at tage fat og få jord under neglene, og jeg har lært respekt og ydmyghed over for naturen og dyr – og at alle er lige – af mine forældre,” siger hun.

Lena Dixens mor stod for at styre landejendommen og drev blandt andet hundepensionat, imens hendes far landbrugskonsulent og som yngre havde været Danmarks yngste overforvalter

Det var et hjem, hvor der altid blev kigget på løsninger og muligheder, og jeg har aldrig fået at vide, at der var noget, jeg ikke kunne. Min søster og jeg fik enorm opbakning. Også da min mor blev alene,” siger hun.

LEGO

  • LEGO SYSTEM A/S blev grundlagt i 1932 af Ole Kirk Christiansen.
  • LEGO har hovedsæde i Billund, hvor LEGOLAND også ligger.
  • LEGO tog patent på sin ”klods” i 1958 – og på LEGO-figuren i 1978.
  • I 2021 omsatte LEGO for 55,3 milliarder kroner, hvilket var ny rekord.
  • Årets resultat efter skat endte på 13,3 milliarder i 2021. I 2020 var det 9,9 milliarder kroner.
  • Har mere end 24.000 ansatte.

Hendes fars sygdomsforløb var kort og et chok for familien. Men hendes mor var en støtte, der holdt sammen på det hele.

”Vi var meget åbne om, hvad vi følte, og hvad der skulle ske. Min mor havde både dengang og nu en fantastisk åben, nysgerrig og positiv livsindstilling. Hun er ubetinget den største rollemodel, jeg har. Og jeg kom selvfølgelig supertæt på min mor,” siger hun.

”Jeg har igennem hende også fået en bedre forståelse af min far. Alle, der kendte ham, siger, at jeg minder meget om ham. Men jeg kan ikke selv rigtigt se det, for jeg kendte ham ikke lige så meget, fordi jeg ikke var så gammel …”

Hun holder en pause.

”Det kan godt være smerteligt ikke at have kendt sin far så godt som person.”

Der er ingen tvivl om, at Lena Dixen brænder for sit arbejde. Hun har en dyb nysgerrighed og passion, der har drevet hende fra rollen som kontorelev i B&O til topleder.

Men hun brænder endnu mere for sin familie. Da jeg spørger hende, hvad der er vigtigst for hende i livet, svarer hun:

”Min familie. Vi er en sammenbragt familie, som har oplevet og rejst en masse sammen. Jeg har to børn og to bonusbørn, som er selvstændige, reflekterede unge mennesker med masser af gåpåmod, som jeg er superstolt af. De har så meget på hjerte. Det, vi er og har skabt sammen, betyder allermest,” siger hun.

Hun holder en lille pause i telefonen. Og tilføjer:

”Og hvis jeg kan give den nysgerrige, anerkendende, modige og positive tilgang til livet, som jeg har fået af mine forældre, videre – til mine unger og til mine medarbejdere – så ville det være det allerstørste.”

Foto: Jacob Nielsen