Når danskerne beslutter, hvilke nye sko, de skal have – eller hvilken leverpostej, der skal på middagsbordet – så har det stor betydning, at virksomheden bag produktet aktivt forsøger at gøre noget godt i verden.

Det er 78 procent af danske forbrugere opmærksomme på og overvejer nøje i købssituationen, viser en ny undersøgelse fra Kantar, Sustainability Sector Index 2022.

”Det er noget, danskerne over en bred kam går op i,” siger Lars Winkel Olsen, Client Director hos Kantar.

Om undersøgelsen

The Sustainability Index 2022 er lavet af Kantar i 32 lande og baserer sig på 33.000 interviews. 1.000 har deltaget i Danmark.

Rapporten afdækker forbrugernes ageren og holdninger i forhold til bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål.

”Men det er værd at hæfte sig ved, at det er meget specifikt, hvilken mærkesag de går op i på tværs af brancher. Når du køber kød, så er det en bestemt type bekymringer, du har. Og når det handler om drikkevand, er det en anden. Det er meget nuanceret,” siger han.

Du kan vinde kundernes gunst

Ifølge Lars Winkel Olsen er det noget, danske virksomheder i den grad skal bide mærke i, hvis de vil vinde kundernes gunst.

”Som virksomhed skal du vide, at der er en helt grundlæggende forventning om, at du gør noget. Og du skal gøre noget, for det er en præmis for, at kunderne overhovedet vil overveje dig,” siger han.

Men der er også specifikke ting, virksomhederne kan rykke på, som kan give dem en fordel over konkurrenterne, siger Lars Winkel Olsen.

De bekymringer fylder mest for danskerne

  1. Vandforurening
  2. Udledning af drivhusgasser
  3. Forurening med plastik i havene
  4. Forkert afskaffelse af farligt affald
  5. Luftforurening
  6. Virksomheders CO2-aftryk
  7. For meget indpakning af varer
  8. Arbejdsrettigheder og lønforhold
  9. Børnearbejde og arbejderudnyttelse
  10. Tab af biodiversitet på land

”Der er nogle ting, du kan gøre for at styrke dit brand,” siger han.

”Hvis det er inden for fødevarer, kan man eksempelvis forestille sig, at du som minimum skal have en holdning til dyrevelfærd. Ellers vil man slet ikke overveje at købe din leverpostej. Men det, du skal gøre for, at forbrugerne bliver mere positive over for dig, vil eksempelvis være, at du gør meget ud af at minimere vandspild, mindske vandforurening og sikre, at dine leverandører ikke bruger pesticider,” siger Lars Winkel Olsen.

Han forklarer, at det er to faktorer, der kan beskrives som ”sværd og skjolde”.

”Skjoldene er det, du skal have. Og sværene er det, du kan bruge til at tilkæmpe dig større markedsandele.”

Danskerne går mest op i miljø og klima

Undersøgelsen viser også, at Danmark er det land på tværs af Europa, hvor forbrugerne gør allermest op i miljøhensyn.

”Danskerne er dem, der går mest op i miljømæssige bekymringer. De er mere bekymrede for miljøet end eksempelvis børnearbejde eller arbejdsmarkedsrettigheder,” siger han og tilføjer:

”Det er ikke, fordi danskerne så støtter op om børnearbejde – det er et udtryk for, at det er et område, som der sammenlignet med visse andre lande er mere styr på her.”

Faktisk ønsker 57 procent af danske forbrugere at gøre mere for planeten og miljøet, viser undersøgelsen. Men der er også en markant forskel på, hvad forbrugerne gerne vil, og hvordan de rent faktisk handler, siger Lars Winkel Olsen.

”Der er det, vi i marketingsprog kalder et value-action-gap. Der er mange ting, man gerne vil gøre som forbuger, og så er der de ting, man gør. Vi kan se, at der er et markant hul her. Og det kan blandt andet skyldes, at du mangler tillid til, at brands eksempelvis handler bæredygtigt. Men det kan også skyldes, at det er for dyrt eller besværligt at handle mere bæredygtigt,” siger Lars Winkel Olsen.

Kan virksomheder bruge det til at få kunder over hos sig, der gerne vil agere bæredygtigt?

”Hvis et brand mere aktivt tager del i at være bæredygtige, kan det øge tilliden til brandet. Generelt vinder convinience, så det kan også hjælpe, hvis brandet sørger for, at det ikke er for dyrt eller besværligt at agere mere bæredygtigt,” siger Lars Winkel Olsen.