Egentlig havde Mikkel Christian Larsen sagt farvel til det hele. Revet teltpløkkerne op, smidt rygsækken over skulderen og var fortrukket med familien til Cataloniens bjerge, hvor han i sit selskab Minds & Mountains underviser strategi for virksomheder. Fokus er på “bæredygtig transformation”.

Det var en reaktion på i mange år at være en del af bureaubranchen, som han ikke længere kunne se sig selv i.

”Jeg trak stikket fra en branche, jeg havde været i i 25 år, fordi jeg blev så træt af hver dag at stå op til et brief, der kun handler om et kortsigtet salg,” siger han.

”Og efter, jeg dykkede ned i IPCCs klimarapport, var det game over. Jeg kunne ikke se mig selv i branchen mere. Det er derfor, jeg sidder hernede i Pyrenæerne og håber at transformere folks mindset ved at tage dem ud i naturen,” siger han.

Men nu har Mikkel Christian Larsen ændret holdning. I hvert fald delvist. Han har nemlig valgt at sige ja til at blive Good Growth Ambassador for Mindshare i Danmark. Det betyder, at han får ansvar for at drive virksomhedens fokus på bæredygtig marketing på tværs af ansatte og projekter.

”Jeg har haft en meget lang snak med Mindshare om, hvad det her er. Jeg vidste ikke, om jeg kunne se mig selv gøre comeback i marketing. Men jeg fik gode svar, og det var den eneste mulighed, jeg kunne se mig i,” siger han.

Bæredygtighed i rygmarven

Mindshare har ifølge Mikkel Christian Larsen givet ham ”carte blanche” til at gå kritisk til Mindshare selv. Og det har været afgørende for, at han har sagt ja til stillingen.

”Jeg har carte blanche til at sige tingene, som de er, internt og eksternt over for kunder. Jeg skal have lov til at udfordre og stille spørgsmål til kunderne, hvis ting lugter af greenwashing: Men det er skidesvært, hvis ikke vi er uddannet i, hvilke krav og regler der er for, at en virksomhed kan kommunikere grønt,” siger han.

Netop derfor starter Mikkel Christian Larsen med at gøre de ansatte på Mindshare klogere på, hvad bæredygtighed er – og hvordan de med deres faglighed kan bidrage til mere bæredygtig marketing. Det skal blandt ske igennem efteruddannelse og kurser.

”Vi skal have certificeret alle medarbejdere i Danmark,” siger han.

”De skal have bæredygtighed ind under huden, og de skal alle vide, hvad der står i ICCP-rapporterne. De skal forstå, hvilke mulighede de som kreative har for at påvirke verden med den adgang, de har til at ændre folks adfærd og holdninger. Det har de en pligt til at udleve.”

Kan det ikke være svært at overføre til praksis i hverdagen?

”Jeg tror, det er centralt, at man får træning. Bæredygtighed er ikke noget, man bare kaster sig ud i. Det skal ned i rygmarven. Ellers udkommer vi forkert, og kampagnerne, vi strikker sammen, vil ikke blive modtaget på den måde, de skal. Hvis der ikke er et reelt ønske om forandring, vil det hurtigt lugte af greenwashing,” siger han.

Bedre brug af data

Der er seks punkter, Mindshare fokuserer på i sin satsning på at blive mere bæredygtig: klima, bæredygtig vækst, ansvarlig journalistik, dataetik, diversitet og bedre handelsplatforme.

Herunder ligger blandet andet, at reklamekampagner skal have et lavere klimaaftryk, at kunderne skal kunne vælge at lave mere klimavenlige kampagner, at Mindshare skal hjælpe brands med at stimulere mere bæredygtigt forbrug og at undersøge, om selskabets ROI-modeller kan indregne bæredygtighed.

”Vi kan spille en kæmpe rolle i samfundet ved at ændre holdninger, adfærd og påvirke de behov, folk har,” siger Mikkel Christian Larsen.

Men ifølge ham er det især vigtigt, at Mindshare i den proces starter med sig selv.

”Vi skal have orden i eget hus,” siger han.

”Vi skal se, hvilken CO2-udledning, der kommer af vores egen produktion. Inden for kreative formidling er det eksempelvis kun en lille procentdel af alt det filmmateriale, der bliver skudt, der bliver til noget. Og der er stort CO2-aftryk i at flyve folk rundt til shoots og møder. Det skal vi have styr på, så vi kan lave medieplaner, der tager højde for det aftryk.”

Er der andre steder, Mindshare skal være bedre?

”Vi skal også se på den måde, vi bruger data på. Vi pusher generelt ting ud i hovedet folk, som de er pisse trætte af. De føler, vi forfølger dem med reklamer. Det er, fordi vi ikke bruger data på en god måde,” siger han.

CO-2 neutrale i 2030

Mikkel Christian Larsen er ikke den eneste Good Growth Ambassador, som Mindshare  har ansat globalt. Ambassadørerne er en del af en stor, global satsning i koncernen, der skal have mere fokus på bæredygtighed generelt.

”Som jeg ser det, så kommer Mindshare med et globalt fyrtårn, der hedder Good Growth. Det er kommet, fordi klassisk vækst ikke er bæredygtigt. Der er en udløbsdato for Jorden, og derfor skal vi genopfinde vores syn på vækst,” siger han.

Mindshare er ejet af WPP, der har et mål om at være 100 procent CO2-neutralt i 2030.

Et ambitiøst mål, erkender Mikkel Christian Larsen.

Er det overhovedet realistisk?

”Ja, det vil jeg sige. At vi selv bliver CO2-neutrale i forhold til vores aftryk på produktioner, kontorer og flyrejser er ikke den største opgave, vi har. Der, hvor det bliver svært, er, hvis vi medregner den påvirkning, vores kreative arbejde har på et afledt forbrug i samfundet,” siger han.

”Tager vi det ind i ligningen, skal vi genopfinde os selv,” siger han.

Kan det overhovedet lade sig gøre?

”Ja, det kan det. Doing good er good for business. Stimulerer vi et mere bæredygtigt forbrug, bliver vi også økonomisk belønnet for det. Medarbejderne bliver mere motiveret af at bidrage til den slags arbejde og kampagner end klassiske eller sorte kampagner. Så vil vi også blive attraktiv som branche igen,” siger han.

Det kræver vel også, at andre bureauer end Mindshare og WPP gør en indsats?

”WPP står for cirka 35 procent af alle reklamebudskaber i verden. Forestil dig, hvis de siger: Hør engang, skal vi ikke gøre alt, hvad vi kan for, at vores budskaber inspirerer, stimulerer og motiverer til et bæredygtigt liv. Så har vi en kæmpe mulighed for at ændre globale strukturer,” siger Mikkel Christian Larsen.

”Men det kræver, at vi tør udfordre vores kunder. Heldigvis er der en kæmpe vækst i grønne initiativer og produkter, så her holder den økonomiske betragtning vand,” siger han.

Mikkel Christian Larsen planlægger at blive boende i Catalonien.

“Vi har købt et lille hotel hernede, og pigerne er startet i skole og det hele, så vi kommer nok ikke hjem foreløbigt. Så det bliver mest online, samt en del tog-ture til DK for mit vedkommende,” siger han.