“Der er et yndigt land. Og det er ikke Qatar.”

Det er overskriften på en ny kampagne fra Amnesty skabt af de danske kreative Ulrik Feldskov Juul og Jon Goldtsche. Den aktivistiske plakat viser et hjørneflag på halvt, der skal blæse til kamp for menneskerettigheder under VM i Qatar. Kampagnen går i luften denne tirsdag, hvor det danske fodboldlandshold i Parken kan kvalificere sig til VM i Qatar.

Efter at have læst en artikel fra The Guardian, der opgør antallet af døde migrantarbejdere i forbindelse med opførelse af blandt andet veje og stadions i Qatar til mere end 6.000, satte de to kreative fodboldfans sig ned og skabte et katalog af idéer, der kunne sætte fokus på problemerne.

“Vi – min kollega Jon Goldtsche og jeg – blev irriteret og rasende over, at man ligger VM i Qatar, og tænkte, hvad vi kunne gøre. Derfor lavede vi det her idékatalog, der skal sætte spot på VM i Qatar. Der valgte Amnesty en af de mere dialogsøgende ideer, men der er mange, der er meget eksplicitte,” siger Ulrik Feldskov Juul. 

I idekataloget er der, udover hjørneflaget, alt fra tifos til stadion til tryk bag på fansenes trøjer, hvor der står tallene fra 1 til 6750 for at markere antallet af omkomne. Idéerne er ifølge Ulrik Feldskov Juul til rådighed for alle, der vil støtte sagen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Kampagneplakten fra de to kreative reklamefolk, der skal sætte fokus på de mange omkomne migrantarbejdere i Qatar.

“Hvis man sidder derude og vil støtte sagen, så har vi flere ideer på lager. Vi har skabt ideer, der er markante, men enkelte at eksekvere. Vores håb er, at det ruller, og vi kan sende en masse underskrifter til FIFA, så vi kan sikre, at de gør alt for holde menneskerettighederne,” siger Ulrik Feldskov Juul.

Bedre end at øffe

Op til Danmarks kamp mod Østrig i aften vil fysiske hjørneflag på halv dukke op i det københavnske bybillede. 

“Kampagnen kommer også til at køre på SoMe, Instagram, Facebook og andre digitale medier. Så kører den på lysavisen på Rådhuspladsen, hvor det er en animation af flaget, der sænkes. Og i fanzonen omkring Parken laver Amnesty oplysningsarbejde, hvor man kan skrive under på en underskriftsindsamling, der bliver sendt til FIFA,” fortæller Ulrik Feldskov Juul.

Hvem står bag kampagnen?

Udover Ulrik Feldskov Juul og Jon Goldtsche har Morten Bengtsson været fotograf på kampagnen, Martin Bo Kristensen har lavet retouch og Carsten Egedal Hansen har stået for animation. Al deres arbejde er lavet gratis for Amnesty.

Derudover vil der på stadion være et stort banner med Amnestys internationale hashtag #ForMigrantworkers, der vil være stickers, og på Amnestys hjemmeside kan dedikerede fans af menneskerettigheder printe et flag på halvt og vifte med det i stuen.

“For os viser det også, at gode idéer kan noget og kreativitet kan have gennemslagskraft. Det er en tilfredsstillelse at gøre noget og ikke bare øffe.”

Skal sport være aktivistisk?

“Sport skal være ordentligt. Og FIFA skal være ordentlige, hvis man har hul igennem som klub og nation, som sportsgren, så må man markere, hvis man finder noget horribelt. Sport kan sætte spot på fælles problemer og har attention internationalt.”

Kommer du selv til at se VM i Qatar?

“I respekt for mit eget landshold og drengene, der kæmper, kommer jeg nok til at se det. Men det bliver med en spøjs smag i munden.”

I marts meldte DBU ud, at fodboldforbundet mener, det er problematisk, at VM er blevet tildelt Qatar – og at FIFA skal kæmpe for forandringer i landet. Landsholdsspillerne protesterede dengang imod slutrunden. Forbundet har også meldt ud, at DBU vil deltage ved slutrunden, hvis landsholdet kvalificerer sig.