Det fører til markant udledning af CO2 at annoncere. Derfor lancerer Dentsu i dag globalt en CO2-beregner, der estimerer klimaaftrykket fra medieannoncering.

Og Dentsu i Danmark bliver et af de første lande i den store bureuagruppe, hvor CO2-beregneren fra dags dato bliver taget i brug.

Værktøjet skal gøre det muligt for virksomheder at rapportere på, hvilket klimaaftryk deres annoncering har – og hjælpe med at sænke klimaaftrykket for annoncering. Værktøjet måler både på klimaaftrykket af TV, digitale medier, print, biograf, radio og Out of Home.

”Vores mediebureauer har et stort ansvar for at levere løsninger, der hjælper virksomheder med at nedbringe deres CO2-udledning. Vi har gjort meget for at nedbringe de direkte udledninger forbundet med at drive vores forretning som bureaugruppe, men der, hvor vi virkelig kan gøre en stor forskel, er ved at udvikle løsninger som denne, der kan nedbringe CO2-aftrykket i vores værdikæde,” lyder det fra Ulrik Petersen, CEO i Dentsu Danmark, i en pressemeddelelse.

Nete Johansen, der er growth & sustainability director hos Dentsu uddyber:

”Fremadrettet vil vi aktivt integrere CO2-mål og -budgetter som parametre at tage højde for. Det betyder helt konkret, at vi kan komme med anbefalinger til kortere formater, andre mediegrupper eller anden timing for at sænke aftrykket og samtidig levere på forretnings-KPI’erne,” lyder det fra hende i pressemeddelelsen.

Det samlede aftryk

Samtidig fortæller Nete Johansen opfølgende på mail til mediet Markedsføring, at det er hele mediekampagnens klimaaftryk, der skal beregnes.

”Vi har valgt at benytte os af en metode, der er i overensstemmelse med GHG Protocol (Greenhouse Gas Protocol) – den mest udbredte standard til at udregne drivhusgasudledning globalt. Det vil sige, at vi laver CO2 beregningen på tværs af forskellige stadier af en given mediekampagnes livscyklus – så som produktion, lagring, distribuering og ’læsningen’ fra slutforbrugeren,” skriver hun og tilføjer:

”Er der tale om en TV-kampagne, kigger vi blandt andet på, hvor meget energi der er gået til at planlægge kampagnen med arbejde på laptops, om kampagnen er set på f.eks. TV eller iPad af slutbrugeren, og om den er transmitteret via WiFi eller fiber. Alt dette er med til at påvirke CO2-aftrykket. Med den her metode kan vi fremhæve, hvilke dele af kampagnen der er tung på CO2, og hvad kan vi gøre for at nedbringe det,” skriver hun.

Er der ikke noget usikkerhed forbundet med det?

”Det er naturligvis svært at udregne et helt præcist CO2-aftryk. Præcisionen vil afhænge af den data, vi kan tilgå. I enkelte tilfælde bliver vi nødt til at benytte os af data, der hviler på industrigennemsnit. Men vi indsamler løbende mere data, som det bliver tilgængeligt for os i samarbejde med de danske medier. På den måde vil vi raffinere værktøjet løbende – ligesom alle andre, der arbejder med CO2 udregning, gør,” skriver hun.

Håber, det kan mindske aftrykket

I første omgang skal værktøjet bruges sammen med udvalgte kunder hos Dentsu, men på sigt skal værktøjet være en mulighed for alle kunder, forklarer Nete Johansen.

”I første omgang skal vi teste beregneren med udvalgte kunder. Vi oplever generelt stor efterspørgsel på værktøjer til at forstå bæredygtighed og er allerede i gang med en række kunder internationalt. Vi starter med dem, der har vist interesse på området,” skriver Nete Johansen.

Hvilken forskel håber du, at beregneren kommer til at gøre for branchens udledning af CO2?

”Vi oplever, at vores beregner fungerer som et godt omdrejningspunkt for dialog på det her område. Med de kommende stigende krav til rapportering fra EU’s nye direktiv, CSRD, vil marketingafdelinger også snart opleve, at de skal indlevere tal på udledningen fra deres medieaktiviteter. Jeg håber, at vores beregner -sammen med presset fra EU – vil være med til at sætte skub på forandringen ude hos vores kunder,” skriver Nete Johansen.