Røgfri Fremtid, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden lancerede for fem år siden, udkommer i dag med en ny kampagne, der blandt andet rummer en ”skamstøtte” med titlen ”Det Rygende Barn”.

Baggrunden for kampagnen, som bureauet & Co. står bag, finder man i et internationalt forskningsprojekt, der viser, at danske rygevaner grundlægges langt tidligere end i andre lande.

”Det er ikke hver dag, vi får en verdensrekord i Danmark. Og særligt én, som ingen har lyst til at tale om”, siger Johan Køhler, partner og tekstforfatter på & Co. og Creative Lead på Røgfri Fremtid. 

Den lidet flatterende verdensrekord er fundet i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Public Health, som tidligere i år publicerede forskningsprojektet med den bemærkelsesværdige nyhed.

Ud af 200 lande, viser forskernes tal, har Danmark den yngste gennemsnitlige rygestart for faste rygere: 16,4 år mod et globalt gennemsnit på 19,2 år.

Skamstøtte rejser rundt i landet

Og den indsigt gav det god mening at tage udgangspunkt i, lyder det fra Johan Køhler i en pressemeddelelse om kampagnen, der har premiere i dag.

”Der er rigtig meget energi i noget, som ingen vil tage ansvar for. For hvem har den meget tvivlsomme ære af den her førsteplads? Er den til de unge selv? Er den til danske forældre? Er det butikkerne, medierne, politikerne eller tobaksindustrien, der bærer ansvaret?,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

"Skamstøtten", som er en del af Røgfri Fremtids nye kampagne, skal på Danmarksturné. Foto: PR.

I kampagnefilmen kommer seerne derfor med på en erkendelsesrejse:

”Historien i kampagnefilmen er én stor ansvarsfralæggelse. Ingen vil tage imod førstepladsen, så til slut bliver den givet til os alle sammen i form af en skamstøtte, som skal minde os om, at vi i Danmark er verdensmestre i at få børn og unge til at ryge”, siger Johan Køhler.  

Og skamstøtten over den danske verdensrekord kommer ikke kun til syne i kampagnefilmen, men får også en fysisk tur rundt i landet til Røgfri Fremtids partnere, herunder bl.a. uddannelsesinstitutioner.

" Der er kun gløder tilbage af den brændende platform, som vi stod på.
Morten Fabricius, partner & kontaktchef, & Co.

”Det Rygende Barn” starter således sin rejse på Nyborg Gymnasium, og herefter skal skamstøtten til Rødovre og videre rundt i landet hos mange af Røgfri Fremtids partnere.  

Lovgivning og handleplan

Da Røgfri Fremtid kom til verden, stod kommunikationen ifølge parterne på ”en tydeligt brændende platform.”

”Andelen af unge rygere steg, og der var hverken blevet talt om eller handlet på tobaksforebyggelse i ti år,” lyder det i meddelelsen. 

”Da vi startede, blev tobak ikke debatteret. Der var 64 presseklip om tobaksbekæmpelse i danske aviser i 2016. I valgåret 2019 var det tal næsten tyvedoblet til over 1.000, og tobak blev det tredje mest debatterede emne ved sidste folketingsvalg,” siger Susanne Bjærge, kampagneleder i Kræftens Bekæmpelse, i pressemeddelsen.

Credits

Bureau: &Co. / NoA
Creative lead & tekstforfatter: Johan Køhler
Art director: Martin Baltzer & Jacob Benjovitz
Media strategist: Nynne Sille Hansen
Client service director: Morten Fabricius
Project manager: Sarita Montenegro
Sculptor: Tommy Brix Bergen
Artistic advice on sculpture: Tomas Tex Cenius
Agency producer: Caspar Redgrave
Agency editor: Shilo Duffy & Frederik Topsøe-Jensen

Film production: KIND
Post production: Welcome Post
Instruktør: Anders Bundgaard
Instruktørassistent: Tue Czatkowski
Producer: Søren Engberg
Post Producer: Kate Kagawa
Produktionsleder: Oliver Raben
Produktionskoordinator: Nikolaj Løkke
Fotograf: Lasse Frank
Belysningsmester: Morten Kildegaard
SFX: Per Jakobsson
SFX: JP Enevoldsen
Chefrekvisitør: Emil Søegaard
Rekvisitørassistent: Otto Grumme
Stylist: Ingeborg Wolf
VFX Supervisor: Peter Hartwig
Klipper: Camilla Bruus
Colorist: Hannibal Lang
Sound Designer: Davids Stubbe Teglbjærg
Music: Anders Singh – 10Db
Medvirkende / Presenter: Maria Rich

Siden kom der lovgivning bag ordene. Højere priser, en national handleplan mod Børn og Unges Rygning med neutrale pakker, tobak under disken og røgfri skoletid.

”Det er meget glædeligt. Og nu falder andelen af unge rygere også, men månen har en skyggeside,” siger Susanne Bjærge og tilføjer:

”For selvom vi er nået langt, er vi langt fra nået i mål. Det er jo ikke første halvdel af et maraton, der er sværest at tilbagelægge, og jo tættere man kommer på målstregen, jo sværere bliver det.”

Platformen brænder ikke længere

Siden partnerskabet Røgfri Fremtid blev lanceret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden for fem år siden, har man kunnet se resultater.

Antallet af unge mellem 15 og 17 år, der ryger, falder fortsat, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse, men masser af indsatser og gode resultater til trods er der altså stadig noget at tage fat på.

Og deri lå ifølge Morten Fabricius, partner & kontaktchef på & Co., en særlig udfordring for det kreative arbejde.

Som han formulerer det: “Der er kun gløder tilbage af den brændende platform, som vi stod på.”

”Det er lykkeligt, fordi udviklingen går i den rigtige retning, men kommunikativt er det jo et problem, så opgaven i år var at puste liv i ilden igen. Vi skal ikke hvile på laurbærerne, men endnu en gang ud at overbevise politikerne og det brede Danmark om, at der skal handles.”

Se kampagnefilmen her.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger