”Den helt overordnede store, glædelig overraskelse for mig er, at en så stor del af B2B-virksomhederne, der eksporterer, forventer at øge deres marketingbudgetter.”

Sådan lyder det fra Jesper Laursen, CEO i Brand Movers, der sammen med Danish Export Association har udarbejdet den netop offentliggjorte rapport: ‘B2B Eksport Marketing: Mål, muligheder og tendenser 2023’.

”Mange marketingeksperter, blandt andet Mark Ritson, har jo været ude og sige, at det kun er ubegavede virksomheder, der skærer ned på marketing i krisetider, men jeg havde ærlig talt forventet, at vi ville se et helt andet billede tegne sig i virkeligheden,” siger Jesper Laursen. 

B2B-rapporten er baseret på 155 danske B2B-eksportvirksomheder, der har besvaret en række salgs- og marketing relaterede spørgsmål. 

I forhold til hvordan virksomhedernes marketingbudgetter vil se ud i 2023 sammenlignet med 2022, har 30 procent af B2B-virksomhederne svaret, at de vil blive større. 55 procent af virksomhederne svarer, at de vil fastholde marketingbudgettet, hvor kun 15 procent svarer, at de i 2023 vil have et mindre marketingbudget end året før. 

Grafik fra rapporten der viser B2B eksportsvirksomhedernes marketingindsats i 2023 sammenlignet med 2022. Foto: grafik fra 'B2B Eksport Marketing: Mål, muligheder og tendenser 2023'-rapporten

At så stor en del af virksomhederne vil skrue op for marketing-indsatsen i 2023 overrasker også June Sejrup, der er Head of B2B Marketing network i Danish Export Association.

”I forhold til alle de ting der sker i samfundet lige nu med recessionen, krig, inflation og så videre, overrasker det mig meget, at eksportvirksomhederne forventer at øge marketingbudgetterne. Det synes jeg fuldstændig modbeviser, hvad vi har oplevet tidligere i forbindelse med kriser,” siger hun.

Om Danish Export Association og Brand Movers

Danish Export Association er en non-profit, medlemsejet og medlemsdrevet forening med mere end 700 medlemmer.

Brand Movers er et content marketing-bureau, der hjælper B2B-virksomheder.

Marketingsats trods eksportfald

Sammen med Jyske Bank laver Danish Export Association hver tredje måned et ”Eksportbarometer”, som er en temperaturmåling af den danske eksport. Ifølge June Sejrup viste den sidste udgave, at eksportoptimismen blandt danske eksportvirksomheder var faldet i Danmark i fjerde kvartal i forhold til tredje kvartal. 

En af grundene til at marketingbudgetter ikke følger dette fald, mener June Serup, kan skyldes, at coronapandemien har ændret B2B-virksomhedernes syn på, hvor vigtig marketing er for virksomhedens succes.

”Under pandemien kunne virksomhedernes sælgere ikke komme ud og se potentielle kunder i øjnene og præsentere virksomhedernes produkter. Så der opdagede mange virksomheder, at man har brug for marketing til at gøre noget andet og komme med nogle alternativer.”

Nøgletal for dansk eksport:

Dansk eksport var i 2022 på 1.923 mia. kroner.
I 2021 udgjorde værdien af Danmarks samlede eksport af varer og tjenesteydelser ca. 60 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

Kilde: Ritzaus

”Og vi har tidligere set, at marketing har været temmelig nedprioriteret blandt en meget stor del af vores SMV-medlemmer. Disse resultater tyder på, at der er sket et holdningsskifte,” tilføjer hun.

Virksomheder ”hakker til”

Jesper Laursen mener, at marketingbudget-optimismen blandt de danske B2B eksportvirksomheder også kan være tegn på, at mange B2B-virksomheder ser muligheder i en ustabil tid. 

”Når ting bliver væltet rundt, så kan det jo skabe usikkerhed, der gør, at man trækker følehornene til sig,” siger han og fortsætter:

”Men jeg tror, at mange ledelser er klar til at gå i offensiven, fordi der samtidig er skabt nogle muligheder for at tage nogle markedsandele. Og det kræver jo, at man øger marketingtrykket. Så jeg tror, at der er en masse danske B2B-virksomheder, der for tiden ser, at der er potentiale og hakker til.”

Om rapporten:

Undersøgelsen bag ”B2B Eksport Marketing: Mål, muligheder og tendenser 2023”rapporten blev gennemført i oktober og november 2022, og 155 danske eksportvirksomheder deltog.

Besvarelser kom, ifølge rapporten, både fra mellemstore og store virksomheder fra alle dele af landet og på tværs af de fleste sektorer.

Ambition er at undersøgelsen skal foretages hvert år, så man fremover kommer til at kunne se udviklingen fra år til år, så danske B2B-virksomheder, der har eksport på agendaen, får et bedre beslutningsgrundlag.

 Kilde: ”B2B Eksport Marketing: Mål, muligheder og tendenser 2023”

Tænker sig mere om

I ”B2B Eksport Marketing: Mål, muligheder og tendenser 2023”-rapporten var der, ifølge Jesper Laursen, mulighed for virksomhederne at uddybe deres besvarelser i et kommentarspor. Og dette spor gav yderligere indsigt i B2B virksomhedernes tilgang til dette års marketingbudgetter.

Noget af det, der gik igen, var, at virksomhederne tænkte mere over, hvordan de brugte deres marketingbudgetter,” siger Jesper Laursen og tilføjer: 

”Så det er ikke sådan, at virksomhederne bare siger: “Halleluja, nu kører vi bare videre, som vi plejer, eller skruer ekstra op”. Det er tydeligt, at virksomhederne har taget deres marketingspend op til revision.” 

Du kan læse hele rapporten her.

B2B Marketing: The Conference

Annonce: Årets B2B marketing konference udfordrer dit strategisk landkort, og zoomer ind på de vigtigste kommercielle indsatser, som du bør prioritere i de næste 12 måneder.

Læs mere