I 2030 vil Danmark, ifølge en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, mangle op imod 100.000 faglærte – her i blandt ernæringsassistenter.

For at få flere unges øjne op for erhvervsuddannelserne er SEVU (Sekretariatet for Erhvervsrettede Velfærdsuddannelser) i dag udkommet med en ny fiktionsserie, ”Madklassen”, på TikTok. 

Serien er lavet af bureauet Butter, og i den følger man fire elever på uddannelsen til ernæringsassistent. 

Igennem fokusgrupper har Butter, ifølge direktør på Butter, Anne Sophie Lange, fundet frem til, at en tungtvejende årsag til, at unge fravælger en uddannelse som ernæringsassistent, er, at de ikke forbinder uddannelsen med det sociale liv, som mange af dem ønsker, efter grundskolen. 

Bureauets udfordring var således, hvordan man viser, at livet på uddannelsen er både fagligt og socialt givende.

Løsningen blev at tage fat i fire unge i målgruppen, alle med profiler inden for skuespil og TikTok-creation, for at kreere appellerende content til selvsamme målgruppe.

“De community-indsigter, som vi opnår via co-creations med målgruppen, er vejen frem, så vi kan sikre, at relevans og timing går hånd i hånd,” skriver Anne Sophie Lange i en mail til Markedsføring.

“Når man arbejder med kreativ kommunikation til unge, særligt i dette tilfælde hvor det er de helt unge på 13-16 år, så kræver det et langt mere dybdegående indsigtsarbejde. Vi er nødt til ikke blot at forstå, hvem de er, men forstå den verden de lever i, deres psykologi og adfærdsmønstre, men også helt lavpraktisk forstå deres sprog og humor,” uddyber hun.

Troværdighed og underholdingsværdi

De fire TikTok’ere i målgruppen, der spiller med i ”Madklassen”, er Ali Kazem, Amanda Marie Olesen, Clara Egemanrk Strangholt og Loke Lund Lindehammer.

Ifølge Anne Sophie Lange fik de unge TikTok’ere i udstrakt grad frie rammer under optagelserne, der foregik i et af ernæringsassistent-uddannelsens køkkener.

”Vi tapper ind i en ungdomskultur, der allerede bobler. Vi har skabt rammerne for hvert afsnit, men ellers har de unge co-creators haft rimelig frit spil til at lade kreativiteten flyde. Dét har været afgørende for seriens troværdighed og underholdningsværdi,“ skriver Anne Sophie Lange.

Se første del af første afsnit af ”Madklassen” her:

(Artiklen fortsætter efter filmen)

Første ungdomsserie på TikTok

Serien kommer til at bestå af tre afsnit, der hver er delt op i fire dele og samlet set løber op i en varighed på 10 minutter.

Ungdomsserieformatet med et brand som afsender er, ifølge Butter, den første af sin slags på TikTok. Og selvom bureauet har erfaring med co-creation og TikTok, så har ‘Madklassen’ været en udfordrende produktion. 

”Altså, der er hverken set eller lavet noget før, der minder om det her. Det har klart været en udfordring, ikke at kunne læne sig op af noget andet,” siger Mark Terkelsbøl, som er kreativ og inhouse-instruktør på Butter, der sammen med TikTok’erne har filmet serien. 

”Der bliver spekuleret så meget i, hvordan TikTok skal bruges mest effektivt. Enten skal du som brand fuldstændig glemme din CVI og ånd og kun spille med på TikToks præmisser, ellers skal du prøve at skabe noget helt nyt,” tilføjer han. 

Mod fra kunden

Anne Sophie Lange er begejstret for samarbejdet med SEVU, som hun beskriver som ”modigt”. 

”Det har været en kæmpe tillidserklæring, som betyder meget for motivationen til at skabe resultater,” skriver hun.

Fra specialkonsulent hos SEVU, Signe Lonesdatter Munksgaard, lyder det:

”Hvis man ikke tør noget nyt, sker der ikke noget nyt. Vi ser meget frem til at udkomme med serien, og sætte uddannelsen for ernæringsassistenter i nyt lys, for det synes vi indsatsen har potentiale til at lykkes med.”

Kampagnen fra SEVU kommer til at køre de næste tre måneder på TikTok.