Trods krisetrommer, galopperende energipriser og inflation har de største danske annoncører holdt fast i deres markedsføring hen over sommeren.

Det viser friske tal, som Kantar Gallup har trukket ud af databaserne for Markedsføring.

Blandt de 20 største danske annoncører har således kun fire spændt reklame-livremmen en smule ind i perioden juni-august sammenlignet med samme periode i 2021. 

De fire, der har købt færre reklamer i perioden, er Danske Spil (- 2 %), Elgiganten (-11 %), Boozt (-28 %) og Skousen (-2 %).

Andre har øget ganske markant i perioden. Herunder Coca-Cola (+221 %), Momondo (+149 %), Meny (+66 %), Telia (+49 %) og Harald Nyborg (+46 %).

“På baggrund af tallene for de tre måneder i 2021 og 2022 kan man ikke se nogen klar ændring i reklameadfærden hos de virksomheder, der annoncerer i Danmark,” siger Claus Nyvold, der er Associate Director hos Kantar Gallup, til Markedsføring.

Artiklen fortsætter under skemaet.

Største annoncører i Danmark juni-august 2021/2022. Kilde: Kantar Gallup Adfacts.

Mere optimistiske end svenskerne

Kigger man over på den anden side af Sundet, ser billedet anderledes ud.

Markedsførings søstermedie, Resumé, har for nylig fået Kantar Sifo, den svenske afdeling af Kantar, til at lave en tilsvarende måling, og den viser, at selv om også en række annoncører her har holdt fast, så har over halvdelen af landets 30 største annoncører skåret ned.

”Det er et anderledes mønster, end det vi har set i Danmark,” siger Claus Nyvold.

En måling fra analysehuset AIM Create understøtter billedet.

I sit seneste nyhedsbrev skriver analysehuset således, at man sinde januar 2021 jævnligt har spurgt både danskere og svenskere om, ”hvor pessimistiske eller optimistiske, de er i forhold til deres egen fremtidige økonomiske situation.”

Og målingen i august viser tydeligt, skriver analytikerne, at svenskerne i højere grad ser mere pessimistisk på deres økonomiske fremtid end danskerne:

”38 % af danskerne har i august en pessimistisk opfattelse af deres økonomiske situation, mens 50 % af svenskerne er pessimistiske i deres forventninger.”

Venter flere fald

Kigger man specifikt på Kantar Gallups tal for dagligvare-sektoren, er billedet i Danmark ikke helt så entydigt.

I Sverige har kun Coop øget medieinvesteringerne blandt de seks dagligvarebrands, der måles på, mens tre ud af seks danske dagligvaregrupper har øget og tre skåret.

Artiklen fortsætter under skemaet.

dagligvarekæder juni-august 2021/2022. Kilde: Kantar Gallup Adfacts.

Claus Nyvold understreger, at billedet, der tegner sig helt generelt i tallene, er baseret på landets største annoncører.

”Det er vigtigt, fordi vi jo måler på op til 20.000 annoncører, og hvis man kigger ned i detaljerne og også kigger på mindre virksomheder, vil der være flere nuancer i tallene,” siger han.

Og hvad med de kommende måneder?

”Ja, det er jo svært at svare på, men jeg har en idé om, at der kan komme flere reduktioner i reklamekøbet i den kommende tid. De store virksomheder har i reglen lidt mere at stå imod med, men for de mindre kan sådan noget som en stor elregning få en relativt større betydning,” siger han og uddyber:

”Vi har også set på det seneste, at mediegrupper skærer ned lokalt, og det gør de jo, fordi de kigger ind i et fald i forhold til lokale og regionale annoncer.”

Se de største stigninger og de største fald på det danske annoncemarked juni-august 2021/2022 herunder:

Alle tal i artiklens skemaer dækker bruttoinvesteringerne i reklamekøb. Det vil sige investeringerne før alle former for rabatter.

Der er desuden kun set på mediegrupper, som er blevet opmålt i begge perioder.

Det vil sige dagblade, søndagsaviser, ugeblade, magasiner, TV, biograf, radio, outdoor, display desktop, display mobil og search.