Med medieinvesteringer for godt 185 millioner kroner topper Danske Spil listen over de brands og virksomheder, der købte flest reklamer i 2021.

Lige efter kommer Elgiganten, der købte reklamer for godt 133 millioner kroner, og Sundhedsstyrelsen, der købte ind for knapt 113 millioner kroner.

Det viser en liste over de 20 største danske annoncører i 2021, som Kantar Gallup har udarbejdet for Markedsføring.

Det er dog vigtigt at understrege, oplyser Kantar Gallup, at tallene dækker bruttoinvesteringerne i reklamekøb. Det vil sige investeringerne før alle former for rabatter.

Det påvirker blandt andet tallet for Sundhedsstyrelsen, da man – ifølge Advice, der har været lead på corona-kommunikationen – har fået en del rabat på corona-kommunikationen.

“Stort set alle nyhedsmedier tilbød rabatter på annoncering på både print, digitalt og radio. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Google (både SEO, SEM og YouTube) og Spotify har tilbudt gratis annoncering gennem hele forløbet,” sagde Thomas Beck Sørensen, dengang direktør og partner i Advice, i 2020 til Markedsføring.

Disney i offensiv

Kantar Gallups tal viser, at 14 ud af de 20 største danske annoncører øgede deres medieinvesteringer i 2021, mens seks skar ned sammenlignet med året før.

Tre af de brands, der lagde færre ressourcer i medieinvesteringerne, er Bilka, Lidl og Meny, hvis reklamekøb er reduceret med henholdsvis 24, 16 og 12 procent i forhold til 2020. 

På tele- og mobilfronten har Oister og YouSee skåret med respektive 34 og 24 procent, mens Telia derimod har øget reklameinvesteringerne med 23 procent. Dog fra et lidt lavere udgangspunkt.

Også årets største reklamekøber, Danske Spil, har holdt lidt igen: Spil-virksomhedens reklamekøb var 13 procent lavere i 2021 end året før.

Blandt de brands, der har valgt at øge investeringerne i reklamer en del mere end sidste år, bemærkes bl.a. Airtox International (+80 %), DSB (+74%), Boozt (+47%) og Ilva (+44%).

Og så ruller den amerikanske underholdningsgigant Walt Disney ind på en niendeplads på listen med en vækst på 176 procent i reklamekøbet i forhold til 2020. Fra godt 25 millioner til næsten 71 millioner kroner.

Kantar Gallup kan ikke direkte i tallet se, hvad årsagen til væksten er, men Senior Client Director Claus Nyvold vurderer, at et godt bud kunne være lanceringen af Disney+ i Danmark i september 2020. 

Nye navne i annoncemarkedet

Kantar Gallup har for Markedsføring også kigget på hvilke nye brand-navne, der har manifesteret sig i det danske reklamebillede i 2021.

Øverst i Top 5 finder man her Alka Mobil, der blev lanceret i marts 2021. Bag produktet står Alka Forsikring, der dermed kastede sig ud i et nyt forretningsområde – som tidligere også blandt andre OK, DLG og flere andre har gjort det.

Alka Mobil kommer ikke op i top 20, men har dog i sit introduktionsår købt reklamer for mere end 28 millioner kroner.

En anden ny reklamekøber på det danske marked er det svenskfødte forsikringsselskab Hedvig, der blev lanceret i midten af maj 2021. 

Hertil kommer Malta-baserede spil-site mrvegas.com, det kinesisk/Volvo-ejede elbil-brand Polestar samt Viasat/CanalDigital Consumer-fusionen Allente. 

De fire sidstnævnte har ikke haft den store tegnebog oppe, men dog købt reklamer for mellem 5 og 12 millioner kroner i 2021. 

Se de 20 største annoncører i 2021, ifølge Kantar Gallup. Og se udviklingen i deres reklameinvesteringer i forhold til 2020 i tabellen herunder.