Corona-pandemi eller ej.
De danske marketingbudgetter står til at vokse med fire procent i det nye år.
Det fremgår af analysen MyImage Bureau, der udarbejdes af MyResearch.
Tallet er en lille smule lavere end i den tilsvarende måling for 2021, hvor annoncørerne forventede at øge marketingbudgetterne med 4,3 procent. Men Mogens Østergaard, der er adm. direktør i MyResearch, mener, der er grund til optimisme.

Dog mere i nogle brancher end andre.
”Forventningsniveauet er positivt, uden at tallene sprænger skalaen,” siger han til Markedsføring og tilføjer:
”Det harmonerer også med, at økonomien og beskæftigelsen har det godt, og selv om stemningen kan være lidt svingende i disse år på grund af pandemien, så synes jeg grundlæggende, det ser fornuftigt ud.”
Sydbank: Bedre end normalt
Hos Sydbank har cheføkonom Søren V. Kristensen også de optimistiske briller på, når man spørger til udviklingen i dansk økonomi i 2022.
”Jeg ser lyst på den generelle økonomiske atmosfære. Situationen kan minde lidt om 2021, hvor vi også så en lidt sløj begyndelse på året, men hvor væksten kom hen over sommeren,” siger han til Markedsføring og tilføjer:
”På samme måde tror jeg, at restriktioner vil betyde en lidt langsommere start lige nu, men når de forsvinder, kommer der gang i væksten. Samlet tror jeg, året kan blive bedre end normalt.”

Heller ikke den lave forbrugertillid fjerner optimismen hos Sydbanks cheføkonom:
”Forbrugertilliden er dykket, men ikke så meget, som vi havde frygtet. Her tror jeg også, vi vil se en stigning, når restriktionerne forsvinder. Der er et opsparet behov derude, og privatforbruget vokser og kommer til at drive væksten,” siger han.
Umiddelbart ser Søren V. Kristensen ikke forhold, der kan ødelægge takterne, men peger dog på, at ”manglen på arbejdskraft og prisstigninger på visse områder kan risikere at trække kraft ud af økonomien”.
”Det kan give en løn- og prisspiral, som vi så op til finanskrisen. Men jeg tror ikke, at den overophedning af økonomien kommer – så i det store hele ser billedet af 2022 positivt ud,” siger han.
Tele- og IT i den lave ende
Tallene fra MyImage Bureau 2022 viser igen i år, at det er de mindre og mellemstore annoncører med budgetter op til 50 millioner kroner, der forventer den største vækst i budgetterne.
På brancheniveau er det især i retail og FMCG, der lægges op til større marketingbudgetter, mens for eksempel rejser og forlystelser ligger i den lavere ende.
Og det giver god mening, forklarer Mogens Østergaard:
”Der er ansatte ude i butikkerne, og der er stort behov for trafik af kunder. Derfor er retail og FMCG-brands tilbøjelige til at øge marketingtrykket nu. Her er man også mindre følsom over for corona-restriktioner end for eksempel rejsebranchen.”
Om MyImage Bureau
MyImage Bureau gennemføres af MyResearch og har til formål at belyse annoncørernes syn på de danske reklame-, medie- og digitale bureauer
Undersøgelsen gennemføres i år for 14. år i træk
I 2022-analysen bedømmer 884 marketingansvarlige i alt 63 bureauer, fordelt på 26 reklamebureauer, 24 digitale bureauer og 13 mediebureauer.
Analysen gennemføres online og afdækker kendskab, tilfredshed, og præference – samt image på en række kvalitative parametre. Data er indsamlet online i uge 40-46 2021.
Dette er den første i en serie artikler om undersøgelsen, som vil blive bragt på Markedsforing.dk i januar.
Kilde: MyResearch
I den lave ende i forhold til at øge budgetterne finder man, udover rejsebranchen, også IT og telebranchen og langvarige forbrugsgoder.
”Her spiller de aktuelle, internationale leveranceproblemer ind. Der er jo ingen grund til at markedsføre mobiltelefoner og biler, hvis du ikke har varerne på hylderne – eller forventer at kunne skaffe dem inden for en overskuelig fremtid,” siger Mogens Østergaard.
Første tegn på normalisering
I forhold til brancher og sektorer vurderer Søren V. Kristensen, at sommeren og efteråret vil byde på et stærkt comeback til brancher, som lige nu er ramt af restriktionerne.
Altså biografer, forlystelsesparker med mere.
”En joker her er hoteller og restauranter i de store byer, særligt København, som er meget afhængige af udenlandske turister. De har været udfordrede i en længere periode, og det er mere tvivlsomt, om der vil komme gang i den del af økonomien allerede i 2022,” siger han.
Han tilføjer:
”Og ellers har vi set de første tegn på normalisering i byggeriet og detailhandlen. Det tror jeg vil fortsætte i 2022.”
Udvalgte tal om forventninger til marketingbudgetterne i 2022 fra MyImage Bureau (sidste års tal i parentes)
Geografi
Region Øst: +3,2% (+2,2%)
Region Vest: +5,9% (+7,0%)
Budgetstørrelse
< 20 mio. kr.: +6,6% (+7,0%)
20-49 mio. kr.: +5,6% (+6,9%)
+50 mio. kr.: +2,2%% (+1,5%)
Branche
Retail: +6,5% (+2,0%)
FMCG: +5,2% (+2,1%)
Energi & Transport: +4,5% (+16,3%)
Finans- og forsikring +4,4% (+5,3%)
Servicevirksomheder +4,2% (+5,9%)
Langvarige forbrugsgoder: +3,9% (+17,5%)
Forlystelser, rejser og spil: +3,5% (-1,4%)
Tele og IT: +2,2% (-0,6%)