Business Danmark har netop offentliggjort deres løn-tal for salg og marketing for 2021, som kommer på baggrund af deres lønberegner for branchen.

Året var, ifølge Business Danmark, kendetegnet ved et reallønsfald, da lønnen inden salg og marketing kun steg 1,4 procent, hvor den generelle prisudvikling var på 1,9 procent.

”Mange havde for 12 måneder siden solgt sig for 1,4 procent mere i løn, som dengang lå pænt over de tidligeres års inflation. Samtidig var ledigheden rekordhøj, og coronaen spøgte stadig,” skriver Lise Vestergaard, der er business consulant hos Business Danmark, i en mail til Markedsføring.

“Men som året skred frem åd inflationen lønstigningen op, og nu står mange nok lidt mellemfornøjede tilbage,” tilføjer hun.

Fra krise til krise

Om baggrunden for lønudviklingen indenfor salg og marketing, skriver Lise Vestergaard:

”Vi er gået fra krise til krise de senere år. Det går så stærkt, at lønningerne og markedet slet ikke kan nå at tilpasse sig og finde et nyt normalleje. Når vi på et tidspunkt er på vej ud af krisen igen, vil vi se det modsatte billede, og lønmodtagerne kan genvinde lidt af det tabte.”

Grundlæggende er det jo ikke en gunstig udvikling for salg og marketing. Kan nogen lukrere på den her situation?

”Da marketing og salg er præget af høj jobmobilitet, er vinderne lige nu dem, der skifter job eller bliver headhuntet samt nøglemedarbejdere, som virksomheder ikke vil have siver over til konkurrenten”, lyder det fra Lise Vestergaard.

Pres på lønnen

Ifølge Business Danmark vil vi ”uden tvivl” se et pres på lønnen i 2022, fordi forbrugerpriserne ifølge Danmarks Statistik steg yderligere med op til 4,3-4,8 procent i januar og februar måned.

Når man ikke kan forhandle på lønnen, må man, ifølge Lise Vestergaard, forhandle sig til andre goder.

”Hvis virksomhederne ikke kan levere 100 procent på lønnen, er øget fleksibilitet og bedre barselsrettigheder gode forhandlings-parametre i en forhandlingssituation. Nøglemedarbejdere vil dog stadig vil kunne forhandle sig til højere løn, fordi de er i så høj kurs i virksomhederne,” skriver hun.