17 fagforeninger sender i dag et nyt armbånd på gaden, der skal sætte fokus på løngabet mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked.
Det gør de i anledningen af ”Kvindernes sidste arbejdsdag”. Dagen markerer, at den 17. november burde være kvinders sidste lønnede arbejdsdag i år iflge fagforeningerne. Det skyldes at danske kvinders løn i gennemsnit skal stige 13,5% for, at kvinder og mænd får det samme i løn. Afsenderne tæller blandt andre HK, Djøf, PROSA, Teknisk Landsforbund, 3F, IDA og DM.
”Det betyder, at kvinder i år burde have deres sidste arbejdsdag den 17. november og derfra møde ind som frivillige året ud,” lyder det i pressemeddelelse om kampagnen.
Fagforeningerne bag kampagnen
HK
Djøf
Prosa
GL
Radiografrådet
Forsikringsforbundet
Socialpædagogerne
Fagbevægelsens Hovedorganisation
FAOD
3F
Dansk Socialrådgiverforening
Forbundet Kultur og Information
IDA
Danske Fysioterapeuter
DM
Kvinderådet
Tusindvis af armbånd bliver sendt ud blandt andet via tillidsrepræsenter på arbejdspladser under de forskellige fagforeninger, ligesom der også bliver sendt armbånd ud til alle 179 medlemmer af Folketinget.
Idémagere bag armbåndet er det kreative bureau Revolt, der har forsøgt at skabe en samtalestarter, som kan få større opmærksomhed end en mere regulær ligeløns-kampagne.
”Tidligere har kampagner for ligeløn været meget digitalt fokuserede, men med armbåndet har vi valgt at gøre det fysisk. Vi vil gerne have et fysisk marketing-greb, så folk kan tale om det på kontoret, og vi rent faktisk kan starte en dialog,” siger Gus Murray, der er CEO hos Revolt, til Markedsføring.
Bag kampagnen hos Revolt er også de kreative Casper Schmidt og Andreas Dithmer.
Sender armbånd til Christiansborg
Udover armbåndet bliver fire råd til at arbejde for ligeløn også sendt rundt sammen med armbåndene.
Det giver til sammen kampagnen et mere aktivistisk udtryk, forklarer kreativ hos Revolt, Michelle Husen.
”Det er et mere aktivistisk take end at lave en digital annonce eller en plakat,” siger hun.
”Vi havde i det kreative arbejde det benspænd, at vi skulle lave noget fysisk, som folk ikke kan ignorere eller blokere.”
Det er også en anderledes type kommunikation at give sig i kast med for fagforeningerne, siger Michelle Husen.
”“Vi lod os inspirere af 70’ernes feministiske opråb og retorik. Vi sender det også til Christiansborg i håbet om, at nogle politikere vil bære det,” siger hun.
Kan I være bekymrede for, om folk reelt vil bruge armbåndene?
”Vi har talt om, hvorvidt der vil være en barriere i, om folk vil tage et armbånd på, der kommer fra en kampagne. Vi synes selvfølgelig, det ville være fantastisk. Men det vigtigste er, hvis folk ser armbåndet ude på arbejdspladsen og allerede der begynder at snakke om det. Så i sidste ende er det vigtigste ikke, om de tager det på,” siger Michelle Husen.
De fire råd til at sikre ligeløn
- Tal med din kollega om løn
- Brug din tillidsrepræsentant og din fagforening
- Kræv lønåbenhed fra din arbejdsgiver
- Vær solidarisk
Stort arbejde med interessenterne bag
Gus Murray og Michelle Husen fortæller samtidig, at det krævede et stort interessent-arbejde for de mange fagforeninger, før armbåndet kunne få grønt lys.
”Det er meget interessant, fordi det normalt ikke er organisationer, der bruger aktivistiske marketingstrategier. De var lidt skeptiske, men da de så mig have armbåndet på til vores måder, kunne de med det samme se, hvor effektivt det kunne være,” siger Michelle Husen.
Gus Murray tilføjer:
”Det har været en udfordring at få alle fagforeninger til at blive enige om ét koncept. Det er svært nok normalt at få én kunde til det. Men det viser, at det er simpelt og nemt at forstå budskabet, og derfor har det også været nemt for fagforeningerne at samle sig og blive enige,” siger han.
Udover det fysiske armbånd vil fagforeningerne og Revolt også aktivere kampagnen digitalt. Det sker via et oplæg med foreningerne Karrierekvinder og Kvindeøkonomien, der kommer til at debattere ligeløn på Instagram i anledning af den nye kampagne.
”Kampagnen er lavet på et lille budget, så vi har forsøgt at lave en anderledes mediestrategi, hvor vi er meget fysiske – og så har vi en onlinestrategi med nogle stærke ambassadører. Det er vigtigere for os, at vi bruger den rette platform, end at vi får et stort reach,” siger Michelle Husen.