”Det er en meget tydelig opfordring til, at marketingafdelingerne skal tage ansvar. De skal uddanne sig. Læse op, tale med eksperter, se webinarer. Alle, der arbejder med marketing, skal opdatere sig på bæredygtighed.”

Sådan lyder opråbet til marketingafdelingerne fra dentsus Executive Strategy og Growth Director Julie Daugaard. Hun er spydspids på dentsus egen uddannelse for bæredygtig marketing og en hovedkraft bag rapporten Pulse 2022, der udpeger bæredygtighed som den måske vigtigste trend i marketing i 2022.

En trend, der er bydende nødvendig.

”Der kommer ESG-lovgivning fra EU, og regeringen varsler CO2-afgifter, der begynder at ramme de store virksomheder de kommende år og stiller krav til, at de rapporterer på miljø og social ansvarlighed og implementerer bæredygtige kompetencer i ledelserne. Lov har altid været en god fremdriftsmaskine,” siger hun.

”Derfor er det virkelig nu, det her sker. Det har i mange år været forbrugerne, der har lagt presset sammen med medarbejdere og NGO’er. Det er det bløde pres. Nu kommer den hårde lovgivning,” siger hun.

" Jeg forstår ikke, at nogen er så ignorante, at de mener, det ikke er noget for dem.
Julie Daugaard, dentsu Danmark

Og det er her, marketing-afdelingerne og cheferne kommer ind i billedet.

”De skal gå forrest. Og det kan du gøre som marketingafdeling, fordi du laver de kunde- og markedsanalyser, som forandringerne skal basere sig på. Samtidig skal alt det, du gør i marketing, laves med et bæredygtigt mindset,” siger Julie Daugaard.

”Marketing er dem, der kender kundernes krav og forventninger bedst og kan ændre deres adfærd gennem kampagner. Derfor er marketing en væsentlig del af virksomhedernes bæredygtige omstilling.”

Om Pulse 2022

Pulse 2022 er en trend- og tendenserrapport lavet af dentsu i Danmark.

Rapporten udpeger de vigtigste forbrugertrends for året, som du som marketeer skal kende.

Markedsføring har tidligere skrevet om de fire afgørende trends i rapporten og dykker løbende ned i flere af tendenserne.

Du kan også her læse vores artikel om, hvordan Grundfos har kastet sig ind i metaverset, der bliver en af marketings store tendenser i 2022.

Du kan læse Pulse 2022, der blandt meget andet baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse til 1.500 danskere, her.

En hygiejnefaktor

Men hvem er gode til både at agere mere bæredygtigt som virksomhed samt internt i marketing?

Det er svært – måske udover Patagonia, siger Julie Daugaard og griner – at finde nogen, der virkelig stråler på alle punkter. Men i Danmark peger hun eksempelvis på tøjbrandet Organic Basics, der er født med en mission om at gøre tøjbranchen mere bæredygtig for kloden og bruger den DNA som hele sin marketingbase.

”De sælger økologisk undertøj, og de er bæredygtigt tænkt fra bunden. Det hele er designet til at CO2-belaste så lidt som muligt,” siger hun

”Det er bare vigtigt, at det ikke bliver et add-on for dit brand. Det skal gennemsyre hele organisationen,” siger hun.

Paw Bæk Hansen, strategy director hos dentsu, spår, at bæredygtighed fremover bliver et must, hvis du overhovedet skal have en berettigelse som virksomhed.

”Det bliver en hygiejnefaktor hos kunderne, og det skal virksomhederne og branchen omstille sig til,” siger han.

Grundlæggende mener Julie Daugaard, at reklame- og marketingbranchen virkelig skal se sig selv i øjnene.

”Hele vores branche er i problemer. Det er et problem, at vi stimulerer et overforbrug og impulskøb. Det skal resettes,” siger hun.

”Vi skal finde nye måder at sælge på fremadrettet, så vi kan forbruge det nødvendige, men ikke overforbruge. Det skal vores branche finde ud af sammen, og jeg forstår ikke, at nogen er så ignorante, at de mener, det ikke er noget for dem. De mener ikke, bæredygtighed ligger i deres afdeling, men måske i kommunikation. Men det kan du ikke lægge i én afdeling. Det er en tankegang, der skal være alle steder,” siger hun.

Danskerne vil have mulighed for at reparere

Et andet eksempel på bæredygtighedens fremmarch er, at flere forbrugere udover genbrug også ønsker sig muligheden for at reparere ødelagte produkter.

Pulse 2022 viser, at 51 procent af danskerne gerne selv vil reparere møbler, 43 procent vil gerne selv reparere tøj og 36 procent vil gerne have mulighed for at kunne reparere store elektronikprodukter.

Kun 12 procent er ikke interesseret i produkter, som de selv kan reparere.

Det er et helt konkret sted, hvor dentsu kan se, at bæredygtighedstankerne har mulighed for at påvirke salg og kan bruges aktivt i marketing.

I rapporten fremhæver dentsu det svenske brand Nudie Jeans, der har gjort retten til at reparere til en integreret del af sin marketing, og brandet medsender blandt andet lapper, tråd og nye knapper, når man modtager dets tøj. Samtidig lover brandet at reparere alt tøj, der går i stykker i konceptet ”Free repairs forever”.

Sådan ser Nudie Jeans' reperations-pakke ud. Foto: Nudie Jeans.

”Der er mange gode initiativer i søen. Her ved du, at når du køber noget, så gør du et godt køb, og samtidig forsøger brandet at gøre sit til, at vi ikke overforbruger,” siger Paw Bæk Hansen.

Det skal i sidste ende også afspejle sig i udviklingen af marketingkampagner, mener Julie Daugaard.

”Når du skal lave taktiske kampagner, kan du eksempelvis lade være med at slå på, at fragten er gratis, da det stimulerer folk til at købe bitte små pakker, og det er skidt. Vi bør heller ikke lave kampagner med sidste chance. Det bør i stedet for handle om at fange de målgrupper, vi har overset. Vi skal ikke sælge mere til de samme,” siger hun.