Hvad fuck er en bælgfrugt? Det er både titlen på en ny sang, der pt. tordner frem på de sociale medier, og det første spørgsmål Markedsføring stiller tre af de fire folk bag sangen, som vi fanger på en telefonlinje til Italien, hvor de er på skiferie.

”Det er jo bønner, linser, kikærter og sådan og det,” svarer Frederik Warming (27), der har kreeret sangen (hvis omkvæd har samme ordlyd som hans citat), sammen med Magnus Vad (25), Jens Risom (24) og Anders Hoppe (24) ­­­– alle sammen kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Sangen er oprindeligt en del af en eksamensopgave, de fire fik i sommer, der gik på, at de skulle relancere Fødevarestyrelsens kostråd.

Da de præsenterede deres løsning til eksamen, gav censor dem topkarakter og bedyrede, at ’det godt kunne være noget, som et rigtig bureau havde lavet’, fortæller Magnus Vad.

Og den sætning skulle vise sig at holde stik.

Idéen kom af frustration

Idéen til løsningen, der nu trender på diverse sociale medier, kom en eftermiddag og var en reaktion på en frustration og reel undren.

”Vi sad og nærstuderede de her kostråd, som vi har kigget på mange gange uden rigtig at kunne knække koden. I frustration får jeg bare slynget ud: ”Hvad fuck er en bælgfrugt?”, så det kom meget umiddelbart og indefra – for vi vidste det heller ikke selv.”

Til eksamen blev der joket lidt med, at man skulle sende sangen og den medfølgende kampagneidé til Fødevarestyrelsen, men det blev indledningsvis ved snakken.   

”Men så i august sendte jeg det til Fødevarestyrelsen, uden at gutterne vidste det. Og så kontaktede de mig på Facebook efterfølgende og skrev, at de gerne ville have et møde med os,” fortæller Frederik Warming og tilføjer:  

”Jeg reagerede bare sådan WTF? Kan det være rigtig, at de gerne vil snakke med os?”

Konceptet købes

”Til det første møde med Fødevarestyrelsen, sagde de, at gerne ville købe både koncept og sangen, men de ville have, at var det os, der skulle køre den i mål,” fortæller Magnus Vad.

Oprindeligt havde de fire studerende pitchet, at de skulle være musikduoen Fyr og Flamme, sidste års Melodi Grand Prix-vindere, der skulle performe den. Når man ser videoen, kan man godt ane en Fyr og Flamme-vibe, men det er de fire fyre selv, der fremfører sangen.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger
"Hvad fuck er en bælgfrugt"-videoen for Fødevarestyrelsen.

”Vi lavede videoen sammen med Mirror Entertainment, som kom med noget fedt input, så vi blev enige med dem og Fødevarestyrelsen om, at det kunne være meget sjovt, og give det lidt mere kant, hvis det var os selv, der performede,” siger Frederik Warming.

Det er ikke særlig ofte, at eksamensopgaver bliver til kampagner. Hvordan har I det med, at det er lykkedes for jer? 

”Det er en kæmpe fornøjelse. Og det er super fedt, at endelig man kan vise, hvad man har brugt sin tid på i næsten et halvt år. Så vi er meget glade,” siger Magnus Vad.

”Det fede er også, at man jo hele tiden hører om, at ting skal stikke ud for at få succes, når det handler om kommunikation. Så det er fedt at lave noget, der rent faktisk stikker ud og bliver brugt og bliver en succes. Det er fedt at få det bekræftet,” supplerer Jens Risom

Succes på SoMe

På to dage har ”Hvad fuck er en bælgfrugt” fået over 200.000 visninger på tværs af Facebook, Instagram og Youtube. Og selvom de unge gutter er på skiferie, kan de heller ikke dy sig for “at tjekke op på”, hvordan sangen præsterer.

”Det sker meget ofte. Jeg kan for eksempel, mens vi taler, se, at der er 10 personer, der lige nu lytter til sangen på Spotify,” siger Frederik Warming.

Har I et godt råd til studerende, der også gerne vil have at deres eksamensopgaver skal blive til reelle kampagner?

”Jeg tror, det handler om, at hvis man selv virkelig synes, man har lavet noget, der er originalt og sjovt, og man har gjort en god indsats, så bare tag og spørg. Det værste, du kan få, er et nej. Og ellers kan det være, at du ligesom os rent faktisk får et ja,” siger Jens Risom,

”Det handler i mine øjne om at have en høj dosis selvtillid omkring egne evner og så bare tro på, at det nok skal lykkes,” lyder det fra Magnus Vad, der sammen med de to andre fik bælgfrugter indenbords så sent som i aftes.

”Vi spiste fucking bælgfrugter i går. Vi fik linsemiks i sådan en veggie-bolo, og det smagte mums,” lyder det samstemmigt fra de tre studerende.