Flere politiske partier skyder idéen om et forbud mod reklamer for flyrejser og benzinbiler ned.

Både Venstre, Konservative og Nye Borgerlige afviser over for mediet Markedsføring, at der skal være et forbud mod den type reklamer, som Greenpeace ellers for nylig har foreslået – hvilket har vakt stor debat i reklame- og marketingbranchen.

Blandt andet har formand for KreaKom, Kim Boisen, kritiseret idéen kraftigt, imens 9 ud af 10 bureauchefer i en rundspørge lavet af Markedsføring mener, at det er en dårlig idé.

Enhedslisten har været et af få partier i Folketinget, som talte varmt for idéen om et forbud mod reklamer for flyrejser og benzinbiler. Men partiets ordfører siger nu, at det ikke vil arbejde for et totalforbud.

”Jeg mener ikke, at vi skal have en debat om et totalforbud for reklamer for flyrejser og fossile biler eller kød. Der er ikke grund til at rejse en debat, hvor vi polariserer yderligere,” siger Peder Hvelplund, gruppeformand og miljøordfører hos Enhedslisten, i et interview med Markedsføring.

Han tilføjer dog, at regulering af reklamer på området stadig er en god idé i Enhedslistens øjne – og partiet vil gerne have flere af reklamerne ud af det offentlige rum.

”Vi har rejst forslag om, at kommuner og offentlige myndigheder på offentlige arealer kan beslutte, at de ikke vil tillade reklamer for særligt klimabelastende aktiviteter og produkter. Det, synes vi, er meget relevant i forhold til klimaudfordringen, hvor nogle af de aktiviteter, der medfører den største udledning, sker inden for transport og industri.”

Tidligere bureauchef ryster på hovedet

Hos Konservative ryster Mona Juul, der er erhvervs- og klimaordfører og har en fortid som adm. direktør for reklamebureauet Envision, på hovedet over ideen om et forbud.

”Det er vi imod,” skriver Mona Juul på SMS og tilføjer:

”Ud over det åbenlyst urimelige i at forbyde markedsføring af et lovligt produkt, så vil det store problem være at afgrænse: Hvornår eller hvor meget skal aktiviteten eller produktet udlede for at markedsføringen stoppes. Det er og bliver symbolpolitisk. Fokus skal være på at gøre transport (og andet) grønt.”

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, afviser i et mailsvar også et forbud:

”Venstre er imod et sådan forbud. Skulle vi ikke tage og have lidt tillid til danskerne? Og lade danskerne tage de valg, som de finder rigtige? Et moraliserende forbud, hvor helt almindelige mennesker skal udskammes, tror jeg simpelthen får danskernes opbakning til en stærk klimaindsats til at dale,” skriver Torsten Schack Pedersen.

Nye Borgerlige afviser også – kortfattet – forslaget blankt.

”Nej, vi skal ikke have flere forbud. Der er rigeligt i forvejen,” skriver Nye Borgerliges erhvervsordfører, Lars Boje Mathiesen, i en SMS til Markedsføring.

Fra totalforbud til skepsis

Tidligere har politisk ordfører i Enhedslisten, Mai Villadsen, været medunderskriver på et debatindlæg i Politiken, hvor det har lydt, at ”nu skal reklamer for flyrejser, biler og benzin forbydes”.

Og i et interview med Mandag Morgen har transportordfører Henning Hyllested sagt, at, ”det er vigtigt at sætte en stopper for reklamer, der opfordrer til mere salg af fossile biler,” hvor ordføreren desuden udtalte:

“Vi skal dæmpe efterspørgslen på fossile brændsler og produkter, og det vil et forbud mod reklamer være et skridt på vejen til.”

Peder Hvelplund siger til Markedsføring, at Enhedslisten tror på, at et forbud mod reklamer for eksempelvis flyrejser og benzinbiler ville have en positiv effekt.

”Når vi taler om at lave strukturelle tiltag for landbrug, industri og transport, kan en begrænsning i muligheden for markedsføring spille en rolle. Man markedsfører sig, fordi man gerne vil styrke en bestemt form for adfærd. Og at begrænse muligheden for at fremme klimabelastende adfærd kan spille ind som et mindre tiltag i den overordnede udvikling,” siger han.

Men er det ikke unfair at ville begrænse reklamer for ellers lovlige produkter – det begrænser vel den kommercielle ytringsfrihed?

”Vi vil heller ikke begrænse den kommercielle ytringsfrihed,” siger Peder Hvelplund.

”Men vi mener, at kommuner og det offentlige godt kan have en markedsføringspolitik, hvor man begrænser den slags reklamer. Men jeg mener heller ikke, at det kan stå alene. Det er afgørende, at vi tager politiske og samfundsmæssige tiltag, så vi reducerer animalsk produktion, får en ensartet og høj CO2-afgift på produkter og indfører afgift på flybrændstof. Det er det, der skal drive udviklingen,” siger Peder Hvelplund.

Markedsføring har også spurgt Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti til en kommentar. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.