For seks år siden omlagde Ege Heckmann fuldstændig arbejdsgangene i sit produktionsselskab Produced By. En stigende bekymring for planetens fremtid var begyndt at melde sig, og han følte branchen manglede at tage ansvar.

Derfor begyndte han at kigge på, hvad han selv kunne gøre for at tage ansvar og ændre sit klimaaftryk på planeten. Bekymringerne mundede ud i fem benspænd, der, siger Ege Heckmann, kan halvere enhver produktions CO2-udledning.

“Første gang vi gik over til elbiler på en produktion, endte de med at sidde fast i skoven, hvor vi filmede. Det var forfærdeligt og dyre lærepenge,” siger Ege Heckmann og tilføjer:

“Nu kan vi tiltrække kunder på vores grønne profil. Men om et år, så taber du kunder, hvis du ikke har en grøn profil,” siger Ege Heckmann. 

37 flyvninger mellem New York og København

I løbet af det sidste år er Produced By gået fra at være et produktionsselskab til i langt højere grad at være konsulentbureau, der hjælper større produktioner med at implementere bæredygtighedstiltag.

De var eksempelvis tilknyttet 2022-produktionen af Vild med dans, hvor de nedbragte CO2-udledningen fra 16 tons til 9 tons. En reduktion på 41 procent.

Ege Heckmanns fem benspænd

  1. Prioriter bæredygtige transportformer. Afhold møderne digitalt, gå, cykel eller kør i en elbil.
  2. Brug energivenligt udstyr og sørg for genanvendelse. Det kan eksempelvis være hybridgeneratorer fremfor diesel og genanvendelse af gamle kulisser.
  3. Spar på energien. Brug det danske elnet, for det har et godt elmix i sig. Og sørg for udelukkende at bruge LED lys på optagelserne.
  4. Forplejning. Tilbyd vegetarisk forplejning eller hvidt kød og benyt genanvendeligt service. Vi forsøger at nudge folk i en vegetarisk retning ved at spørge, om der er nogen, der ikke kan leve uden kød på optagelserne.
  5. Sørg for at lave en klimarapport. Det giver dig overblik over aftrykket og hvor, I har udledt mest, så det kan forbedres næste gang.

“Kulturbranchen er overset i forhold til CO2-udledning. En spillefilm udleder CO2 svarende til 37 flyvninger mellem København og New York. En blockbuster-film udleder det samme som hele DR Byen gør på ét år. Både Aarhus og København,” siger Ege Heckmann og tilføjer:

“Derfor er der også stor mulighed for at reducere, fordi der er så mange knapper at skrue på. Vi kan hurtigt gøre en forskel.”

De største CO2-poster under produktionen af Vild med dans var mad, drikke, transport og energi. Det blev reduceret ved brug af lokalt elnet, al overnatning foregik indenfor en 10 kilometers radius af optagelserne, brugen af engangsflasker blev udelukket, og der blev serveret færre måltider med rødt kød.

“Da vi startede for seks år siden, blev der gjort grin med os. På en af vores første produktioner, havde vi bedt alle tage deres egne drikkedunke med for at spare plastikflaskerne. Der fik jeg et opkald fra bureauet om, at det var det mest latterlige, de havde hørt om. Heldigvis roste kunden os.”

I 2023 håber Ege Heckmann på at reducere Vild med dans’ CO2-udledning til 7 tons. Det skal ske ved at erstatte rødt kød med hvidt kød og have en vegetardag. Og så skal produktionen bruge en elbil mere. Det vil give en samlet reduktion på 55 procent.

Ege Heckmanns udregninger er lavet med Green Producers Tool, et værktøj udviklet af Green Producers Club, en forening for skandinaviske kultur-produktionsselskaber, hvor Ege Heckmann er dansk country manager. Foreningen tæller blandt andet NRK og TV2 Norge.

Udregningsværktøjet har kostet 15 millioner norske kroner at udvikle, og kan kortlægge produktioners CO2-udledning.

Øget ansvar

For Ege Heckmann og Produced By har deres grønne profil åbnet et helt nyt forretningsområde. Og han forudser, at det kun kommer til at vokse, når EU i 2024 implementerer deres nye bæredygtighedsdirektiv.

Direktivet pålægger større virksomheder at rapportere og dokumentere blandt andet deres CO2-udledning. Og det gælder også den, der kommer i forbindelse med eksterne produktioner.

“EU-reglerne gør, at man skal have styr på den del af produktionen. Det bliver simpelthen en nødvendighed, og det betyder nok også endnu flere kunder for os. Vi kan allerede mærke, at der er stor interesse for området,” siger Ege Heckmann.

Hos Produced By kan man stadig vælge mellem en konventionel produktion og en grøn produktion. Ifølge Ege Heckmann er der én procents forøgelse af udgifterne, når man vælger den grønne vej. Størstedelen af de ekstra udgifter går til planlægning, indsamling af data og en afsluttende rapport.

“Fordi vi er i en branche, hvor vi sælger ting, har vi et øget ansvar for at reducere CO2-udledningen.”

Vil det mest ansvarlige så ikke være helt at stoppe med at producere?

“Det er selvfølgelig rigtigt, at det mest bæredygtige vil være at lukke virksomheden. Men tingene vil alligevel blive produceret, og nok med en større udledning, end vi kan tilbyde. Samtidig skal man også se den samlede udledning op i mod de mange minutter, der bliver brugt på underholdningsindustrien.”

Når Ege Heckmann skal tænke lidt ud af boksen, håber han, at det i højere grad bliver muligt at klippe allerede producerede reklamer om så materialet kan blive genbrugt, som vi kender det fra tøj og lignende.

“Hvis vi kan genbruge indholdet, bliver vi virkelig bæredygtige. Og meget mere økonomisk rentable.”