”Da jeg tiltrådte, var det en redningsmission, jeg sagde ja til.”

Sådan lyder det fra Jesper Jørgensen, CEO i Mediacom Group, der nu er klar til at gøre status på sin redningsmission.

”Og i al stilfærdighed tør jeg godt sige, at den er lykkedes. Vi fik et fint 2020 og har haft et exceptionelt godt 21’” siger han.

Mediacom Group har netop offentliggjort et årsregnskab, der viser, at bureauet i 2021 havde et overskud på 16,1 millioner kroner før skat.

Det er en mangedobling fra 2020, hvor overskuddet lød på 3,9 millioner kroner. Og det er kort sagt en vellykket redningsmission, hvis man sammenligner med 2018, hvor Mediacom havde et underskud på cirka 700.000 kroner.

”Vi har skiftet tæt på 65 procent af vores bemanding, siden jeg startede i 2020. Vi er netto det samme antal folk, men dem som er tilbage nu er dygtigere og med en mere divers bureaubaggrund end for år tilbage,” siger Jesper Jørgensen.

Store udskiftninger

Jesper Jørgensen erkender, at der er sket store omvæltninger hos Mediacom Group, siden han satte sig i sædet – og at han var meget klar over, at der var brug for udskiftninger i medarbejderstaben. Han mener dog, det er foregået på en ordentlig måde.

”Jeg var meget åben og transparent, da jeg startede. Det betød, at der ville komme forandringer, og alle skulle overveje, om de kunne se sig selv i vores nye mission,” siger han.

”Folk fik mulighed for at overveje, og ville de ikke med på den nye rejse, sagde vi enten pænt farvel til dem eller flyttede dem rundt til vores søsterbureauer. Vi havde individuelle samtaler med alle om deres roller.” siger han.

Det peger han på som det afgørende for Mediacom Groups succes.

”Alle, der er blevet tilbage, har stillet sig bag vores mission og efterlever vores værdier. Og dem, der er kommet til, køber også ind på det. Det har givet os en fantastisk kulturel smeltedigel af dygtige seniorfolk og nye typer bureaufolk, der kommer med et andet perspektiv på, hvordan man driver bureau i dag,” siger han.

Ifølge Jesper Jørgensen har typen af opgaver hos Mediacom Group – og måden bureauet håndterer dem på – ændret sig kraftigt.

”Vi har haft en mission om at bygge bro mellem de betalte medier, som vi er en af de største på, til også at have fokus på kundernes egne kanaler. Den brobygning er bl.a. drevet af kreativitet, og vi har derfor investeret voldsomt i vores kreative bureau, MBA, ligesom vi også har investeret stort i MarTech,” siger han.

”Jeg har alt for tit lyttet til klassiske mediebureauer, der ikke har haft nok fokus på den samlede forretning for kunden. Det har vi styrket med et større fokus på relevante indsigter. Og på den måde har vi både skaffet os en større bid af kagen hos vores nuværende kunder, imens vi også har fået andre nye kunder, der synes, det er interessant, at vi spiller på flere tangenter.”

Han er særligt stolt af, at Mediacom Group i Danmark er det bureau i det globale netværk, der har den bredeste portefølje af forskellige typer indtægter.

”Vi er nummer et af de globale Mediacom-bureauer i forhold til, hvor bredt vi har diversificeret vores omsætning. Det kan jeg godt lide, for det er vores klare målsætning,” siger han.

Forventer lidt lavere bund i 22′

Omsætningen hos Mediacom Group er også skudt i vejret, fortæller Jesper Jørgensen.

Af regnskabet fremgår det, at omsætningen er steget fra 672 til 800 millioner fra 20’ til 21’.  Jesper Jørgensen understreger, at en stor del af den omsætning består af penge, som bureauet har håndteret på vegne af kunderne. Derfor ligger den reelle omsætning i bureauet noget lavere.

”Det er regnskabsteknisk. Vores reelle omsætning er ikke 800 millioner. Det er de penge, vi forvalter for vores kunder. Vi laver 16 millioner på bundlinjen ud fra cirka 165 millioner kroner, som vi har haft hænderne på og beriget i løbet af året. Derfor synes jeg også, at et overskud på 16 millioner kroner er rigtigt flot. Der rammer vi de gyldne 10 procent i overskudsgrad, som vi gerne vi ligge på,” siger han.

Jesper Jørgensen forventer dog, at overskuddet i 2022 kommer til at blive lidt mindre end i 2021.

”Jeg er blevet lidt mere pessimistisk ift. fremtiden. Vi havde et enormt stærkt første kvartal i år og skød ud som en raket. Men i april og maj var der en mindre opbremsning. Jeg kan se, som en del af et stort netværk, at der er nogle store globale annoncører derude, der begynder at bremse op. De plejer tit at være foran konjunkturerne,” siger han.

”Jeg tror stadig, vi vil vækste vores toplinje i ’22. Men prisen for at drive bureau er også steget. Det er på lønninger, men det er også på at efteruddanne folk. Det koster os flere penge, som vi er klar til at bruge, men det vil give en mindre bundlinje end i år.”

Fejlede på MarTech

Selvom Jesper Jørgensen ser tilbage på sin start som en succes, så er det ikke alt, der er gået perfekt.

For det første har det været en stor omstilling for nogle medarbejdere, at Mediacoms mission har ændret sig – og det har også været svært at forklare til visse kunder, siger han.

”Det har selvfølgelig været vanskeligt at lave et opgør med vores historiske position som rent mediebureau og dermed bane vejen for nye fagområder. Men vi har ændret vores narrativ og aftalegrundlag for en lang række kunder, og det har taget tid – men det er lykkedes,” siger han.

Samtidig var der særligt én satsning, MarTech, som Mediacom Group ikke ramte i øjet første gang.

”Vi lavede et fejlskud på vores første MarTech-satsning. Vi byggede hurtigt en ny afdeling, men fik hyret det forkerte hold. De var super dygtige, men de var ikke indforstået med værdierne og missionen, vi ville bygge bureauet på. Derfor måtte vi sige pænt farvel til dem, og det satte os et lille år tilbage i udviklingen. Du kan godt blive lidt fartblind, når du gerne vil rykke hurtigt, og det var en udfordring her,” siger han.

Overordnet er Jesper Jørgensen dog tilfreds. Han kan blandt andet også se, at medarbejdertilfredsheden i bureauet ifølge ham er højere end nogensinde. Og det giver mod på de kommende år.

”Jeg hænger især min ledelsesmæssige hat på, at medarbejdertilfredsheden er eksploderet. Den var down the drain, da jeg startede. Nu vil de dygtige folk gerne være her, og de anbefaler det også til deres venner. Det er det største blåstempel midt i en talentkrise,” siger han.