Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har endnu ikke trykket på valgknappen, men uofficielt er valgkampen alligevel i fuld gang, og danskerne vil frem mod Folketings-valget blive bombarderet med kommunikation, der skal overbevise dem om, hvor de bør sætte deres kryds.

Det har traditionelt været en gylden tid for de danske reklamebureauer, som har fået del i de millioner af kroner, partierne bruger på politisk reklame i form af blandt andet kampagneplanlægning og udarbejdelse af valgannoncer, valgplakater og foldere.

Men i årets valgkamp har flere partier trukket en stor del af den politiske reklame-indsats ”in-house”. Det oplyser en række partier til Markedsføring.

Det gælder bl.a. hos Socialdemokratiet, hvor reklamebureauet Another godt nok har været med til at skabe en overordnet kommunikationsplatform, ”Lad os samle Danmark igen”, men håndteringen af al kommunikation under valgkampen står partiet selv for.

Det fortæller Martin Justesen, souschef hos Socialdemokratiet, der forklarer udviklingen med, at partiet de senere år har opbygget af sin egen content-enhed bestående af seks til otte personer.

– Vi kan derfor i dag stort set løfte alle opgaver selv, siger han og oplyser, at partiet i dag har ét løbende bureau-samarbejde. 

Det er med Montgomery, som er specialister inden for visuel kommunikation, så som grafisk design, foto og video. 

– Det er den slags, vi har brug for i dag. Vi har været glade for samarbejdet med Another, men vi har ikke længere brug for et kreativt lead-bureau, siger Martin Justesen.

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 brugte partierne ifølge en gennemgang af regnskaber foretaget af Folketinget lige over 130 millioner kroner på valgkamp. 

Det var godt seks millioner kroner mindre end i valgåret 2011, og en hel del tyder på, at endnu færre af valgkampsmidlerne lander hos reklamebureauerne denne gang.

Flere partier: Laver det meste selv

Fra et andet af ”de gamle” partier, der traditionelt har ganske mange penge på kampagnekontoen, De Konservative, lyder der nemlig stort set samme toner som fra Socialdemokratiet. Her har man brugt reklamebureauet Envision som “sparringspartner”, men ellers klares tingene primært in-house med egne medarbejdere. 

Hos Dansk Folkeparti har man heller ikke har et kreativt leadbureau, men samarbejder med Apple Farm, ligesom Radikale Venstre oplyser, at ”al kreativiteten er in-house i form af kommunikationschef David Aurvig”.

Blandt de ”yngre” partier er der også meget langt mellem brugen af reklamebureauer i forbindelse med valgkampen. 

Alternativet oplyser til Markedsføring, at partiet ikke bruger noget bureau og laver det meste selv. Fra Liberal Alliance lyder det også, at man laver det meste selv, mens Enhedslisten i januar oplyste til Mediawatch, at ”partiet vil invitere til debatmøder og i det hele taget få folk til at deltage aktivt frem for at fokusere på reklamer”. 

Heller ikke Klaus Riskær Pedersen – stifteren af partiet af samme navn – har noget reklamebureau. Dog har reklamelegenden Peter Wibroe begået Riskærs valgplakat, som flere kreative profiler gav et godt skudsmål.

Hjaltelin Stahl har siden 2004 været Venstres reklamebureau. Det samarbejde fortsætter under denne valgkamp.

Bureau-CEO: Partier har stadig brug for sparring

Hos Another græder Morten Hershøj, partner og CEO, tørre tårer over, at reklamebureauer næppe kommer til at spille den helt store rolle på den politiske reklame-front under selve valgkampen.

– Det vigtigste er, at partiet i god tid får skabt en brand position og en brandplatform, der sætter retningen for alle aktiviteterne. For at skabe det bedste slutresultat, er det derfor langt vigtigere at partierne er tro mod denne position og platform, end at bureauerne får lov til at lave små kreative stik. I det voldsomme kommunikations- og budskabstryk rundt om en valgkamp, så forsvinder de fleste alligevel i mængden siger Morten Hershøj.

Er reklamebureauer blevet overflødige i valgkampen?

– Nej, men tiden er nok løbet fra den rolle, vi tidligere havde, hvor vi i god tid kunne forberede et sæt kreative valgplakater, outdoors, bannere og annoncer. Det nye mediebillede og den hastighed, hvormed partierne løbende skal kommunikere ud på tværs af alle platforme, levner ikke plads til den kreative omhyggelighed, vi gerne vil byde ind med som bureauer, siger Morten Hershøj.  

Han mener, at selvom der nok ikke længere er brug for bureauassistance til f.eks. taktiske indsatser, så har reklamebureauerne stadig en masse at byde ind med på det strategiske niveau ved at se ”udefra og ind” på dansk politik, så partierne ikke kommunikerer ”indefra og ud” fra Christiansborg. 

– Kreative bureauer er jo sat i verden for at få forbrugerne til at afkode og handle på et budskab, og her mener jeg faktisk, at vi har en masse at byde ind med. Det er ”Lad os samle Danmark igen”-platformen et godt eksempel på. Det er en kommunikativ retningsgiver, som vi synes Socialdemokratiet har været rigtig gode til at følge. De konkrete eksekveringer op til og under valgkampen håndterer Socialdemokratiet bedst selv, slutter han.

SF, Kristendemokraterne, Enhedslisten og Stram Kurs er ikke vendt tilbage på Markedsførings forespørgsel.