I en artikelserie sætter Mediet Markedsføring fokus på branchefolk, der har forladt reklame og marketing og skabt sig en karriere i en helt anden branche.
Indtil videre har Markedsføring talt med Dorte Kryger, der droppede sin chefstilling og startede sit eget indretningsfirma, Mika Wulff der midt i marketingkarrieren tog en konditoruddannelse i Paris og efterfølgende stiftede sit eget kagemedie, og Daria Rasmussen, der forlod en topstilling hos Carlsberg Group og i dag ejer et wellness-retreat i Sydafrika.
Fælles for dem er, at de forlod marketing før pandemien, hvor karriereskift-tendensen øjensynligt voksede.
”De her lidt skæve brancheskift, hvor man siger sit kontorjob op for pludselig at blive gartner eller ølbrygger, er noget, vi begyndte at støde oftere på i corona-årene,” siger Niels Østerby Jepsen, der partner i Free Agents under headhunterbureauet Marcher Markholt.
Han kan huske flere konkrete eksempler, hvor folk i marketing pludselig forlod deres skrivebordsjob for i stedet at blive møbelsnedkere.
”Folk fik simpelthen mere tid til at tage deres arbejdsliv op til overvejelse,” siger han.
Bureaulønnen halter
Generelt ser Niels Østerby Jepsen hos branchefolk et ønske om at opnå en bedre work-life balance, samt en øget opmærksomhed på egen trivsel. Noget mange arbejdspladser i marketing-sfæren har fokus på at efterkomme, fortæller Niels Østerby Jepsen.
Men han mener, at der især er ét punkt, hvor bureauerne fortsat halter. Og det kan betyde, at folk søger væk fra marketing.
Andre karriere-tendenser i marketing
Andre tendenser Niels Østerby Jepsen ser iblandt folk, der arbejder kommercielt og i marketing, er, at folk gerne vil blive i branchen, men samtidig ønsker at skifte den klassiske karrierestige ud med et mere fleksibelt freelance- og projektbaseret arbejdsliv,
Det har Niels Østerby Jepsen tidligere fortalt om til Markedsføring.
En anden ny tendens som Niels Østerby Jepsen oplever, er den han kalder ”side-gig’ing”.
”Det dækker over folk, der gerne vil fastholde deres nuværende job, men begynder at arbejde ved siden af i en komplet anden type virksomhed end der, hvor de har deres ’hverdagsarbejde’,” siger han.
”Den kan for eksempel være CMO’en, der tager bestyrelsesarbejde i en lille start-up
”Bureauerne har haft rigtig svært ved at følge med i forhold til at tilbyde interessant nok løn. Her hjemme har man været bagefter i forhold til at skabe en incitamentsstruktur både lønmæssigt, men også bonusmæssigt. Og det er der mange store bureauer, som stadigvæk ikke har fået implementeret,” siger Niels Østerby Jepsen og tilføjer:
”Det kan få folk til at tænke over, om man er det rigtige sted, og hvad udviklingsmulighederne er der, hvor man befinder sig.”
Jeg har altid fået fortalt, at reklame og marketing er en branche, hvor du starter lavt, men så nærmest kan eksplodere i løn på ret kort tid. Er det en fejlopfattelse?
”Man kan nok eksplodere i løn nogle steder – det er individuelt. Men jeg fornemmer også, at man når et plateau, hvor du ikke vil blive belønnet på samme måde, som du gør ude i virksomhederne i form af den samlede pakke med bonusser og så videre. Så det kan være med til at gøre det mere interessant at søge væk.”
Folk vil ikke ”pumpe ting op”
Niels Østerby Jepsen oplever også, at det går folk i branchen på, at de ikke føler, at de gør en reel forskel.
”Jeg hører ofte fra vores kandidater, at purpose, sustainability og den grønne agenda kan være svær at forene med marketing for diverse produkter.”
Ifølge Niels Østerby Jepsen er der for tiden masser af marketingarbejde, der handler om at få gjort brands grønne. Men:
”Mange kandidater italesætter den udfordring, det kan være for dem, at de skal sidde og pumpe nogle ting op til at være bæredygtige, som i virkeligheden ikke er det. Mange kan godt komme på de tanker, at der må være nogle andre steder, hvor de kan komme ud og arbejde med noget, der kan gøre en mere reel forskel.”
Karriere-skiftere kan vende tilbage
Spørgsmålet er, hvordan en potentielt kommende recession vil påvirke branchens fastholdelseskraft.
”Man skal ikke underkende, at vi er i et talentmarked, der er lukrativt for arbejdstager,” siger Niels Østerby Jepsen, der tror, at markedet kan se helt anderledes ud om et år.
“Hvis markedet crasher totalt og arbejdsløsheden stiger, vil vi måske se, at nogle af de eventyrlystne vender tilbage til bureauerne og de store virksomheder,” siger han.
Den verserende økonomisk krise betyder, at mange ikke vil føle, at tiden er til at eksperimentere med karrieren, vurderer han.
”Lige pludselige kan vi se ind i en virkelighed, hvor der kan være meget mindre arbejde. Det tror jeg, at der er mange, der tænker på, og vil holde dem tilbage indtil sikrere tider.”