Jeg er helt klart mest effektiv om formiddagen og lige i de timer efter, jeg har fået en pause eller har løbet. Det får min hjerne til at fungere bedre. At jeg får den pause, gør også, at jeg kan være meget mere effektiv foran computeren, fordi jeg har fået ny energi.

Min dag starter helt lavpraktisk med, at jeg laver en kop kaffe og går ind på mit hjemmekontor, hvor jeg får svaret på mails fra morgenstunden. Jeg danner mig et overblik over, hvad det vigtigste, jeg skal, er. Jeg sidder altid hjemme, medmindre jeg skal ud til kunder

Som kreativ er du altid på arbejde, for hjernen kører hele tiden. Så det er svært for mig helt at slå fra og holde fri. Og ingen dage er ens for mig.

Sidsel Bottke Poulsen

Selvstændig Kreativ Strateg og Designer i enmandsbureauet Bottke siden maj 2022.

Var inden da fire år Creative Lead og Art Director hos Telmore.

Har også arbejdet i Egmont Publishing som Digital Designer og hos Oktober KBH som Art Director.

Uddannet Grafisk Designer ved KEA.

Jeg har i flere år arbejdet på kundesiden, hvor jeg sjældent selv kunne styre tiden, og det hober sig op med møder og forstyrrelser. Nu styrer jeg selv min dag, og jeg har valgt at opprioritere, at jeg får trænet i løbet af dagen, så jeg får en pause fra computeren. Eller at jeg får luft på en gå- eller cykeltur ud til en kunde. Den del har jeg helt klart undervurderet førhen.

Jeg kan virkelig godt lide at løbe en tur inden frokost. Det er min bedste måde at få tankerne på plads. Og det er også ofte der, jeg får de bedste idéer, så jeg må tit stoppe op på turen for at skrive dem ned i mine noter på telefonen. Jeg sætter cirka en time af til hele turen.

Mine arbejdsdage slutter på meget forskellige tidspunkter. Men jeg er blevet bedre til at være bevidst om, at selvom jeg ikke har planer en aften, så får jeg ikke nødvendigvis mere værdi ud af at sidde foran computeren og arbejde til sent. Effektivitet handler ikke kun om at være på fra 8 til 22.

Jeg tager en ekstra tørn og arbejder selvfølgelig længere hvis det kræves for at nå en deadline. Det er ofte også hvis jeg har noget arbejde, som kræver mere eksekvering end udvikling. Jeg har som selvstændig mere mulighed for at være fleksibel og tilpasse min arbejdstid med min fritid og omvendt.

Generelt forsøger jeg at være meget fleksibel med min tid. Når du er kreativ og lever at skulle sælge idéer, så kan du ikke sætte det på formel og sige: ”Nu skal jeg være kreativ den næste time”. Det er næsten umuligt. Idéer kan komme til mig på alle tidspunkter af døgnet.

Det effektive arbejdsliv

Hvordan præsterer vi på arbejdet? Og hvornår præsterer vi ikke?

Det er centralt for mange at gøre det så godt som muligt på arbejde, men det kan være svært hele tiden at levere 100 procent effektivt.

Vi har derfor spurgt fire branchefolk – en direktør, en AD’er, en selvstændig kreativ og en kommunikationschef – hvordan deres arbejdsdag ser ud, hvornår de er mest effektive – og hvornår de slet ikke kan præstere.

Jeg er mindst effektiv, når jeg bryder mine rutiner og skal vende tilbage til arbejdet. Hvis jeg lige er kommet til at følge lidt for meget med i nyhederne eller er blevet opslugt af et opkald eller andet. I det hele taget er der dage, som er mindre effektive end andre.  

Jeg har tidligere meget lave to-do-lister i hånden, men nu bruger jeg et digitalt system, der hedder Monday. Her kan mine kunder også følge med i, hvordan det går med projekterne.

Bliver jeg fanget af en opgave, hvor det virkelig kører, så kan jeg næsten få siddemærker, fordi jeg har glemt at rejse mig og holde pause. Langt mere end på arbejdspladsen, hvor man lige skal have en kop kaffe eller tale med en kollega. Jeg kan sagtens komme ind i faser, hvor jeg er helt koncentreret flere timer i streg.

Deadlines kan helt sikkert sikre, at jeg arbejder mere effektivt. Med for lange deadlines kan jeg godt blive lidt ukoncentreret om den konkrete opgave, og så ryger jeg hurtigt fra det ene projekt til det andet. Det kræver selvdisciplin og struktur at være selvstændig.

Jeg er som selvstændig blevet langt bedre til at dyrke mine nære relationer, fordi jeg sidder alene på hjemmekontoret. Da jeg var på en arbejdsplads, blev jeg hurtigere tanket socialt op. Det giver en vildt god balance for mig, fordi jeg på den måde kan være effektiv med mit arbejde og samtidig have mere overskud til mine nære relationer i fritiden.