Spejder Sport lancerer snart et nyt cirkulært koncept, der på sigt skal sikre, at alle kædens butikker kommer til at sælge brugt tøj.

Faktisk er friluftskædens adm. direktør, Thomas Vangsgaard, overbevist om, at det sker inden for de næste tre år, og han håber, at de kan være en af de førende kræfter i krydsfeltet mellem outdoor og bæredygtighed. Det skylder de nemlig deres ejerkreds, mener han.

“Vi er ejet af Det Danske Spejderkorps, så vores reelle ejere er 37.000 spejdere, hvor flest er børn, der går i shorts hele året, og vi har en forpligtelse til at søge ESG-projekter proaktivt. Vi bør tage taktstokken,” siger Thomas Vangsgaard.

I første omgang har Spejder Sport dyppet tæerne og udviklet et firbenet koncept, der kommer til at være forankret fysisk i kædens butik på Nørre Farimagsgade, København.

Konceptet består blandt andet af en milliondyr renovering af butikkens kælder, hvor der fremover skal være en skrædder, der kan reparere kundernes tøj og give det nyt liv.

Klar på at gå all-in

Indtil videre har friluftskæden investeret cirka én million kroner i renovering af den københavnske kælder, investering i maskiner til reparationer og IT.

Og så kommer det cirkulære koncept til at have et øremærket marketing spend i omegnen af 300.000 kroner, oplyser Thomas Vangsgaard.

“Flere har sagt, at det ikke kommer til at være profitabelt og spurgt, hvor længe vi giver konceptet. Vi kommer til at give det den tid, det skal bruge, for at det bliver profitabelt,” siger han.

Udover reparationer udgøres konceptet af kurser og vidensdeling, hvor Spejder Sport blandt andet vil facilitere foredrag om cirkulær produktion, udskiftning af lynlåse og at leve off-grid, udlejning af outdoor-udstyr og gensalg af produkter købt i Spejder Sport.

Rent lavpraktisk kommer gensalget til at fungere på den måde, at kunderne kan komme ned med produkter fra udvalgte mærker, der ikke har mere end tre år på bagen og bytte det til en kupon på 30 procent af den oprindelige pris. Det er blandt andet det tøj, Spejder Sport vil sælge secondhand.

Butikskæden har ikke lavet en markedsundersøgelse eller decideret forbrugerundersøgelse, i stedet baseres det på en føling med kundekredsen.

“Vi kan fornemme og mærke en trend hos danskerne, der ønsker at købe secondhand. Og vores butikker får allerede nu forespørgsler fra kunder, der vil have repareret forskellige ting,” siger Spejder Sports administrerende direktør.

Inspireret af Patagonia

Det er måske ikke så overraskende, hvis man følger med i tøjbranchen, men Spejder Sports inspiration til at udvide butikken kommer fra det amerikanske udendørstøjmærke Patagonia, der har profileret og promoveret sig på bæredygtighed, genbrug og cirkularitet.

“Det er blandt andet inspireret af Patagonias worn wear, der er en kæmpe forretning og succes for dem. Vi har haft mange samtaler med Patagonia om konceptet, og de har fortalt, at det nærmest er blevet en ting, at kunder vil have deres jakker med en reparations-lap på,” siger Thomas Vangsgaard.

Hvordan de 300.000 i marketing spend skal ud og leve på markedet, er ikke blevet besluttet endnu. Thomas Vangsgaard forestiller sig dog, at det primært kommer til at ske på sociale medier, gennem virksomhedens kundeklub og på Spejder Sports hjemmside.

Skal det nye tiltag ses som en reaktion på, at der er kommet flere online outdoorbutikker til?

“Nej. Vi mærker online-konkurrencen, men markedet er samtidigt vokset, så vi vækster stadig. Det er en måde at udvikle Spejder Sports forretning med et ekstra ben,” svarer Thomas Vangsgaard.