På koncernniveau kan bureaugruppen Spring Family glæde sig over både top- og bundlinjevækst for regnskabsåret 2021/22.

Samlet lander gruppen med rødder i det aarhusianske et resultat før skat på 29,5 millioner kroner for året mod 23,9 millioner kroner året før.

”Vi er godt tilfredse. Vi er vækstet omkring 24 procent på toppen, og bundlinjen er fulgt med. Og det er faktisk noget bedre end det, vi oprindelig havde budgetteret med,” siger Albert Funder, der er bestyrelsesformand i Spring Family til mediet Markedsføring, og tilføjer:

”Så det kan vi ikke klage over.” 

Han gælder sig desuden over, at man netop har rundet de 500 medarbejdere, fordelt på seks forskellige lande. 

De seneste er kommet til i Polen, hvor datterselskabet Spring Production netop har åbnet afdeling.

”Der er vækst i alle tre forretningsben – Zupa, Zupa Zite og Spring Production. Alle er gået frem, og det glæder jeg mig over,” siger Albert Funder.

”Svært at gennemskue”

Bureaugruppen Spring Family tæller samlet set 12 selskaber under moderselskabet.

De fem af datterselskaberne er 100 procent direkte ejet af moderselskabet, et enkelt er 20 procent direkte ejet, mens de resterende seks enheder – herunder bl.a. produktionsenheder i Tyskland, England og Vietnam – er ejet af datterselskaber.

Og det er lidt et kludetæppe, hvis man forsøger at kigge ned i nogle af de enkelte enheder, erkender Albert Funder.

”Når man ser på det udefra, er det svært at gennemskue. Det kan faktisk ikke lade sig gøre, vil jeg sige,” siger han og tilføjer, at der er et hav af historiske og praktiske årsager til, at det ser sådan ud.

For eksempel siger cvr.dk, at Spring Production lander 40,9 millioner kroner før skat i regnskabsperioden.

”Men her skal du huske på, at vi har aktiviteter i Manchester, Hamborg og Vietnam, som formelt og juridisk skulle ligge under Spring Production, men som af en række årsager – herunder de forskellige landes lovgivning – ikke gør det endnu,” siger Albert Funder og tilføjer:

”Jeg siger ikke, at Spring Production ikke har gjort det godt – for det er helt sikkert gået langt bedre end forventet. Jeg siger bare, at det er koncerntallene, vi styrer efter. Det er også det resultat, du skal se efter, hvis du vil sammenligne os med andre store bureauer.”

Zupa er tæt på at være ’på plads’

Ud over Spring Production er Zupa A/S et af de tre vigtigste forretningsben, og også her er der overskud i regnskabsåret 2021/22.

Selskabet udkommer med et overskud før skat på 2,0 millioner kroner i perioden mod 3,1 millioner året før, og forventer ifølge ledelsesberetningen at lande et resultat før skat i næste regnskabsperiode på godt fem millioner kroner. 

De ni partnere i Spring Family. Fra venstre Albert Funder, Jesper Hjortshøj, Peer Brændholt, Mogens Kristensen, Lars Bo Hansen, Morten Eskildsen, Peter Enevoldsen, Michael Paterson og Mads Mikkelsen.

”Vi synes at alle tre forretningsenheder har gjort det godt. Spring Production har øget både top og bundlinje markant. Zupa har fulgt planen og investeret i kompetencer. Og Zupa Zite har næsten fordoblet omsætningen,” siger han og tilføjer:

”Vi er jo lidt en sammenbragt familie. Og rent forretningsmæssigt er vi der 100 procent, men juridisk ikke endnu. Zupa er nok det selskab i koncernen, hvor vi er tættest på at være på plads. Her har vi fusioneret alle de selskaber, der har været gennem tiden, ind.”

Og det siger ikke så lidt. Historisk er det Zupa, der findes i dag, et resultat af både fusioner og fissioner, der gennem mere end 10 år har omfattet bureaunavne som Recommended, ZupaRecommended, Simpatico, Kernel og Agency Spring.

Sidstnævnte var selv en fusion af Simpatico og Kernel med Recommended, men navnet Agency Spring forsvandt, da selskabet i december 2019 smeltede sammen med det daværende Zupa – og Zupa blev det fortsættende bureaubrand.

Zupa Zite i minus – men ’efter planen’

Sværere ser det ud udefra, hvis man forsøger at forstå regnskabet for det tredje og yngste forretningsben i Spring-familien: Zupa Zite.

Enheden blev etableret i 2018 og har siden arbejdet meget aktivt arbejdet på at bygge en på dansk grund unik forretningsmodel, der tilbyder virksomheder at etablere ’onsite’ bureauer’.

Modellen, der er kendt fra udlandet, især i Storbritannien, går ud på, at der oprettes et selvstændigt bureau, der ligger på matriklen hos virksomheden selv, men hvor det er Zupa Zite, der ejer og driver bureauet.

Det første og ældste af disse er Grundfos-bureauet Zupa Brandbox i Bjerringbro, som har eksisteret i mere end fem år.

Siden etableringen af Zupa Zite er mange flere kommet til: Nic Christiansen-gruppen, der importerer og distribuerer Hyundai, Honda, Land Rover og Jaguar i Norden, energiselskabet Norlys, energimåler-virksomheden Kamstrup og senest Det Nordjyske Mediehus.

Regnskabet for Zupa Zite viser et minus før skat på 5,5 millioner kroner, en egenkapital, der er negativ med over seks millioner kroner og en going concern-påtegning.

" Vi har taget nogle investeringer, og vi er vokset, det koster på tallene, og det er helt efter planen.
Albert Funder, bestyrelsesformand i Spring Family om underskud i Zupa Zite

Men det er efter planen, siger Albert Funder.

”På Zupa Zite har vi i det år, vi har været igennem, virkelig trådt på speederen. Vi har taget nogle investeringer, og vi er vokset, det koster på tallene, og det er helt efter planen. Allerede fra indeværende tidspunkt i år begynder det at gå i plus pr. måned,” siger han.

Er ikke bekymret

Ifølge bestyrelsesformanden fylder man ’stille og roligt’ egenkapital-hullet op, når der udloddes udbytte i moderselskabet.

”Når det sker, kommer vi til at smide ny egenkapital ind i Zupa Zite. Men jeg bliver nødt til at gentage: Det kører helt efter planen. Vi har nogle enheder, hvor vi træder på speederen, andre som vi tjener lidt flere penge på, og så er der nogen, hvor vi prøver at stabilisere. Derfor er det også koncernen, der er vigtig for os,” siger Albert Funder og tilføjer:

”Jeg forventer også, at Zupa Zite kommer til at gå ud med et lille minus igen i indeværende regnskabsår. Ikke i nærheden af seneste år, men måske en lille million. Det hænger sammen med at forretningsmodellen kræver skala. Før det for alvor bliver en god forretning, så skal vi nok op og være 80-100 mand, og det er der vi er ved at være nu.”

Så Zupa Zites tal bekymrer dig i virkeligheden ikke?

NØGLETAL – Spring Family-selskaber 2021/22

(tal i millioner kroner. Tal i parentes er fra 2020/21)

Spring Family ApS
Bruttofortjeneste 174,5 (135,9)
Resultat før skat 29,5 (23,9)
Årets resultat 22,5 (16,5)
Egenkapital 24,7 (26,2)

Spring Production A/S
Bruttofortjeneste 55,2 (46,5)
Resultat før skat 40,9 (31,5)
Årets resultat 32,9 (24,9)
Egenkapital 54,6 (65,4)

Zupa A/S
Bruttofortjeneste 48,8 (44,5)
Resultat før skat 2,0 (3,1)
Årets resultat 1,4 (1,4)
Egenkapital 22,7 (21,2)

Zupa Zite A/S
Bruttofortjeneste 15,5 (6,2)
Resultat før skat – 5,5 (– 3,1)
Årets resultat – 4,3 (– 2,5)
Egenkapital – 6,4 (– 2,1)

Kilder: Cvr.dk og Spring Family.

”Ikke det fjerneste, for så skulle jeg ikke have skrevet under på regnskabet. Forretningsmodellen er ikke noget, man tjener penge på fra dag 1. Vi har været i gang i fem år nu, og først i år har vi trådt ekstra hårdt på speederen. Vi har ansat nogle rimeligt tunge profiler, og vi har ikke kunnet tjene vores backoffice-omkostninger hjem endnu, men det kommer vi til. Det er udelukkende et spørgsmål om, at tonnagen bliver stor nok, før det bliver en god forretning.”

Men et regnskab på CVR er vel stadig en form for kommunikation til omverdenen. Er du ikke bange for, at folk sidder og tænker, ’vi vil gerne lave et inhouse-bureau sammen med Zupa Zite, men det tør vi da ikke, når vi ser på deres regnskab’?

”Nej, det er jeg ikke. For dem, der er i vores marked og branche, også dine læsere, de forholder sig til koncernen. Hvilket også er det rette at gøre endnu,” siger Albert Funder, der tilføjer:

”Men selvfølgelig har du da ret i, at regnskaberne er kommunikation. Og lixen i det her er ikke for børn. Men vi arbejder faktisk også på at lave strukturerne om, så de tre hoved-forretningsben fremover får deres eget koncernregnskab.”

Ny regnskabsstruktur på vej

Albert Funder forventer, at Spring Family ’om et års tid’ vil kunne præsentere ny struktur for koncernens regnskaber, som gerne skulle kunne gøre det hele lidt nemmere at gennemskue.

”Det er en opgave vi har været i gang med i to år nu, og jeg tror, vi kommer til at kunne gøre det, når vi når sommeren 2023,” siger han.

Her er især Zupa Zite-delen svær. Ideelt skulle alle onsite-bureauerne ind under samme hat, lyder det fra Albert Funder, men det er ikke så enkelt.

”Det har noget at gøre med, hvordan de enkelte aftaler er indgået. På et tidspunkt var vi inde på, at de alle skulle have hver deres cvr-nummer, men det gik vi væk fra, da det ville blive både dyrt og tungt rent juridisk,” forklarer bestyrelsesformanden.

Han peger på, at ’man er der forretningsmæssigt 100 procent’, men ikke juridisk endnu.

”Jeg håber på, at vi om et års tid kan lave et koncernregnskab for Zupa, et for Zupa Zite og et for Spring Production – altså vores tre forretningsben,” sier Albert Funder og tilføjer:

”Så vil det også være lettere, når man ser på det udefra, at se, hvordan det går i de enkelte forretningsenheder. Men sådan er det desværre ikke endnu.”