’WARNING! Extremely harmful product’

Sådan står der står der med store sorte typer på etiketten på flaskerne fra det spritnye brand Alcoholic Vodka.

Brandet er skabt af de to svenske reklame-profiler Magnus Jakobsson og Johan Pihl med det mål at skabe et produkt, der er 100 procent transparent – og netop derfor advarer forbrugeren om, hvor skadeligt det er.

De kreative bag Alcoholic Vodka

Magnus Jakobsson

CCO og partner i NoA. Tidligere har han været kreativ direktør hos blandt andre Åkestam Holst og DDB Stockholm. Ad Age har nomineret ham til Executive Creative Director of the Year i 2017 og 2019. Han har vundet Grand Prix i Cannes Lions tre gange – senest i 2021.

Johan Pihl

Kreativ direktør, iværksætter og stifter af de svenske bureauer Farm og Doconomy. Johan Pihl har over 25 års erfaring i reklamebranchen og har undervejs vundet over 100 branchepriser – bl.a. 4 Cannes Lions Grand Prix samt 4 Eurobest Grand Prix.

Sammen har de to kreative direktører over en årrække kreeret flere utraditionelle produkter, hvor Alcoholic Vodka er det seneste skud på stammen. Deres projekter, der bliver skabt efter almindelig arbejdstid, har det til fælles, at de typisk har til formål at udfordre traditionelle forretningsmodeller og markedsføringsmetoder.

Selve indholdet af Alcoholic Vodka produceres af Tevsjö Destilleri i Järvsö et par hundrede kilometer nord for Stockholm, og på selve flasken er der markeret med røde advarselstrekanter, hvor kroppen tager skade, hvis man indtager produktet.

Alcoholic Vodka, der har været to år undervejs, kommer i handlen i Sverige i marts måned. I forlængelse af designet vil den kun blive markedsført med fokus på produktets skadelige virkninger. Markedsføring fangede de to kreative svenske brandmagere for at høre om baggrunden for projektet, og hvad de håber at opnå med det.

Hvordan kom I på, at I ville skabe et produkt, der kun markedsfører sig ved dets skadelige effekter?

“Idéen opstod efter en ophedet debat om, hvorvidt der rent faktisk findes brands, der er fuldstændig transparente. Og med transparens var det ikke nok for os, at brandet bare benyttede transparens som greb i sin markedsføring. Det er der mange, der gør. Nej, det skulle være et brand, der var så transparent, at det også kritiserede sit eget produkt eller service. Da vi ikke kunne finde et eksempel på et sådant brand, så valgte vi selv at skabe et brand som et eksperiment ud i transparens i branding og marketing.”

Johan Pihl. Kreativ direktør, iværksætter og stifter af de svenske bureauer Farm og Doconomy. Foto: PR.

Hvorfor er dette et vigtigt projekt?

”Vi synes, det er vigtigt, at brands giver forbrugeren informationer, der sikrer, at de kan træffe et informeret valg og forstår den risiko, der kan være forbundet med et produkt eller service. Dette projekt handler ikke om at fordømme forbrug af alkohol; det handler om at ændre opfattelsen af vodka fra noget fantastisk til noget mere realistisk.”

Hvorfor valgte I at basere projektet på netop vodka?

”Vodka er et udpræget generisk produkt. Derfor behøver vi ikke forklare forbrugerne, hvad produktet er – det ved de allerede. Det giver os mulighed for at fokusere fuldt ud på transparens, og hvordan vi på forskellige måder kan gøre vores brand mest muligt transparent.”

Er jeres transparens-greb ikke bare en form for omvendt psykologi?

”Nej, omvendt psykologi er gammeldags og et let greb, der er blevet brugt mange gange før. Både cigaretter og vodka er blevet markedsført ved at bruge skelethoveder som logo med stor succes. Døden er ’cool’, og det har den altid været. Transparens handler ikke om at være cool, det handler om at formidle virkeligheden uden forbehold.”

Magnus Jakobsson er CCO og Partner i NoA. Foto: Privat.

Men hvordan skal markedsføring, der fokuserer på alkohols skadelige virkninger, generere salg?

”Vi lancerer ikke denne vodka med henblik på at tjene penge, for det er ikke det, vi synes er interessant. Det spændende er, om et brand kan være 100 procent transparent uden at tabe på det. Vi håber, at Alcoholic Vodka vil give anledning til en diskussion om transparens, og hvad der definerer transparens, ved at teste grænserne for selvsamme.”

Hvornår vil projektet I jeres øjne være en succes?

”Projektet er en succes, hvis vi med en kreativ tilgang kan skabe disruption og komme med et nyt perspektiv på kommunikation og marketing. For hvad ville der ske, hvis flere brands var lige så transparente som Alcoholic Vodka?”