Emilie Skovbons far arbejdede selv i marketing, men hendes første reelle møde med branchen var som SoMe-praktikant på bureauet Envision, hvor hun efterfølgende blev tilbudt et studiejob som Community Manager.

Efter sine studier på Erhvervsakademi Aarhus landede hun i 2019 et barselsvikariat som SoMe og e-mail marketing manager hos ILVA. Efterfølgende blev hun fastansat i samme stilling, og sidenhen er hun strøget til tops i møbelkoncernens marketingafdeling efter en tretrins-raket af forfremmelser:

I 2021 blev hun således forfremmet til Digital Marketing Manager, dernæst i 2022 fik hun titlen Head of Ecommerce for til slut – i april i år – at blive ILVAs Head of Marketing.

Nu står 29-årige Emilie Skovbon, der oven i hatten blev kåret som M Talent i år, i spidsen for et marketingteam på syv personer i ILVASs in-house marketingafdeling,”hvor vi forsøger at lave mest muligt selv”, som hun siger.

Der er jo lidt en komet-karriere du har lavet i ILVA. Hvordan har det været for dig at stige så hurtigt i graderne?

Serie: Branchens talenter

Hvordan ser de største talenter på branchen? Hvad har de lært af at starte i reklame og marketing? Og hvad er branchens største udfordring?

I en ny serie stiller Markedsføring fem af branchens mest lysende unge stjerner – som alle tidligere er blevet udpeget som M Talents – de spørgsmål. Dette er fjerde artikel i serien.

”Det har været spændende. Det er gået mega stærkt og også hurtigere, end jeg havde regnet med. Selvfølgelig har jeg haft nogle ambitioner, men det er faktisk gået stærkere, end jeg har turdet håbe på – og det er jo fantastisk.”

Hvordan har du kunne nå til tops så hurtigt?

”Jeg tror, at der har været en fordelagtig timing af mange ting kombineret med hårdt arbejde. Jeg er ihærdig, og jeg er altid nysgerrig på at prøve nye ting – og giver ikke sådan lige op. Og det tror jeg har været med til at bane vejen for mig. Men samtidig handler det jo også om timingen i forhold til forretningen, hvor jeg også bare er blevet kastet ud i nye ting. Nogle gange er jeg også blevet kastet ud i ting, som jeg ikke har været 100 procent klar til, men så er jeg blevet klar efterfølgende.”

Hvad synes du har været sværest her i din første karrieretid?

”Det sværeste her nok været, at jeg rigtig gerne vil lidt for mange ting. For man skal jo passe på med ikke at arbejde så meget, at man risikerer at ende med at blive stresset og sygemeldt. Så udfordringen for mig har været at følge sin passion og lyst til at udføre mit arbejde bedst muligt, men samtidig også holde lidt igen, så man ikke kører sig selv død i sine første år i arbejdslivet.”

Hvad ser du som branchens største udfordring? 

”Som jeg ser det, så er branchens største udfordring, at der er så mange spændende muligheder derude i forhold til kanalvalg og nye teknologier, som man konstant skal forholde sig til. Ikke at det er negativt med mange muligheder. Men i de fleste tilfælde er der så mange muligheder, at ressourcerne eller tiden ikke følger med i virksomhederne. Så det kræver benhård prioritering at vælge de rigtige medier, kanaler og teknologier.”

Hvad er løsningen – i dine øjne – på den udfordring?

”Det handler om at kende sin målgruppe rigtig godt og finde frem til, hvilke præferencer de har, og hvilke kanaler de rent faktisk bruger. Er de moderne og smarte i deres kanalbrug, eller er de mere tilbageholdende og gammeldags? Det er en svær ting at få styr på, men når det lykkes, kan det gøre en stor forskel. Jeg tror på, at det gavner ens forretning bedst, hvis man vælger en eller få kanaler og arbejder benhårdt på dem frem for at være lidt til stede alle steder.”

" ”Jeg tror på, at man lærer bedst ved at snakke om tingene. Og hvis der opstår noget, man er udfordret på, så er det bedst bare at være ærlig.
Emilie Skovbon, Head of Marketing, ILVA

Hvis du skulle ændre en ting i branchen, hvad skulle det så være?

”Jeg oplever, at performance har fået en så fremtrædende plads i branchen, at det sker på bekostning af kreativitet og branding, der bliver en smule overset. Det gælder både der, hvor jeg sidder, men også generelt når jeg kigger ud over branchen.”

”Det er ikke, fordi jeg ikke kan lide performance-marketing, men når man fokuserer så meget på salg, og hvad der giver afkast på den korte bane, så kan man godt komme til at nedprioritere de kreative tanker og kampagner, og det er lidt synd.”

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

”På en typisk arbejdsdag har jeg ofte mange møder. Jeg har mange møder i forhold til, hvordan ting skal koordineres og planlægges, og møder, hvor jeg følger op på kampagner og performance med mine medarbejdere. Jeg har jo et fantastisk team bag mig, som jeg ofte skal afstemme med og sikre, at de ved, hvad de laver, og i hvilken retning de skal gå. Men jeg forsøger, så vidt muligt, ikke at arbejde 50 timer om ugen, fordi jeg også gerne vil have et liv udenfor mit arbejde, så jeg også kan nå at skabe noget energi til en ny dag på kontoret.”

Hvordan har det været at blive ung leder?  

”Det har både været spændende og skræmmende. Jeg er stadig kun 29 år, og jeg har ansvar for nogle, der er langt ældre end mig. Og jeg har da tænkt meget over, hvordan jeg kan lede over nogle, der har så meget mere karriereerfaring end mig. Men omvendt så føler jeg også, at det falder mig meget naturligt.”

”Egentlig har jeg bare prøvet at tage udgangspunkt i, hvad det er for en slags chef, som jeg godt kan lide. Og heldigvis har jeg haft nogle gode chefer selv, som er en inspiration for mig i forhold til, hvordan jeg selv er det. Mine chefer har være med til at bane vejen for mig, og nu prøver jeg at være med til at bane vejen for dem, som jeg er chef for. At sikre en karriere for dem og lytte til, hvad de har af ønsker og behov.”

Hvad er det vigtigste, du har lært indtil videre? 

”Jeg føler, at jeg lærer noget nyt og vigtigt hver dag. Men noget af det, jeg fokuserer meget på lige nu, er at blive en dygtig og inspirerende leder samtidig med at udvikle mig fagligt. Og derudover vil jeg gerne blive ved med at turde kaste mig ud i nye ting. For man kan jo godt tænke, at når man på så kort tid er gået fra 0 til 100 i sin karriere, at man så på et tidspunkt vil føle, at man nu er i mål og har opnået det, man gerne vil. Men jeg vil gerne blive ved med at udfordre mig selv.”

Har du måtte udvikle nogle nye kompetencer, nu hvor du er blevet leder?

”Ja, når man har det ansvar, så er det ikke altid kun de sjove ting, man skal snakke om. Det er også nogle af de svære ting – nogle af de ting, som man måske slet ikke har lyst til at snakke om. Det er jeg blevet udfordret på. På det punkt tror jeg, at jeg har udviklet mig rigtig meget gennem tiden som leder.”

”Jeg tror på, at man lærer bedst ved at snakke om tingene. Og hvis der opstår noget, man er udfordret på, så er det bedst bare at være ærlig. Jeg har oplevet nogle situationer, hvor jeg har siddet med en medarbejder og tænkt: ”Hvordan i alverden løser jeg det her?” Fordi jeg ikke har haft de rette kompetencer til det. Men der har jeg også bare lagt mig fladt ned og været ærlig overfor dem og sagt: ”Det her er noget, som jeg ikke har prøvet før, men jeg skal nok finde ud af det og komme tilbage og hjælpe dig med at løse dit problem.”  

Udover dit arbejde, hvad er så vigtigst for dig?

”Det er min kæreste og min familie – jeg elsker at bruge tid sammen med dem. Og det er helt klart der, jeg lader mest op til en ny dag, så jeg er frisk og frejdig næste dag på kontoret. Derudover så laver jeg også nogle kreative ting, som jeg tror er med til at give lidt ro og hjælper mig med at koble fra. Jeg laver alt fra at renovere hus, ombygger og strikker. Jeg kombinerer at prøve at være kreativ og være sammen med dem, jeg virkelig elsker.”

Hvad er dit bedste råd til unge, der vil ind i branchen og skabe sig en karriere, som du har gjort? 

”Mit bedste råd til nye unge i branchen er, at de skal kaste sig ud i det. Og de skal ikke være for fine til at prøve noget nyt af, også selvom det måske ikke lige er det, der regnede med, de skulle.”

Efter din hurtige vej til marketing-toppen, hvordan skal resten af din karriere leve op til de første fire år?

”Haha – det jokede jeg også med på et tidspunkt, da min nærmeste chef efter min forfremmelse en dag kom og spurgte, om han nu skulle begynde at være bange for, at jeg ville stjæle hans job. ”Nej nej, bare rolig – mit næste bliver CEO,” svarede jeg.”

”Men helt ærligt så tror jeg egentlig ikke, at jeg havde regnet med, at jeg ville sidde i den her position, som jeg sidder med i dag, før jeg en dag var færdig med at få børn. Alt er sket så hurtigt, at jeg slet ikke helt ved, hvad mine ambitioner er for fremtiden. Men jeg tror bare, at jeg vil være tilstede i nuet og se, hvilken retning det går.”