Hvad udløste din stress?

”Jeg fik stress, fordi jeg tog mere på mig, end min hjerne til sidst kunne holde til. For mange opgaver og for lidt hvile. Jeg har nogle skønner venner, hvoraf langt de fleste ikke er iværksættere. De siger altid, at jeg er heldig med al den frihed, jeg har som selvstændig. Jeg plejer at svare dem, at det er korrekt, at jeg har frihed til at bestemme, hvornår jeg lægger de timer, jeg lægger mere end dem.”

“Men uanset, om man er iværksætter eller lønmodtager, så har vi imidlertid det til fælles, at vores krop og sind har brug for hvile. Jeg bliver nemt passioneret omkring ting, men passion er ikke kun godt.”

“Nogle gange er det også virkelig sundt at lave ting uden et formål eller et resultat for enden. Det kunne være at gå en tur; ikke for sundhedens skyld eller for at få solens stråler til at påvirke din hjernes kemiske balance, men simpelthen bare for at gå.”

Om Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter og manden bag virksomheder som JumpStory, Listen Louder og engodsag.dk.

Han er tidligere blevet kåret til årets iværksætter.

“Tilsvarende er det godt at gøre ting som: at vaske op, støvsuge, tage et bad, barbere sig. Alt sammen aktiviteter, hvor man giver sig selv mulighed for bare at gøre noget for at gøre det. Ikke for at opnå noget.”

Hvordan kom stressen til udtryk?

”Man kan blive helt høj af at arbejde for meget. Føle at alting kører. Være sådan en slags menneskelig Red Bull. Jeg gider ikke at sætte navn på de iværksættere herhjemme, der har gjort den slags livsstil trendy, men der er jo en del af dem efterhånden, og de fylder meget i medierne og diverse Tv-programmer.”

”Disse ’rollemodeller’ er altid totalt med på beatet. Lever i overhalingsbanen og ignorerer alle de symptomer, de mærker. Samtidig med at de fravælger alt, der måtte minde om hverdag og kedsomhed.”

“Det kan fungere i en periode, men så begynder kroppen og sindet at advare dig. Dårligere søvn. Hjertebanken. Du mærker dig selv mindre. Du løser opgaver hurtigere, men holder ikke pause. Og så på et eller andet tidspunkt, hvis man ikke reagerer på dem, så slår systemet fra, og man får det ad helvede til. Det vi kalder stress.”

“Der er brug for mere indsigt i disse dynamikker og automatikker, og jeg tror personligt, at et godt sted at starte kunne være at smide de gammeldags rollemodeller over i spamfolderen og så finde nogen, der er drevet af noget andet og har fundet en anden balance i deres liv. Og ja – min egen historie illustrerer, at den balance ikke er nem at finde, så det er ingen kritik af disse mennesker. Det er blot en opfordring til, at vi finder os nogle nye idealer og derfor også nogle nye idoler.”

Blev du mødt, da du fik det dårligt?

Tema om stress

Nye tal fra Business Danmark viser, at marketing er ramt af udpræget stress og et tårnhøjt arbejdstempo. Derfor sætter mediet Markedsføring stort fokus på stress i de kommende uger.

”Presset kommer i mit tilfælde både indefra og udefra. Jeg har en fortid som danmarksmester i badminton og elitesportsudøver. Hvis man skal være rigtig god der, så skal man også kunne presse sig selv, og det kan jeg. Men jeg kan så også presse mig selv mere, end hvad godt er.”

”Kombinerer du det med en virkelighed, hvor du driver en vækstvirksomhed, som konstant har nye opgaver og skal hente mere kapital, så har du en virkelig god stress-drink. Den smager fantastisk i en periode, indtil den bliver mere bitter. Det, der hjalp mig med at få det bedre, var tid.”

”Jeg er ikke tålmodigt anlagt, men tid er det absolut vigtigste. Ingenting går over i løbet af nogle uger, hvis du har brugt måneder på at nå dertil. Det er en livslang øvelse, tror jeg, men evnen til bare at være i det, man gør, og ikke være i fortiden eller fremtiden rent fysisk og mentalt, er vigtigt. Det kan lyde som en kliché, men klichéer har det med at have ret meget med virkeligheden at gøre.”

”Det har aldrig været svært at snakke om at have stress. Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor det skal være svært at snakke om noget, der er så menneskeligt og rammer så mange af os.”

Hvordan er det at fortælle om dit stress-forløb?

”Man er jo ikke skør, fordi man er stresset eller deprimeret. Det er blot ikke så konkret som en blodprop eller kræftdiagnose, men det kan være lige så smerte- og lidelsesfuldt, så naturligvis skal vi kunne tale med hinanden om det. Men jeg tror, det er blevet ekstra svært, fordi vi har udvalgt os nogle idoler indenfor iværksætteri og business-verden, som altid er på samme måde. De kan holde til det hele. De har lækre biler. De har dyre huse. De er glade. Og de idoler, mener jeg ikke, er sunde.”

Hvad kan vi som samfund gøre ved stress?

“Det handler ikke om, at jeg vil hænge de rollemodeller ud, for jeg synes oprigtigt, at vi skal have empati og medfølelse for dem. I mange tilfælde tror jeg, at de er usikre individer, der søger bekræftelse og anerkendelse, og det er noget, vi alle sammen har brug for i vores liv.”

”Derfor skal vi ikke udskamme, men måske overveje at få fundet os nogle nye idoler, der står for noget andet. For eksempel nogle idoler, hvis idealer er: at have tid til sine elskede – manden/konen og børnene. At det er skide ligegyldigt, om din bil har et fancy brand eller ej. Og at ingen på den lange bane bliver lykkelige af at være overmennesker i offentligheden.

”Vi har talt længe nok om forandringer. Nu har vi brug for forbedringer. Vi har talt længe nok om at være forandringsparate. Nu skal vi være forandringsskabende. Vi har talt længe nok om at turde være sig selv. Nu skal flere til rent faktisk at være det.”

Dette interview er lavet over mail.