I oktober 2022 sagde Martin Ove Rasmussen efter 23 år farvel til sin stilling som nordisk CEO i GroupM-bureauet Mindshare, som han selv var med til at stifte i Danmark i 1999.

Siden har han haft gang i, hvad han selv kalder “hobbyprojekter”, men nu trækker duften af savsmuld den erfarne bureaumand tilbage i manegen.

Så i løbet af marts etablerer han sig – stadig ved siden af hobbyprojekterne – som selvstændig ’bureaudoktor’, fortæller han på en mail til Markedsføring.

”Som en af Danmarks mest erfarne, alsidige og succesrige bureaudirektører gennem de seneste 20 år vil jeg øse af min viden som enten konsulent eller medlem af bestyrelse/advisory board,” skriver han og uddyber, at han selv har været igennem det meste:

”Lokalt bureau og internationalt netværk. Bureaubrand og -koncern. Danmark og Norden. Fra start-up til milliardomsætning. Specialistbureau og fuld integration. På tværs af alle bureaudiscipliner. Som elev, rådgiver, mellemleder, landedirektør og Nordic CEO.”

23 år er lang tid

Martin Ove Rasmussen indledte oprindelig sin karriere som elev på reklamebureauet Schjærven tilbage i 1988. 

Bureauet blev senere blev fusioneret med Berg & Lyhne til Berg & Schjærven og opkøbt af McCann Ericksson, hvor Martin Ove Rasmussen blev Media Planner i 1991.

Siden forsatte han som Media Director hos Initiative Universal Media (IUM) i 1992 og som Media Planning Manager hos Young & Rubicam i 1995. 

Derefter var han tilbage hos IUM i en periode, og i slutningen af 1999 lancerede han bureauet Mindshare i Denmark.

" Det succesrige bureau skal være i konstant udvikling både forretningsmæssigt og organisatorisk. Det kræver meget af bureauets ledelse og især CEO’en.
Martin Ove Rasmussen, tidligere CEO i Mindshare – kommende 'bureaudoktor'

Her var han i første omgang dansk CEO, og fra 2013 til han stoppede sidste år, havde han det samlede CEO-ansvar for bureauets nordiske forretning.

Men 23 år er lang tid.

”Det var helt klart tid, og måske over tiden, for mig, at komme videre efter 23 år i den samme stol og med 53 år ifølge dåbsattesten. Så efter moden overvejelse over sommeren 2022 rakte jeg ud til min Mindshare EMEA-chef i London, Mark Heap, for at starte en dialog om min fratrædelse.”

Det fik han – men nu er Martin Ove Rasmussen altså klar til endnu en tur i branche-manegen. Og han er ikke i tvivl om, at der er et behov i markedet.

Krav til bureauledere vokser

”Ifølge den seneste Bureaudirektør-trendanalyse (som Bureaubiz og MyResearch står bag, red.) mener 6 ud af 10 bureaudirektører, at det er blevet sværere at være bureauleder sammenlignet med for to-tre år siden,” skriver han på Markedsførings spørgsmål om, hvorfor han kaster sig ud i konsulentbranchen.

Han fortsætter:

”Ifølge den seneste BureauTrends-analyse er næsten 20 procent af bureaubranchen udfordret med en lønandel over gennemsnittet og en gennemsnitsløn under gennemsnittet. Dertil kommer, at 49 procent af bureaulederne er særligt bekymrede over at kunne tiltrække og ansætte de bedste talenter.”

Han tilføjer, at ”bureauvederlag ligger lavt på virksomhedernes marketingbudget, mens insourcing har bidt sig fast på et højere niveau. Og både martech og betalte medier kræver sin andel.”

”Læg dertil at konkurrence -og brancheglidning er konstant stigende. Medievirksomheder og konsulenthuse udvider forretningen med bureauydelser. Der opstår mange nye marketingbureauer som følge af lavere og lavere opstartsbarrierer.”

I Martin Ove Rasmussen tid hos Mindshare har bureauet …

… været Børsen Gazelle to gange (i 2006 og 2007)
… været kåret som SparNord/BDO Succesvirksomhed i 2022
… indtaget talrige førstepladser i MyImage Bureau
… været kåret som Mindshare EMEA office of the year
… ligget i bureaugruppens globale top 5 på kunde- og medarbejdertilfredshed de seneste fem år.

Og hvis man skulle være i tvivl om behovet for en ’bureaudoktor’, så peger Martin Ove Rasmussen yderligere på de stigende krav til ledelserne på bureauerne.

”Det succesrige bureau skal være i konstant udvikling både forretningsmæssigt og organisatorisk. Det kræver meget af bureauets ledelse og især CEO’en. Men også af nye og yngre mellemledere.”

Klar med nyt site om få uger

Målgruppen for Martin Ove Rasmussens nye virksomhed er bred, forklarer han.

”Danmark består primært af små og mellemstore virksomheder. Bureaubranchen består primært af små virksomheder. De fleste har ikke en professionel bestyrelse. Og mange bureauledere er dygtige fagfolk med begrænset erfaring inden for ledelse og virksomhedsdrift,” siger han og tilføjer:

”Man kan kun komme så langt ved at tale med hinanden i ledelsen og dele med et personligt netværk.”

Han stiller selv det næste spørgsmål:

”Så, hvor går man hen som CEO og bureauledelse for at få et brancheerfaringsbaseret, neutralt og eksternt perspektiv på sin forretning? Hvem kan udfylde en un-biased mentor-rolle for nye og yngre mellemledere i bureauerne?”

Men hvad kan du, som andre konsulentvirksomheder i markedet ikke kan?

”Der er lille tradition i bureaubranchen for at benytte eksterne konsulenter. Og det handler ikke kun om konsulenternes prissætning og det faktum, at bureaubranchen primært består af mindre virksomheder. Der er ganske enkelt meget få konsulenter med ledelses- og forretningsmæssig erfaring fra bureaubranchen,” siger Martin Ove Rasmussen og tilføjer:

”Og der er endnu færre med aktuelle dokumenterede resultater både ledelses- og forretningsmæssigt på tværs af bureaudiscipliner. Så det er kort sagt mit tilbud til markedet.”

Hvad skal din virksomhed hedde?

”Det er jo ‘bare’ mig, men jeg benytter ’bureaudoktor’, som afsender. Jeg har registreret domænet bureaudoktor.dk, hvor jeg lancerer en landingpage inden for et par ugers tid,” oplyser Martin Ove Rasmussen.

Han tilføjer, at binavnet ’Bureaudoktor ApS’ også er registreret til hans hobbyvirksomhed, ’Martins Tech Garage ApS’, hvor formålet er udvidet til også at omfatte ’virksomhedsrådgivning bl.a. inden for salg og markedsføring samt ledelse’.

Martin Ove Rasmussen har været på The M List siden starten i 2016.