Når Reklamelinjens hold 10 starter den første september, vil velkomstkomiteen se markant anderledes ud, end den har gjort det sidste årti.
Medstifter og fagansvarlig Per Holm vil blive flankeret af to nye ansigter, der vil være ansvarlige for Reklamelinjen på lige fod med ham selv.
De to nye fagansvarlige er Neela Menik, kreativ direktør hos Sylvester Hvid & Co., og Stefan Folio, der er Global Senior Creative i B&O’s in-house bureau.
Om baggrunden for den nye konstellation fortæller Per Holm:
”Da jeg blev alene om Reklamelinjen i starten af året, valgte jeg at tage resten af året alene – så der var ro på for det nuværende hold.”
”Men det har godt nok kostet kræfter at være alene om det. Og sideløbende har jeg gået og tænkt over fremtiden, og er nået frem til, at jeg gerne vil åbne flere linjer, fordi det også er noget af det, jeg brænder for, og som giver mig et stort personligt løft,” siger Per Holm.
Nyt blod tiltrængt
Ansættelsen af Neela Menik og Stefan Folio skal dels aflaste Per Holm, men han mener også, at det er tiltrængt med nyt blod i foretagendet.

”Når jeg holder infoaften, og der kommer unge i start-tyverne, så har jeg tænkt, om de ikke ser mig som en ældgammel mand. Hvis de ikke kender mig, så tror jeg helt sikkert, at de vil stille spørgsmålstegn ved mig,” siger Per Holm, der fylder 60 år til sommer.
Nu kommer der så to nye fagansvarlige, der er halvt så gamle som dig. Kommer det som en erkendelse af, at Reklamelinjen ikke har været fagligt tidssvarende?
”Det mener jeg ikke. Jeg vil stadig holde på, at ”den handlende idé” (Reklamelinjens idé-teoretiske fundament, red.), er en super moderne måde at tænke reklame. En af grundene til, at vi kalder det ”den handlende idé” og ikke den nyere term ’story doing’ – er fordi vi kom først, og den slet ikke fandtes dengang.”
Den rette balance
Ifølge Per Holm, havde han 15-20 navne oppe at vende til rollerne som nye fagansvarlige på Reklamelinjen.
”Jeg ledte efter to kompetente mennesker, som jeg selv svinger godt med, og som svinger godt med hinanden. Og hvis det var muligt at finde nogen, der selv har gået på Reklamelinjen, og derfor forstår tankegangen bag, så ville det være ekstra fedt. Også fordi de så ved, hvad det er, de siger ja til.”
Udover at de begge har gået på Reklamelinjen (dengang det hed Kreativ Basis, red,) hvorfor blev det lige Neela Menik og Stefan Folio, du valgte at give muligheden?
”Neela er indsigtsfuld, empatisk og velafbalanceret. Jeg har tidligere haft hende ansat på Re:act, hvor vi arbejdede ud fra den handlende idé, som hun har en virkelig god forståelse for,” siger Per Holm og tilføjer:
”I forhold til Neela er Stefan mere aggressiv, ment på den mest positive måde. Han er en skidesød fyr, der aldrig giver op – og et omvandrende reklameleksikon. Derudover har han international erfaring fra blandt andet årrække hos Droga5 i New York.”
Nervepirrende overraskelse
Stefan Folio havde ikke lige set det komme, at han skulle være ny fagansvarlig på sin gamle uddannelse – hvor han tidligere har været gæsteunderviser.
”For at være helt ærlig kom det som noget af en overraskelse. Der har været mange fantastiske branchefolk forbi og undervise, så jeg er ekstremt glad for, at Per tænkte på mig.”

Da Neela Menik fik tilbuddet om at være fagansvarlig, følte hun det var decideret ”nervepirrende”.
”Det er jo også en stor ting. Nu har de samme kørt uddannelsen så lang tid, og det er blevet en slags institution i branchen. Og det er jo ikke bare noget, vi skal køre videre i et år eller to – men i forhåbentlig mange år.”
Nu hvor hun har haft tid til at vænne sig til tanken, glæder hun sig.
”Jeg ser det som en stor ære, og jeg glæder mig meget til arbejde sammen med Per og Stefan om at udvikle Reklamelinjen 2.0. Og jeg ser det som en fantastisk mulighed for mig på et professionelt og fagligt, men også personligt plan.”
Karrieredefinerende valg
Neela Menik (32) startede selv på Reklamelinjen som 19-årig, og hun ser tilbage på sine ni måneder på reklameuddannelsen som karrieredefinerende.
”Jeg føler lidt, at min første undervisningsaften var min første arbejdsdag i branchen, fordi det er rigtige opgaver og rigtige mennesker fra branchen, man møder fra dag et. En af mine vigtigste moves i forhold til karriere og studie var at gå der.”
Ligesom Stefan Folio har hun også tidligere undervist på uddannelsen, som primært benytter sig af gæstelærere. Neela Menik underviste i Brand Manifest, og hun husker det som en stor oplevelse
”Jeg kom hjem og var fuldstændig høj på det. Jeg var blevet sindssygt inspireret af eleverne, og tænkte, at det ville jeg helt sikkert gøre igen. Det skete et eller andet der, og det tror jeg også, at Per kunne se.”
Reklamelinjen 2.0
Per Holm understreger, at der er fladt hierarki i den nye trio, på trods af at det er ham, der ejer uddannelsen.
”De bestemmer lige så meget som mig. Vi er jævnbyrdige i forhold til at bestemme, hvordan det skal køre i version 2.0. De vil selvfølgelig ændre på nogle ting, og det skal de.”
Hvis I er fuldstændig jævnbyrdige, så kan du også blive stemt ned. Er du klar til det?
”Ja, og det håber jeg faktisk, at jeg bliver. Det er jo først der, at jeg kan manifestere og bevise, at vi vitterlig er fuldstændig jævnbyrdige.”

Neela Menik ser det som oplagt at skrue på nogle ting, nu hvor Reklamelinjen er i en naturlig ny fase i sin historie.
”Vi skal fremtidssikre uddannelsen, og se på hvordan vi kan rykke på nogle ting, så det her felt stadig er relevant og spændende, og vi stadig finder og udvikler de talenter, der er reklamebranchens fremtid.”
Synes du, at Reklamelinjen har haft brug for nyt blod?
”Jeg kan bedre lide at bruge begrebet frisk blod. Ungdommen er jo ikke nødvendigvis svaret på alt, lige som det at være gammel ikke nødvendigvis er lig med, at man er outdatet. Men jeg tror, at det er godt med frisk blod, og et frisk nyt syn på den virkelighed, som vi lever i i dag.”
Uvished om antal
Den første september skal det det nye Reklamelinjen-team stå sin første prøve. Per Holm er dog meget spændt på, hvor mange elever, der vil være på linjens næste årgang. De to seneste år har nemlig budt på både et rekord-højt og tæt på rekord-lavt antal kursister.
Den variation tilskriver han corona, og det er selvsamme pandemi, der gør ham usikker på, hvor mange, der vil søge uddannelsen i år.
”De unge har haft to år revet ud af kalenderen, og det er spændende at se, hvordan det påvirker rekrutteringen. Om de unge hellere vil ud at rejse end uddanne sig,” siger han og fortsætter:
”Tidligere kunne jeg altid regne med, at vi ville lande på mellem 32 og 36 kursister. Men situationen er anderledes i dag, så det er ikke til at sige, hvad det bliver.”
På nuværende tidspunkt er der kun ”ganske få” tilmeldte til uddannelsens næste hold.
”Men sådan er det hvert år. Ansøgningerne begynder først at komme nogle få dage før ansøgningsfristen, og langt de fleste kommer på selve dagen for ansøgningsfristen.”
Nye muligheder
”Vi var nødt til at lave en online-version, ellers var vi døde.”
På grund af corona investerede Reklamelinjen, ifølge Per Holm, ca. 400.000 kroner i teknisk udstyr, så man kunne fjernundervise, når de ikke var muligt at møde op fysisk til undervisningen.
Det udstyr åbner nu op for nye muligheder, pointerer han.
”Men vores udstyr åbner op for, at man ikke længere behøver at bo i København for at gå på Reklamelinjen. Nu kan man deltage fra hele Danmark. Derudover kan også vi have internationale stjerner med som undervisere, der kan sidde og lære fra sig fra deres kontor i for eksempel New York.”
Under corona havde Reklamelinjen 12 fjernelever på Hold 8, der deltog online. På det nuværende hold er der dog kun seks, der benyttede sig af den mulighed. Og det undrer Per Holm.
”Jeg ville elske, hvis vi også havde deltagere fra Skive og Varde. Der ligger en masse bureauer i andre landsdele. Jeg kan ikke forstå, hvis de ikke også har lyst til at blive undervist af de bedste kreative og strateger i Danmark og verden.”