Europa-Parlamentet har med stort flertal stemt for Digital Services Act – en ny lovpakke, som skal regulere det digitale økosystem strammere. Digital Services Act (DSA) stiller nye skrappere krav til både tech-giganter, medier og markedsførere på nettet.
Resultat blev offentliggjort torsdag eftermiddag klokken lidt over 16.
530 stemte for og 78 imod. 80 af de folkevalgte undlod at stemme.
I lovpakken stilles der skrappere krav til åbenhed om, hvem der har finansieret annoncer på nettet, og hvorfor de vises til lige netop dig. DSA strammer også reglerne for ”dark patterns”, som for eksempel når den ene knap er grøn og den anden grå i en cookie-boks.
Samtidig skal det være lige så nemt at trække sit samtykke tilbage som at give det, for eksempel i forhold til cookies.
Og så indføres der heftige bøder, hvis man ikke lever op til de nye krav: Op til seks procent af en virksomheds samlede omsætning.
”Vi ønsker et opgør med de lovløse tilstande, som hersker på vores onlineplatforme. Vi tager et opgør med skadelige algoritmer på de sociale medier, og så kræver vi bedre forbrugerbeskyttelse på vores online markedspladser,” siger Socialdemokratiets Christel Schaldemose.
Kritisk over for håndtering af data
Christel Schaldemose har været hovedarkitekten bag DSA i Europa-Parlamentet, hvor hun har brugt det meste af det seneste år på at forhandle forslaget på plads.
”Dagligt flyder der millioner af data om os frem og tilbage mellem dem, der sælger reklamepladser og dem, der indsamler data. Jeg må ærligt tilstå, at jeg blev faktisk skræmt, da jeg så, hvordan det foregår. Det er voldsomt,” sagde Christel Schaldemose til Markedsføring tidligere i dag.
DSA pålægger også de store tech-giganter og digitale markedspladser et større ansvar, end de har i dag. Det gælder blandt andet, hvis man sælger ulovlige produkter på sin webshop, og hvis der deles ulovligt indhold på ens sociale platform.
Der indføres også strengere kontrol med algoritmer, som kan skade folkesundheden, for eksempel hvis anbefalingsalgoritmer mistænkes for at styrke skadelig opførsel som spiseforstyrrelser. I disse tilfælde kan der kræves en hidtil uset adgang til ”den sorte boks”, som er koden bag de avancerede algoritmer.
Hårde forhandlinger
Christel Schaldemose kalder forhandlingerne ”hårde”, men er tilfreds med den store opbakning i dagens afstemning.
”Jeg er utrolig glad for, at vi med dagens afstemning hæver ambitionerne i forhold til Kommissionens udspil,” siger hun med henvisning til, at blandt andet kravene til at skærme forbrugerne mod ulovlige eller skadelige produkter er blevet skærpet i den lovtekst, som Europa-Parlamentet netop har godkendt.
Næste skridt er, at EU’s tre institutioner – Kommissionen, Rådet og Parlamentet – skal sætte sig sammen og blive enige om et kompromis, før Digital Services Act endeligt kan vedtages.
Du kan læse mere om DSA i Markedsførings dybdegående interview med Christel Schaldemose her – eller i Markedsførings artikel om danskernes syn på den digitale datahøst og samtykke her.