Viaplay afviser nu i et mailsvar den kritik, to professorer i går rejste i Markedsføring af en reklame fra Liberal Alliance, der blev vist på TV3+.

Ifølge professorerne, Jan Trzaskowski fra CBS og Sten Schaumburg-Müller fra SDU, var reklamen i strid med de danske regler, der forbyder politiske reklamer på flow-tv. Men det afviser Viaplay nu i et svar sendt til flere medier.

“Vi har fra vores side udstukket meget strikse retningslinjer, hvad angår proportionalitet, ansvarlighed og troværdighed. Og vi har tilbudt alle partier de samme muligheder. Da vi er registreret i Sverige, hvor politisk reklame er tilladt, og derfor agerer ud fra afsenderlandsprincippet, så har vi også lovmæssigt denne mulighed,” skriver Viaplay i et svar, der er underskrevet kommunikationschef Roberta Alenius.

Men den forklaring har både Jan Trzaskowski og Sten Schaumburg-Müller tydeligt afvist til Markedsføring torsdag.

“Jeg har svært ved at se, at det skulle være lovligt at gøre det her,” har Jan Trzaskowski sagt.

Han forklarede:

“Hvis de politiske reklamer er rettet mod Danmark, vil det i udgangspunktet være dansk ret, der finder anvendelse. Her er vi ikke inde i noget, som er EU vedkommende. Spørgsmålet om politiske reklamer er centralt for den nationale demokratiske proces i Danmark, så jeg har svært ved at se EU-retten overrule, at vi ikke må sende politiske reklamer på tv i Danmark.”

Men Viaplay står fast på, at de svenske regler undtager reklamen fra de danske regler, som forbyder politiske reklamer på flow-tv.

“Der er fire undtagelser for det princip, og ingen af dem omhandler politisk reklame, ligesom der heller ikke ligger nogen afgørelser fra Radio- og tv-nævnet, der afskriver os denne mulighed under afsenderlandsprincippet,” skriver Robert Alenius, som tilføjer:

“Medielandskabet har ændret sig hastigt over de senere år, og mange vælgere er allerede blevet mødt med politiske reklamer i andre audiovisuelle medier, for eksempel streaming-platforme, YouTube, osv. Vi er selvfølgelig bevidste om, at dette er første gang, at det er sket på TV, så vi var også forberedte på den mulige debat, som vi hilser velkommen.”

Til fagbladet Journalisten har kampagnechef i Liberal Alliance, Mads Korsholm, forklaret, at partiet er blevet forsikret af Viaplay, at reklamen er lovlig.

”Vi har fået lovning på fra Viaplay, at det er inden for rammerne. Vi har stillet spørgsmål til det og er blevet overbevist om, at det er inden for rammerne. Vi går ud fra, at det er lovligt, når de siger det. Og de har genbekræftet det, når vi har udfordret dem på det,” siger han til Journalisten.