Spar penge før jul, det er Black Friday!

De selvfede, grønne brands og højtråbende økospelt-meningsdannere står på stribe for at køre signalpolitik, være forargede og pege fingre ad netop det budskab.

Heldigvis ser vi i Danmark ikke de samme kamplignende tilstande og kilometerlange køer som i USA og andre markeder, men skal brands og brancher virkelig have røde ører over at holde Black Friday? Der er vel intet uærligt i et godt tilbud?

For mange danskere er Black Friday blevet den sidste mulighed for at spare penge før jul. Specielt, hvis man er en af de ifølge Danmarks Statistik 250.000 personer (heraf 60.000 børn), som lever omkring fattigdomsgrænsen. Det føles reelt uærligt at slå plat på Black Friday, fordi de såkaldte bæredygtige brands ofte lige har kørt fødselsdagsudsalg eller medlemsudsalg.

Det er lidt ligesom at være Pride-tilhænger én dag om året.

Det er klart, at det kan virke modstridende at snakke bæredygtigt forbrug én dag for næste dag at køre Black Friday-kampagner som f.eks. The Body Shop, der for et par år siden kørte en Black Friday-kampagne med en Tukan omgivet af farverige produkter.

Men hvis du som brand først stiller dig op på det bæredygtige anti-forbrugspodie og peger fingre, hvor trækker du så grænsen? Hvor længe vil du stå på mål for dine holdninger, mens dine kunder flirter med andre brands? Danskerne er ikke dumme, de skal nok gennemskue din signalpolitik.

De mørkegrønne, de allermest klimabevidste, er allerede videre og køber ikke hos dig alligevel. Imens du råber på anti-forbrug, vil de have regenerativt forbrug.

Der er langt imellem de originale anti-Black Friday kampagner derude, der som regel virker som en dårlig genudsendelse af Patagonia’s ”Don’t Buy This Jacket” eller REI’s ”#OptOutside”.

Der mangler originalitet i løsninger og omfang, men i stedet for at råbe op, så prøv i det mindste at se, hvordan du kan komme op med en løsning – som f.eks. det engelske mode- og livsstilsbrand Public Fibre. De vendte skrald på hovedet med deres ”Buy More Rubbish”-kampagne for at promovere cirkulære produkter.

Eller endnu bedre: hjælp dine kunder til bæredygtigt forbrug, som f.eks. IKEA der solgte og købte brugte varer på dagen med kampagnen ”Bring Back Friday”. Ja, Black Friday er en unødvendig shopping-dag, men dagen er symbol på et langt større problem med vores branche: vores selvforståelse, vores selvtillid.

Eller måske mangel på selvtillid? Skal vi ikke ranke ryggen over at bygge værdifulde brands, som folk elsker? Eftersom produkter og services bliver mere og mere ens, er brandet i sidste ende det, som folk køber.

Men det går galt, når brands som en dørsælger på speed jagter hver en mulighed for salg, og alle møder handler om ”growth hacking” i stedet for ”brand building”.

Måske har vi røde ører som branche og brands, fordi vi ikke føler, vi gør nok, mens verden brænder. IPCC’s klimarapport taler om nødvendigheden af adfærds- og holdningsændringer, hvis vi skal lykkes.

Her kan vores branche spille en central rolle. Men det kræver, at vi stopper den grønne signalpolitik og kommer op med andet end kortvarige hylekors-kampagner og i stedet finder reelle løsninger – måske på tværs af virksomheden eller i samarbejde med bureauet.

Tag de to reklamedrenge Mathias Wikström og Johan Pihl, der med deres prisvindende initiativ Doconomy giver dig et estimat på, hvor stort et klimaaftryk dit forbrug efterlader. I dag er Doconomy en hurtigt voksende virksomhed, der lige har sikret sig 17 million dollars i investeringer.

Der er over 15.000 klima start-ups i Europa ifølge Eutopia, der arbejder på løsninger.

Lad os nu som branche tage arbejdshandsken på og bruge vores kreativitet her – ellers ender vi med at blive jaget ud af byen som kvaksalvere, imens vores håndværk bliver forbudt.  

Thomas Kolster er forfatter til bøgerne Goodvertising og The Hero Trap og stifter af bureauet Goodvertising. Han er også juryformand i Impact-kategorien ved D&AD.