I den nyligt offentliggjorte MyImage-analyse har vi fået et interessant indblik i, hvad danske annoncører efterspørger fra indflydelsesindustrien.
Det er ikke overraskende, at forretningsforståelse og evnen til at skabe resultater topper listen over ønskede kompetencer hos bureauer. Dette understreger jo vigtigheden af at have en solid forståelse for kundens forretning og mål samt, via sin rådgivning, at kunne levere konkrete resultater.
I den helt anden ende ser vi, overraskende nok, at ESG-faktorer ikke fylder betydeligt, når danske annoncører i dag vælger bureauer. Men jeg tror, at rapportens fader, Mogens Østergaard, skyder forbi, når han i Markedsføring
konkluderer, at ESG-faktorer (bæredygtighed, social ansvarlighed og god corporate governance) ikke vil komme højere op på listen de næste kommende år. Det er der tre grunde til, som jeg ikke mener, at man kan se bort fra.
For det første er det i en verden, hvor forbrugerbevidstheden stiger, afgørende for virksomheder at tænke på deres eget ESG-fingeraftryk. Også når det kommer til leverandørernes aftryk.
Dette gælder ikke kun for virksomheder inden for grønne industrier, men for alle virksomheder uanset branche. At sikre en bæredygtig fremtid for vores planet ved at tænke på miljøet og samfundet, når vi træffer beslutninger og handler i vores hverdag, er ikke en dagsorden, der forsvinder – tværtimod.
Vi skal alle finde en balance mellem økonomisk vækst, social lighed og beskyttelse af miljøet. Det tror jeg også, at man vil se hos et stigende antal annoncører.
At ESG-faktorerne ikke vil komme til at betyde det store for annoncørernes valg af konsulenter, og det er min anden pointe, taler imod den udvikling, vi ser uden for Danmarks grænser, hvor vi allerede ser mange internationale annoncører, der efterspørger ESG-rapportering og vælger bureauer baseret på bl.a. diversiteten i medarbejdersammensætningen. I langt større grad, end hvad vi tidligere har forventet, og fra annoncører, der historisk ikke har haft dette fokus.
Og så er der det regulatoriske spor, som leder mig til min tredje pointe.
Direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) blev endeligt vedtaget 28. november 2022. Forslaget øger, helt kort skitseret, kravene til rapportering om bæredygtighed, og indfører krav om revision og rapportering. I første omgang påvirker det ’kun’ de store virksomheder, men kravene flyder ned igennem leverandørlagene – også til bureauerne. Det vil vi se allerede fra i år.
Så selvom bæredygtighed (E’et) og diversitet (S’et) ligger lavest på MyImage’s liste, er det vigtigt at huske på, at det nu og i fremtiden er afgørende hygiejnefaktorer, vi som rådgivere ikke kan og ikke skal ignorere. Og som annoncørerne i fremtiden vil prioritere betydeligt højere end i dag.
Det er derfor vigtigt at sikre, at man har styr på sit eget ESG-regnskab, uanset om ens rådgivning direkte omhandler dette område. I Kreativitet & Kommunikation glæder jeg mig derfor også til at præsentere et nyt bureauværktøj til ESG-rapportering inden for de næste måneder, som vil hjælpe bureauer med at styrke deres fokus på ESG-faktorerne.